Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bob-Dylan-1964-London

1964. Bob Dylan je stigao u Britaniju na svoju prvu turneju po toj zemlji, koja je započela 17. svibnja.

Događaji

1969. ‘On a Treshold of a Dream’ Moody Blues je došao do vrha britanske ljestvice albuma. Bio je to njihov četvrti studijski album.

1969. "My Way", verzija pjesme Franka Sinatre je prvi puta ušla među top 10 u Velikoj Britaniji. Tijekom sljedeće tri godine ponovno je ulazila u top 50 singlova u osam različitih navrata. Paul Anka je ponovno napisao originalnu francusku pjesmu za Sinatru, nakon što mu je Sinatra rekao da napušta glazbeni posao. Anka je promijenio melodijsku strukturu i tekst pjesme, imajući na umu Sinatru i njegov glazbeni stil.

1970. David Bowie je nagrađen Ivor Novello nagradom za najbolju originalnu pjesmu "Space Oddity" koju je izveo te večeri u pratnji orkestra Les Reed.

1985. raspala se ženska rock grupa The Go-Go’s nakon sedam godina djelovanja. Do danas su jedina ženska grupa s vlastito napisanim i izvedenim pjesmama s albumom na američkom broju jedan. Među članicama je bila i Belinda Carlisle, kasnije poznata samostalna glazbenica. The Go-Go’s su se ponovno okupile u još dva navrata te konačno 1999., a aktivne su do danas.

1986. Falco je dosegao vrh britanske ljestvice singlova s ‘Rock Me Amadeus’. Najuspješniji austrijski pop glazbenik svih vremena je istim singlom osvojio i američku ljestvicu. Istog dana na vrh američke ljestvice popeli su se Pet Shop Boys sa ‘West End Girls’, koja je također bila broj jedan i u Britaniji.

1986. Pet Shop Boys su dospjeli na prvo 1. američke ljestvice singlova sa "West End Girls", dvojčevim prvim američkim brojem 1. Pjesma je također bila broj 1 u Velikoj Britaniji.

1997. Gary Barlow, nekadašnji član Take That, dobio je drugi i posljednji singl na britanskom broju jedan s ‘Love Won’t Wait’. Pjesmu je napisala Madonna.

1999. američki tekstopisac, pjesnik, karikaturist, scenarist i autor dječjih knjiga, Shel Silverstein je preminuo od srčanog udara u dobi od 57 godina. Napisao je "A Boy Named Sue" za Johnnyja Casha (za kojeg je Silverstein 1970. godine dobio Grammy) i mnoge pjesme za Dr Hook, uključujući "Sylvia's Mother" i "The Cover Of The Rolling Stone".
2005. Pjevač Seal i manekenka Heidi Klum su se vjenčali na plaži u Meksiku. Rastali su se 2012. godine.
2010. Njujorški Apollo Theatre počeo je stavljati brončane plakete na pločnik ispred zgrade u spomen onima koji su održali značajne nastupe u tom prostoru ili bili na neki drugi način vezani uz njega. Među prvima koji su dobili tu čast bili su James Brown, Michael Jackson, Smokey Robinson i Ella Fitzgerald.

2010. Izdan je ‘High Violet’, peti LP album grupe The National. BBC Music ga je prozvao ‘najboljim albumom grupe dosad’ i ‘kandidatom za album godine’. Rolling Stone ga je proglasio 15. najboljim albumom godine.

Rođeni

1920. Herbert Maurice William ‘Bert’ Weedon, britanski glazbenik i autor. Bio je jedan od prvih popularnih britanskih rock gitarista te prvi koji je imao singl na vrhu britanske ljestvice. Ipak, najpoznatiji je po svom udžbeniku za učenje sviranja gitare pod nazivom ‘Play in a Day’, kojim su se služili gotovo svi najveći gitaristi britanskog rocka, od Erica Claptona, članova Beatlesa, Keitha Richardsa, Petea Townshenda, Davea Daviesa do Jimmyja Pagea, Tonyja Iommija i Briana Mayja. Godine 2001. odlikovan je za svoje zasluge u glazbi, a preminuo je 2012. nakon duge bolesti u dobi od 91 godine.

1935. američki rhythm and blues i rock and roll pjevač Larry Williams. 1957. je imao singl na američkom broju 5, "Short Fat Fannie" i hit "Dizzy, Miss Lizzy". The Beatles i The Jam su obrađivali njegove pjesme. Williams je umro od prostrijelnih rana 2. siječnja 1980. u dobi od 45 godina.

1938. Henry Fambrough, pjevač američke vokalne skupine Detroit Spinners koji su 1980. imali singl na britanskom broju 1 i američkom broju 2, "Working My Way Back To You".

1946. Donovan, rođen kao Donovan Philips Leitch, britanski kantautor. Bio je među najslavnijim glazbenicima druge polovice 60-ih u Britaniji. Družio se s Joan Baez i Brianom Jonesom, a Johna Lennona je naučio fingerpicking stil sviranja gitare. Znatno je utjecao na kasniji punk pokret. Izdao je 29 studijskih albuma i imao osam top 10 hitova u Britaniji (‘Sunshine Superman’ je najuspješniji na broju 2).

1946. David Thomas ‘Dave’ Mason, britanski glazbenik, najpoznatiji kao član grupe Traffic. Surađivao je i s zvijezdama kao što su Paul McCartney, George Harrison, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Michael Jackson, David Crosby, Graham Nash, Steve Winwood i Fleetwood Mac.
1952. Lee Brilleaux, rođen kao Lee John Collinson, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač pub rock benda Dr. Feelgood. Preminuo je 1994. godine.
1957. Sid Vicious, rođen kao John Simon Ritchie, britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist Sex Pistolsa. Sid je nadimak dobio po hrčku pjevača Johnnyja Rottena, a grupi se pridružio nakon odlaska originalnog basista Glena Matlocka, iako nije znao svirati bas. Ubrzo je počeo moralno i fizički propadati, a kulminacija njegovog stanja se dogodila 1978. kad je ubio svoju djevojku Nancy Spungen. Predozirao se u dobi od 21 godine, a ostao je možda i najveća ikona punk glazbe do danas.

1958. Vladimir ‘Vlada’ Divljan, srpski glazbenik. Krajem sedamdesetih godina bio je član jazz-rock sastava Merlin i Zvuk Ulice, a od 1980. do 1984. godine bio je predvodnik vokalno-instrumentalnog sastava Idoli. Godine 1985. započinje solo karijeru, u okviru koje je nastavio sa pop-rock formom, usput se baveći filmskom glazbom. Od kolovoza 1991. do rujna 1997. godine živio je u Sydneyu, nakon čega se vratio u Beograd. Od srpnja 1999. godine živio je i radio u Beču.
1960. Bono, rođen kao Paul David Hewson, irski glazbenik i filantrop. Suosnivač je i pjevač grupe U2 te pokretač mnogih dobrotvornih akcija i organizacija. Član je Rock and Roll Hall of Fame kao dio U2-a.

bono

Bono

1991. američki pjevač i tekstopisac Ray Dalton koji je s Macklemoreom i Ryanom Lewisom imao hit broj 1 u SAD-u, "Can't Hold Us" iz 2013. godine.