Na današnji dan

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

bruce springsteen

1974. Bonnie Raitt je održala dva nastupa u Harvard Square Theatre u Cambridgeu, Massachussetts. Predizvođač je bio Bruce Springsteen, za kojeg je kritičar Jon Landau napisao: ‘Vidio sam budućnost rock’n’rolla; zove se Bruce Springsteen.’

Događaji

1964. Chuck Berry je u londonskoj Astoriji započeo svoju prvu britansku turneju. Među predgrupama su mu bili The Animals i The Swinging Blue Jeans.
1964. Louis Armstrong je postao najstariji glazbenik na američkom broju jedan sa singlom ‘Hello Dolly’. Imao je 62 godine.

1966. The Doors su nastupili u holivudskom klubu Whiskey a Go Go u sklopu audicije za klupski ‘kućni bend’. Pobijedili su i ostali neko vrijeme redovito nastupati u klubu, koji je kasnije bio polazišna točka i za sastave Motley Crue, Van Halen i Guns’n’Roses.

1967. Sandie Shaw je dospjela na 1. mjesto britanske ljestvice singlova sa "Puppet On A String".

1970. Kanađani Guess Who su zasjeli na vrh američke ljestvice singlova s ‘American Woman’. Pjesma je nastala slučajno, za vrijeme jednog koncerta, kad je gitaristu Randyju Bachmanu pukla žica te je počeo jammati. B-strana singla, ‘No Sugar Tonight’, je također postala hit.

1980. "I Don't Like Mondays" grupe The Boomtown Rats je osvojila nagradu za najbolju pop pjesmu i izvanredan britanski tekst na 25. dodjeli nagrada Ivor Novello.

1980. "The Logical Song" grupe The Supertramp je osvojila nagradu za najbolju pjesmu, glazbeno i tekstualno, na 25. dodjeli nagrada Ivor Novello.

1981. Adam And The Ants su dospjeli na 1. mjesto britanske ljestvice singlova sa "Stand And Deliver"'. Pjesma se na toj poziciji zadržala 5 tjedana.

1987. ‘Nothing’s Gonna Stop Us Now’ Starshipa je dosegla vrh britanske ljestvice singlova. Pjesmu su napisali Albert Hammond i Diane Warren, a singl je bio broj jedan i u SAD-u. Bila je temom filma ‘Mannequin’.
2013. Kontroverzni video za ‘The Next Day’ Davida Bowieja je privremeno maknut s Youtubea. U spotu su se pojavili Gary Oldman i Marion Cottilard, koji su glumili svećenika i prostitutku koji zajedno plešu.

2020. preminuo je Richard Wayne Penniman, poznatiji po umjetničkom pseudonimu Little Richard, američki pjevač, kantautor, glazbenik i glumac koji se smatra jednom od najvažnijih ličnosti za razvoj rock and rolla i američke pop glazbe u 20. stoljeću.

Odrastao je u svećeničkoj porodici, ali je odmalena pokazivao zanimanje za glazbu, pa je kao tinejdžer napustio školu kako bi se priključio putujućim glazbenicima. Postupno je svojim talentom privukao pažnju glazbenih producenata, a od 1955. do 1957. je snimio niz velikih hitova kao što su Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille i Good Golly Miss Molly. Svoju karijeru je iznenada prekinuo postavši preporođeni kršćanin, te se orijentirao na gospel i karijeru adventističkog svećenika, izjavivši da je "rock and roll zlo".

Nakon što mu se 1962. godine raspao brak, počeo se postupno vraćati rock and rollu, kao i načinu života kojim su dominirali alkohol, droga i razvrat, uključujući i homoseksualne veze. Niz traumatičnih incidenata 1977. godine ga je natjerao da se ponovno vrati kršćanstvu, a godine 1984. je majci pred smrt obećao da će nastaviti živjeti kao kršćanin. Tada je konačno odlučio pomiriti rock and roll sa svojim kršćanskim uvjerenjima.

Little Richard je bio dio prve generacije glazbenika uvedenih u Rock and Roll Hall of Fame 1986. godine, primio i Grammya za životno djelo, 1992. nastupio na inauguraciji predsjednika Billa Clintona, a uz to je i njegova pjesma "Tuti Frutti" 2010. uvrštena u "National Recording Registry". Little Richard imao je 87 godina.

