Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ronnie James Dio2010. preminuo je Ronnie James Dio, pjevač grupa Elf, Rainbow, Black Sabbath, Heaven & Hell i Dio nakon šestomjesečne borbe s rakom želuca. Imao je 67 godina. Karijeru je započeo 1957. u bendu The Vegas Kings koji je kasnije promijenio ime u Ronnie and the Redcaps.

1963. The Beatlesi su nastupili u dječjem programu BBC-a "Pops and Lenny" ispred žive publike. Odsvirali su "From Me To You" i kraću verziju pjesme "Please Please Me".

1966. Na putu prema hotelu s nastupa u Kaliforniji, fanovi su napali limuzinu u kojoj su bili The Rolling Stones i popeli se na krov. Krov limuzine popustio je pod težinom fanova, a vozač je nastavio voziti zbog čega je došlo i do nekoliko padova.

1966. The Beach Boysi su objavili album "Pet Sounds". Album se smatra kao remek-djelo Briana Wilsona te je osvojio prvom mjesto mnogih jubilarnih top ljestvica koje su okupljale najbolje albume svih vremena.

pet sounds

1966. Bob Dylan je objavio "Blonde On Blonde" album koji je osvojio najviše deveto mjesto američke i treće mjesto britanske ljestvice. Bio je to prvi dvostruki album rock glazbe, a Dylanov sedmi po redu studijski album.

1969. Jack Casady iz Jefferson Airplanea uhićen je zbog posjedovanja marihuane i kažnjen s dvije godine uvjetne kazne.

1969. Pete Townshend proveo je noć u zatvoru jer je napao čovjeka na koncertu grupe The Who u The Fillmore Eastu. Townshend nije znao da je čovjek koji je došao na binu policajac u civilu kako bi upozorio publiku da je izbio ožar.

1970. Brian May se srušio u New Yorku za vrijeme američke turneje grupe Queen čime je bio prisiljen vratiti se u Britaniju gdje mu je dijagnosticiran hepatitis.

1974. Neil Young neplanirano je nastupio na The Bottom Lineu u New Yorku gdje je odsvirao pjesme s albuma "On The Beach".

Neil Young

Neil Young u austrijskom Klamu 2016., foto: Dragutin Andrić, arhiva SoundGuardian.com

1976. Patti Smith debitirala je u londonskom Roundhouseu. Američka glazbenica, pjesnikinja i umjetnica postala je visokoutjecajna komponenta newjorškog punk rock pokreta s debitantskim albumom "Horses" iz 1975.

1977. The London Evening Standard izvjestio je kako je pjevač grupe Led Zeppelin, Robert Plant, uhićen na aerodromu u Atlanti jer je pijan napao ljude s nožem. Budući da je Plant u to doba bio kod kuće u Walesu, osoba koja je tvrdila da je Plant uhićena, a ovaj se britanski list javno ispričao glazbeniku.

1984. U Memphisu je uhićem Ozzy Osboune zbog pijanstva u javnosti.

1987. U2 je započeo trotjednu vladavinu na vrhu američke top ljestvice singlova s "With Of Without You". Bio je to njegov prvi američki broj jedan.

2010. Metallica je konačno održala svoj prvi nastup u Hrvatskoj. On se trebao odviti još 1991., međutim, to je propalo zbog ratnih prilika. Koncert u Velikoj Gorici 2004. je otkazan, a fanovi nisu dobili povrat novca. Koncert je konačno održan 2010. na blatnom zagrebačkom Hipodromu, a predgrupe su bile Volbeat i High on Fire.

2017. 

Rođeni

1939. Pervis Jackson, pjevač grupe The Detroit Spinners.

1944. Billy Cobham, jazz bubnjar.

1946. Robert Fripp iz grupe King Crimson.

robert fripp

Robert Fripp

1947. Barbara Lee, pjevačica grupe The Chiffons.

1947. Darrel Sweet iz grupe Nazareth.

1951. Jonathan Richman, gitarist i vokalist grupe The Modern Lovers.

1965. Krist Anthony Novoselić II (rođen u Comptonu, SAD, 16. svibnja 1965.) je američki glazbenik hrvatskog podrijetla. Najpoznatiji je kao basist grunge sastava Nirvana. Pohođao je gimnaziju u Zadru, 1980. Zajedno s Kurt Cobainom je osnivač sastava Nirvana, koji je izvršio veliki utjecaj na rock glazbu 90-tih godina 20. stoljeća. Nakon tragične smrti Cobaina i raspada Nirvane Novoselic je povremeno nastupao i s drugim sastavima. Trenutno se bavi politikom u SAD-u. (hr.wikipedia.org).

nirvana kkd

Nirvana (s lijeva na desno: Kurt Cobain, Krist Novoselic i David Grohl, foto: Rolling Stone magazin)

1966. Janet Jackson, američka pjevačica i glumica.

1971. Simon Katz iz grupe Jamiroquai.