Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bruce springsteen

Događaji
1974. Bonnie Raitt je održala dva nastupa u Harvard Square Theatre u Cambridgeu, Massachussetts. Predizvođač je bio Bruce Springsteen, za kojeg je kritičar Jon Landau napisao: ‘Vidio sam budućnost rock’n’rolla; zove se Bruce Springsteen.’

1964. Chuck Berry je u londonskoj Astoriji započeo svoju prvu britansku turneju. Među predgrupama su mu bili The Animals i The Swinging Blue Jeans.
1964. Louis Armstrong je postao najstariji glazbenik na američkom broju jedan sa singlom ‘Hello Dolly’. Imao je 62 godine.

1966. The Doors su nastupili u holivudskom klubu Whiskey a Go Go u sklopu audicije za klupski ‘kućni bend’. Pobijedili su i ostali neko vrijeme redovito nastupati u klubu, koji je kasnije bio polazišna točka i za sastave Motley Crue, Van Halen i Guns’n’Roses.
1970. Kanađani Guess Who su zasjeli na vrh američke ljestvice singlova s ‘American Woman’. Pjesma je nastala slučajno, za vrijeme jednog koncerta, kad je gitaristu Randyju Bachmanu pukla žica te je počeo jammati. B-strana singla, ‘No Sugar Tonight’, je također postala hit.

1987. ‘Nothing’s Gonna Stop Us Now’ Starshipa je dosegla vrh britanske ljestvice singlova. Pjesmu su napisali Albert Hammond i Diane Warren, a singl je bio broj jedan i u SAD-u. Bila je temom filma ‘Mannequin’.
2013. Kontroverzni video za ‘The Next Day’ Davida Bowieja je privremeno maknut s Youtubea. U spotu su se pojavili Gary Oldman i Marion Cottilard, koji su glumili svećenika i prostitutku koji zajedno plešu.

Rođeni

1937. Dave Prater, američki glazbenik, najpoznatiji kao član dua Sam & Dave od 1961. do svoje smrti 1988. godine. Poznati su bili po hitovima ‘Hold On, I’m Comin’, ‘Soul Man’, ‘You Got Me Hummin’ i ‘I Thank You’. Prater je dio Rock and Roll-, Grammy- i Vocal Group Hall of Fame kao član Sam & Dave.
1944. Paul Richard ‘Richie’ Furay, američki glazbenik, najpoznatiji kao nekadašnji član Buffalo Springfield i Poco.

buffalo

Neil Young, Richie Furay i Stephen Stills

1949. William Martin ‘Billy’ Joel, američki glazbenik. Odustao je od školovanja kako bi bio glazbenik, a nakon bendova The Echoes, The Hassles i Attila, započeo je samostalnu karijeru. ‘Piano Man’ iz 1973. bio je njegov drugi studijski album i prvi za Columbia Records, a sadržavao je istoimeni hit. Sve popularniji Joel svjetsku slavu je dosegao tek albumom ‘Stranger’ iz 1977., s hitovima ‘Just the Way You Are’, ‘Movin’ Out’, ‘Only the Good Die Young’ i ‘She’s Always a Woman’. Albumom ‘52nd Street’ uspješno je skrenuo prema discu, a sljedeći veliki hit bio mu je ‘Uptown Girl’ s albuma ‘An Innocent Man’ iz 1983. Posljednji veliki hit bio mu je ‘We Didn’t Start the Fire’ iz 1989. godine. Njegov album ‘Greatest Hits’ iz 1985. jedan je od najprodavanijih albuma u SAD-u svih vremena. Joel je dio Rock and Roll Hall of Fame od 1999., a ima šest počasnih doktorata.
1962. Dave Gahan, pravim imenom David Callcott, frontmen planteratno popularne engleske synthpop grupe Depeche Mode s kojom je ostvario više od 40 britanskih top 40 singlova. Uz rad s grupom Depeche Mode, Gahan je izdao i dva samostalna uratka (Paper Monsters 2003. i Hourglass 2007.)

dave-gahan

Dave Gahan