Rođeni

1914. kanadsko-američki country glazbenij Hank Snow koji je postigao više od 70 singlova na Billboard country ljestvicama od 1950. do 1980. Preminuo je 20. prosinca 1999.

1935. američki glazbenik Nokie Edwards, najpoznatiji kao gitarist grupe The Ventures. Sa grupom je 1960. imao singl na britanskom broju 4, "Perfidia" i iste godine singl na američkom broju 2, "Walk Don't Run".

1937. Sonny Curtis, pjevač i tekstopisac američkog rock and roll sastava The Crickets. Grupa je 1957. imala singl na američkom broju 1, "That'll Be The Day", a 2 godine kasnije singl na britanskom broju 1, "It Doesn't Matter Anymore". Imali su još preko 15 singlova na britanskom top 40. Napisao je pjesmu "Walk Right Back", koja je 1960. bila hit za The Everly Brothers.

1937. Dave Prater, američki glazbenik, najpoznatiji kao član dua Sam & Dave od 1961. do svoje smrti 1988. godine. Poznati su bili po hitovima ‘Hold On, I’m Comin’, ‘Soul Man’, ‘You Got Me Hummin’ i ‘I Thank You’. Prater je dio Rock and Roll-, Grammy- i Vocal Group Hall of Fame kao član Sam & Dave.
1944. Paul Richard ‘Richie’ Furay, američki glazbenik, najpoznatiji kao nekadašnji član Buffalo Springfield i Poco.

1945. Steve Katz, gitarist američke jazz-rock grupe Blood Sweat & Tears. Imali su album na američkom broju 1, "Blood, Sweat & Tears" iz 1968. godine i singl na američkom broju 2, "Spinning Wheel" iz 1969. godine.

1949. William Martin ‘Billy’ Joel, američki glazbenik. Odustao je od školovanja kako bi bio glazbenik, a nakon bendova The Echoes, The Hassles i Attila, započeo je samostalnu karijeru. ‘Piano Man’ iz 1973. bio je njegov drugi studijski album i prvi za Columbia Records, a sadržavao je istoimeni hit. Sve popularniji Joel svjetsku slavu je dosegao tek albumom ‘Stranger’ iz 1977., s hitovima ‘Just the Way You Are’, ‘Movin’ Out’, ‘Only the Good Die Young’ i ‘She’s Always a Woman’. Albumom ‘52nd Street’ uspješno je skrenuo prema discu, a sljedeći veliki hit bio mu je ‘Uptown Girl’ s albuma ‘An Innocent Man’ iz 1983. Posljednji veliki hit bio mu je ‘We Didn’t Start the Fire’ iz 1989. godine. Njegov album ‘Greatest Hits’ iz 1985. jedan je od najprodavanijih albuma u SAD-u svih vremena. Joel je dio Rock and Roll Hall of Fame od 1999., a ima šest počasnih doktorata.

1950. Tom Petersson, basist američkog rock sastava Cheap Trick koji su 1979. imali hit singl "I Want You To Want Me" i 1988. singl na američkom broju 1, "The Flame".

1953. John Edwards, basist grupe Status Quo. Grupa je imala više od 60 hitova na britanskim ljestvicama, više od bilo kojeg drugog rock sastava, uključujući "Pictures Of Matchstick Men" (1967.), "Whatever You Want" (1979.) i "In the Army Now" (2010).

1962. Dave Gahan, pravim imenom David Callcott, frontmen planteratno popularne engleske synthpop grupe Depeche Mode s kojom je ostvario više od 40 britanskih top 40 singlova. Uz rad s grupom Depeche Mode, Gahan je izdao i dva samostalna uratka (Paper Monsters 2003. i Hourglass 2007.)

dave-gahan

Dave Gahan u Zagrebu, foto: Elvis Kosina (arhiva SG)

1971. engleski glazbenik Paul "Guigsy" McGuigan, jedan od četiri osnivača grupe Oasis. Bio je basist grupe od 1991. do 1999. Njihov debitanski album iz 1994. "Definitely Maybe" je bio na britanskom broju 1 i postao je najbrže prodavani britanski album prvijenac ikad.

1975. Ryan "Nik" Vikedal, bubnjar kanadskog rock sastava Nickelback. 2002. su imali singl na američkom broju 1 i britanskom broju 4, "How You Remind Me". Nickelback je jedna od komercijalno najuspješnijih kanadskih grupa koja je prodala više od 50 milijuna albuma širom svijeta.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima