Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ESC 1956 logo

Događaji
1956. U švicarskom Luganu je održano prvo eurovizijsko natjecanje. Sedam država dalo je po dva predstavnika, a pobjedu je odnijela Švicarska. Od iduće godine svaka je država davala samo po jednog natjecatelja, odnosno po jednu pjesmu.

1969. ‘Get Back’ je postao 17. singl Beatlesa na vrhu američke ljestvice singlova. Godinu kasnije pjesma je uvrštena na ‘Let It Be’ kao posljednja na albumu.

1970. Peter Green je posljednji puta svirao i pjevao s Fleetwood Mac, a dogodilo se to na Bath festivalu u Somersetu.
1991. Guns’n’ Roses su u Wisconsinu započeli gigantsku svjetsku turneju ‘Use Your Illusion’, koja je brojala 192 datuma.
1997. Hanson su zasjeli na vrh američke ljestvice sa singlom ‘MMMBop’. Singl je bio broj jedan u još 26 zemalja svijeta. Iako nominirana za dva Grammyja, pjesma je kasnije često uvrštavana među najgore ikada.

2003. Paul McCartney je održao svoj prvi ruski nastup u karijeri kada je zasvirao pred 20 000 fanova na Crvenom trgu. Zanimljivo, Paul je još 35 godina ranije supotpisao hit Beatlesa ‘Back in the USSR’.
2007. Amy Winehouse je dobila nagradu Ivor Novello za najbolju pjesmu, ‘Rehab’, Madonna za najbolji međunarodni hit (‘Sorry’), a Arctic Monkeys su za ‘Whatever People Say I Am...’ dobili priznanje za najbolji album.

Objavljeno

1968. Rolling Stonesi su izbacili singl ‘Jumpin’ Jack Flash’, koji je uskoro postao njihov sedmi broj jedan u Britaniji. Inspiracija za pjesmu je navodno bio vrtlar Jack iz Richardsove vikendice, no jedna od popularnijih interpretacija veže se uz muške genitalije. Magazin Q je svrstao pjesmu na drugo mjesto liste najboljih gitarskih pjesama svih vremena.

the rolling stones-jumpin jack flash s

 

Rođeni

1941. Bob Dylan, rođen kao Robert Allen Zimmerman, američki kantautor, umjetnik i pisac. Karijera jednog od najpopularnijih glazbenika svih vremena traje gotovo pet i pol desetljeća, od njegovog debitantskog albuma iz 1961. godine. Serijom briljantnih albuma u 60-ima i 70-ima postao je ikona kontrakulture, antiratnog pokreta i pokreta za ljudska prava. Nakon inicijalnog uspjeha u ranim 60-ima kao akustični glazbenik, primio se električne gitare na albumu ‘Bringing It All Back Home’ te mnoge prenerazio, no ubrzo je stekao još veću publiku te albumima ‘Highway 61 Revisited’ i ‘Blonde on Blonde’ ušao u legendu. Bilo je to razdoblje kad su ga pratili Kanađani The Band. Nakon motociklističke nesreće 1966. nije nastupao gotovo osam godina. Godine 1975. snimio je i objavio njegov danas najhvaljeniji album, ‘Blood on the Tracks’. Kroz 80-e mu je pala popularnost zbog neprihvaćenih albuma kršćanske glazbe, ali i zbog brojnih drugih, popularnijih žanrova tog vremena. Dylanov status u svijetu glazbe počeo se uzdizati tek albumom ‘Love and Theft’ iz 2001., a uslijedilo je još nekoliko uspješnih albuma, od kojih je zadnji objavljen 2015. godine (‘Shadows in the Night’, album obrada Franka Sinatre). Među brojnim nagradama i priznanjima koje je osvojio su: 11 Grammyja (uključujući onaj za životno djelo), dvije filmske (Academy i Golden Globe), predsjednička Medalja slobode, članstvo u Rock and Roll i Songwriters Hall of Fame te uvrštenje među Timeovih 100 najvažnijih ljudi 20. stoljeća. Među njegovim najprepoznatljivijim pjesmama su ‘Blowin’ in the Wind’, ‘The Times They Are A-Changin’, ‘Maggie’s Farm’, ‘Mr. Tambourine Man’ (hit za The Byrds), ‘All Along the Watchtower’ (hit za Jimija Hendrixa), ‘Subterranean Homesick Blues’, ‘Like a Rolling Stone’, ‘Positively 4th Street’, ‘Just Like a Woman’, ‘Lay Lady Lay’, ‘Knocking on Heaven’s Door’ i ‘Tangled Up in Blue’. Posebno mjesto u svijetu rocka zauzima ‘Like a Rolling Stone’, jedan od prvih velikih hitova duljih od 4 minute te pjesma koja je dala ime najpoznatijem rock časopisu na svijetu, Rolling Stoneu.

bob dylan

Bob Dylan

1944. Patti LaBelle, rođena kao Patricia Louise Holte-Edwards, američka pjevačica. Karijeru je počela kao predvodnica Patti LaBelle and the Bluebells, nakon čega su promijenili ime u LaBelle i 1974. dobili hit u ‘Lady Marmalade’. LaBelle su prva afroamerička vokalna grupa koja je nastupila u Metropolitan Opera House i koja je dobila naslovnicu u Rolling Stoneu. Patti je članica Grammy Hall of Fame, Hollywood Walk of Fame, Apollo Hall of Fame i Songwriters Hall of Fame. Prodano je više od 50 milijuna njenih albuma i singlova diljem svijeta.
1960. Guy Edward Fletcher, britanski glazbenik, najpoznatiji kao klavijaturist Dire Straitsa od 1984. do njihovog raspada te suradnji s Roxy Music i Bryanom Ferryem.

Umrli

1963. Elmore James, rođen kao Elmore Brooks 1918., američki blues glazbenik, poznat kao ‘King of the Slide Guitar’. Počeo je snimati 1951., a autor je standarda poput ‘Dust My Broom’, ‘The Sky Is Crying’ i ‘Shake Your Moneymaker’. Izvršio je velik utjecaj na kasnije blues i rock glazbenike, posebno Briana Jonesa, Alana Wilsona (Canned Heat) i Jeremyja Spencera (Fleetwood Mac). John Mayall i The Beatles su mu posvetili pjesme. Preminuo je od posljedica srčanog udara 1963. godine.

Elmore James

Elmore James

1974. Edward Kennedy ‘Duke’ Ellington (r. 1899.), američki pijanist i skladatelj. Jedan je od najslavnijih jazz glazbenika svih vremena. Vodio je orkestre od svoje 24. godine do smrti 1974. Među najpoznatijim skladbama su mu ‘It Don’t Mean a Thing (If It Ain’t Got That Swing)’, ‘Cocktails For Two’, ‘Diminuendo And Crescendo in Blue’, ‘Black, Brown And Beige’, ‘Black And Tan Fantasy’, ‘Take the ‘A’ Train’ i ‘Mood Indigo’. Osvojio je 12 Grammyja, među kojima i onaj za životno djelo, dobio četiri počasna doktorata velikih američkih sveučilišta te predsjedničku Medalju slobode, najveće civilno priznanje u SAD-u. Dio je Songwriters Hall of Fame i Down Beat Jazz Hall of Fame te još nekoliko sličnih institucija. Pjesme su mu posvetili Dave Brubeck, Miles Davis, Stevie Wonder i Joe Jackson.
2010. Paul Dedrick Gray (r. 1972.), američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i basist metal grupe Slipknot.