Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BB King

Događaji
2010. Sabrosa Park u istoimenom portugalskom gradiću preimenovan je u B.B. King Park u čast glazbeniku koji je tamo održao besplatan koncert za 20 000 ljudi.

1942. Bing Crosby je snimio svoj budući hit ‘White Christmas’ (da, u svibnju!). Danas se radi o najprodavanijem singlu svih vremena – prodano je 50 milijuna primjeraka.
1962. ‘Let’s Twist Again’ Chubbyja Checkera osvojila je Grammy za najbolju rock and roll snimku, a najboljom R&B snimkom proglašena je ‘Hit the Road Jack’ Rayja Charlesa.

1971. Rolling Stones su po šesti put zasjeli na vrh američke ljestvice singlova. ‘Brown Sugar’ bio je prvi singl izdan na Rolling Stones Records, a pjesma je tematizirala mnoge tabu teme onog, ali i današnjeg vremena. Magazin Rolling Stone ju je proglasio petom najboljim gitarskom pjesmom svih vremena.
1977. Warsaw su u mančesterskom Electric Circus održali svoj debitantski nastup. Bili su predgrupa Buzzcocks, Penetration i Johnu Cooperu Clarkeu, a uskoro su promijenili ime u Joy Division.
1997. ‘A Design for Life’ Manic Street Preachersa je osvojila Ivor Novello nagradu za najbolju pjesmu. Spice Girls su za ‘Wannabe’ dobile nagradu za hit godine, dok je Elvis Costello nagrađen za izniman doprinos glazbi.

2005. Gorillaz su sa ‘Demon Days’ stigli do vrha britanske ljestvice albuma. Bio je to drugi album virtualnog benda, s Damonom Albarnom kao ‘mastermindom’. NME ga je proglasio 98. najboljim albumom 2000-ih.
2009. Slavni producent Phil Spector osuđen je na 19 godina zatvorske kazne zvog ubojstva Lane Clarkson šest godina ranije.

Rođeni

1955. Michael Joseph ‘Mike’ Porcaro, američki glazbenik, najpoznatiji kao basist grupe Toto. Preminuo je nakon teške bolesti u ožujku 2015. godine.
1956. La Toya Yvonne Jackson, američka glazbenica, glumica, model i aktivistica, peto dijete glazbene obitelji Jackson.
1963. Blaze Bayley, rođen kao Bayley Alexander Cooke, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač Wolfsbane od 1984. do 1994. i opet od 2010. te Iron Maiden od 1994. do 1999. godine.
1967. Noel Thomas David Gallagher, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist, vokal i autor pjesama grupe Oasis. Nakon raspada grupe objavio je dva samostalna albuma.

noel 

Noel Gallagher

 

Preminuli

1997. Jeffrey Scott ‘Jeff’ Buckley (r. 1966.), američki kantautor. Sin poznatog glazbenika Tima Buckleyja je odrastao sa svojom majkom i očuhom, a odlučio je ponovno uzeti prezime Buckley nakon smrti svog biološkog oca. U glazbenom smislu počeo je privlačiti pažnju početkom 90-ih, uz pomoć očevog bivšeg menadžera i brojnih samostalnih kavanskih koncerata. Jedini album, ‘Grace’, izdao je 1994., a javno su ga hvalile veličine poput Jimmyja Pagea, Boba Dylana i Davida Bowieja. Buckley je iduće dvije godine bio na turneji, a 1997. je počeo pripremati svoj drugi album, no jedne večeri je odlučio zaplivati u rijeci Mississippi te se utopio. Imao je 30 godina. Pjesme su mu posvetili Massive Attack, Chris Cornell, Coldplay i PJ Harvey, između ostalih.