Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Please Please Me

Događaji

1963. The Beatlesi su počeli svoj 30-tjedni boravak na britanskoj listi albuma debitantskim izdanjem "Please Pleas Me" čime su postali bend s najduljim uzastopnim boravkom na broju 1 u povijesti.

1967. The Bee Gees su debitirali u emisiji "The Top Of The Pops" gdje su izveli "New York Mining Disaster".

1970. Soundtrack filma "Woodstock" objavljen je u SAD-u. U dva tjedna dosegao je zlatnu nakladu.

woodstock soundtrack

Omot soundtracka filma "Woodstock"

1972. John Lennon se pojavio u emisiji "Dick Cavett Show" na američkoj televiziji te je ustvrdio da je pod nadzorom FBI-a.

1974. Članovi Led Zeppelin posjetili su koncert Elvisa Presleya u Forumu u Los Angelesu. Nakon slabijeg početka koncerta Elvis je zaustavio svirku i u šali rekao: "Samo malo, ako možemo krenuti zajedno, zato što imamo Led Zeppelin u publici, ajmo onda pokazati da znamo što radimo". Poslije koncerta članovi Led Zeppelina upoznali su Elvisa te su u backstageu proveli s njim više od 2 sata, a Elvis ih je zatražio autograme za svoju kćer Lisu Marie.

1978. Na kraju njihove "News Of The World" turneje, u kojoj su održali 46 koncerata, Queen su održali tri rasprodana koncerta u Wembley Areni u Londonu.

1981. Objavljen je ''Computer World'', osmi studijski album grupe Kraftwerk. Izbacio je četiri singla, među kojima i ''Computer World'' te ''Computer Love'', koju su Coldplay semplirali za svoj hit ''Talk''. Magazin Slant ga je proglasio 25., a Pitchfork 44. najboljim albumom 80-ih, dok ga je Rolling Stone imenovao desetim najboljim electro albumom svih vremena.

1991. Roxette su postigli svoj prvi broj 1 na američkoj listi singlova hitom "Joyride". Pjesmu je inspirirao intervju koji je dao Paul McCartney, a u kojem je kazao kako je pisanje pjesama s Lenonnom kao "joyride".

2011. Prodana je jedna od najrjeđih rock majica u povijesti za iznos od 10.000 dolara, što je najveći iznos ikad plaćen za raritetnu majicu. Majicu grupe Led Zeppelin iz 1979. godine na e-bayu je prodao Kyle Ermatinger iz Stormcrow Vintagea.

Rođeni

1941. Eric Victor Burdon, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač The Animals i War. Rolling Stone ga je proglasio 57. najboljim pjevačem svih vremena.

Eric Burdon

Eric Burdon, Radar Festival Varaždin - 12.7.2009., foto: Dragutin Andrić, arhiva SoundGuardian.com

1943. Les Chadwick, član grupe Gerry And The Pacemakers.

1947. Butch Trucks, bubnjar grupe The Allman Brothers Band.

1953. Đorđe Balašević, srbijanski je kantautor, pjesnik i glumac poznat po svojim baladama i povijesnim pjesmama. Bio je članska grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. započeo je solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku. Preminuo je 19. veljače 2021.

Đorđe Balašević

Đorđe Balašević, Arena Zagreb - 26.12.2016., foto: Dragutin Andrić, arhiva SoundGuardian.com

1955. Gary Langan, član grupe Art Of Noise.

1966. Christoph "Doom" Schneider, bubnjar grupe Rammstein.

1983. Holly Valance, pjevačica i glumica.

1986. Kieren Webster, basista i pjevač grupe The View.

Umrli

1981. Robert Nesta ‘Bob’ Marley (r. 1945.), jamajčanski glazbenik. Karijeru je započeo u The Wailers, jednom od prvih reggae sastava u svijetu. Nakon 11 godina s grupom, 1974. započinje iznimno uspješnu samostalnu karijeru koja kulminira albumom ‘Exodus’ iz 1977. Do svoje smrti dosegao je već planetarnu popularnost, no velika glazbena ostavština, poruke mira i vjerski principi učinili su ga još slavnijim. Preminuo je 1981. godine nakon što je odbio operaciju inficirane noge, a tada je već imao i razvijen rak u tijelu. Posthumno je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame, dobio Grammy za životno djelo te brojna druga priznanja za svoje glazbene i humanitarne zasluge. Magazin Time je njegov album ‘Exodus’ proglasio albumom stoljeća, a BBC pjesmu ‘One Love’ pjesmom tisućljeća. Njegova djeca Ziggy i Damian Marley također su priznati glazbenici.

2003. David Noel Redding (r. 1945.), britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist The Jimi Hendrix Experience.