Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Gene Vincent

Događaji

1956. Gene Vincent snimio je klasik rock‘n’rolla ‘Be Bop-A-Lula’ u Owen Bradley studiu u Nashvilleu, Tennessee. Vincent je rekao kako ga je za tekst pjesme inspirirao strip zvan "Little Lulu".

1961. The Marcels su zasjeli na 1. mjesto britanske top liste singlova svojim jedinim broj 1 hitom ‘Blue Moon’.

1970. Četvero studenata sveučilišta Kent ubijeno je kampusu sveučilišta, a jedanaest ih je ranjeno tijekom demonstracija protiv rata u Vijetnamu. Incident je inspirirao Neila Younga da napiše pjesmu ‘Ohio’ koja je postala hit Crosby, Stills, Nash&Younga.

1973. Led Zeppelini su započeli svoju sjevernoameričku turneju koja je prozvana ‘najvećom i najprofitabilnijom rock‘n’roll turnejom u povijesti SAD-a’. Grupa je zaradila više od 4 milijuna dolara od koncerata, a na njih su putovali u avionu Boeing 720 nazvanom ‘The Starship’ u kojem se nalazio bar, kupaonica s tušem, TV i video, ‘lounge’ i spavaća soba obložena bijelim krznom.

tour poster dallas

Plakat sa sjevernoameričke turneje grupe Led Zeppelin s koncerta u Dallasu

1974. ABBA je zasjela na 1. mjesto britanske liste singlova pjesmom ‘Waterloo’. Bio je to prvi od devet britanskih broj 1 hitova ove švedske grupe, koja je ujedno bila i pobjednik Eurovizije te godine.

1978. ‘Night Fever’ grupe The Bee Gees našao se na prvom mjestu britatnske liste singlova.

1984. Izdan je četvrti album Echo&the Bunnymen pod nazivom ‘Ocean Rain’. Grupa je njime predstavila mekši zvuk upotpunjen orkestralnim aranžmanima. Dosegao je četvrto mjesto britanske ljestvice albuma i izbacio singlove ‘The Killing Moon’, ‘Silver’ i ‘Seven Seas’.

1990. Madonna je započela ‘Blond Ambition’ turneju koncertom u The Summitu u Houstonu, Texas. Madonna je na turneji održala 57 koncerata.

1991. Cher je dosegla svoj prvi britanski broj 1 pjesmom ‘The Shoop Shoop Song’.

1996. Na prvo mjesto britanske liste albuma došla je Alani Morissette uratkom ‘Jagged Little Pill’. Tamo se zadržala 6 tjedana.

1996. Svoj sedmi broj 1 na britanskoj listi singlova imao je George Michael hit singlom ‘Fastlove’. Pjesma se na broju 1 zadržala 3 tjedna.

1996. Dvotjedno stolovanje na broju 1 američke liste singlova započela je Mariah Carey pjesmom ‘Always Be My Baby’. Bio je to njezin 11. broj jedan u Americi.

1997. Courtney Love stavila je oglas za prodaju kuće koju je dijelila s Kurtom Cobainom, a u kojoj je potonji izvršio samoubojstvo. Dio kuće u kojoj se dogodio tragični događaj je srušen prije prodaje.

2003. Madonna je došla na 1. mjesto američke liste albuma izdanjem ‘American Life’.

2008. Madonnin album ‘Hard Candy’ zasjeo je po izlasku na 1. mjesto britanske liste albuma, dok je u isto vrijeme njezina kolaboracija s Justinom Timberlakeom ‘4 Minutes’ bila na broju 1 britanske liste singlova. ‘Hard Candy’ je bio Madonnin deseti broj 1 album.

Rođeni:

1923. Ed Cassidy, američki glazbenik, bubnjar grupe Spirit.

1942. Nicholas Ashford (Ashford and Simpson), autor hitova poput: ‘Ain’t No Mountain High Enough’, ‘You’re All I Need To Get By’, ‘Ain’t Nothing Like the Real Thing’ i ‘Reach Out and Touch (Somebody’s Hand)’.

1942. Ronnie Bond, bubnjar grupe The Troggs.

1945. George Wadenius (Blood Sweat & Tears).

1951. Bruce Day (Santana).

1951. Jackie Jackson (The Jacksons Five).

1951. Mick Mars (Motley Crue).

1970. Gregg Alexander, američki pjevač i tekstopisac, član grupe New Radicals.

1972. Mike Dirnt basista grupe Green Day.

1979. Lance Bass (NSYNC).