Na današnji dan

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Gene Vincent

1956. Gene Vincent snimio je klasik rock‘n’rolla ‘Be Bop-A-Lula’ u Owen Bradley studiu u Nashvilleu, Tennessee. Vincent je rekao kako ga je za tekst pjesme inspirirao strip zvan "Little Lulu".

Događaji

1959. održana je prva dodjela nagrada Grammy. Snimka godine bila je 'Volare' Domenica Modugna (kasnije je slavnu obradu snimio Dean Martin), album godine 'Peter Gunn' Henryja Mancinija, a Grammy za najbolju R&B pjesmu pripao je The Champs za pjesmu 'Tequila'.
1961.
The Marcels su zasjeli na 1. mjesto britanske top liste singlova svojim jedinim broj 1 hitom ‘Blue Moon’.

1970. četvero studenata sveučilišta Kent ubijeno je kampusu sveučilišta, a jedanaest ih je ranjeno tijekom demonstracija protiv rata u Vijetnamu. Incident je inspirirao Neila Younga da napiše pjesmu ‘Ohio’ koja je postala hit Crosby, Stills, Nash&Younga.

1973. Led Zeppelini su započeli svoju sjevernoameričku turneju koja je prozvana ‘najvećom i najprofitabilnijom rock‘n’roll turnejom u povijesti SAD-a’. Grupa je zaradila više od 4 milijuna dolara od koncerata, a na njih su putovali u avionu Boeing 720 nazvanom ‘The Starship’ u kojem se nalazio bar, kupaonica s tušem, TV i video, ‘lounge’ i spavaća soba obložena bijelim krznom.

tour poster dallas

Plakat sa sjevernoameričke turneje grupe Led Zeppelin s koncerta u Dallasu

1974. ABBA je zasjela na 1. mjesto britanske liste singlova pjesmom ‘Waterloo’. Bio je to prvi od devet britanskih broj 1 hitova ove švedske grupe, koja je ujedno bila i pobjednik Eurovizije te godine.

1978. ‘Night Fever’ grupe The Bee Gees našao se na prvom mjestu britatnske liste singlova.

1984. izdan je četvrti album Echo&the Bunnymen pod nazivom ‘Ocean Rain’. Grupa je njime predstavila mekši zvuk upotpunjen orkestralnim aranžmanima. Dosegao je četvrto mjesto britanske ljestvice albuma i izbacio singlove ‘The Killing Moon’, ‘Silver’ i ‘Seven Seas’.

1990. Madonna je započela ‘Blond Ambition’ turneju koncertom u The Summitu u Houstonu, Texas. Madonna je na turneji održala 57 koncerata.

1991. Cher je dosegla svoj prvi britanski broj 1 pjesmom ‘The Shoop Shoop Song’.

1996. na prvo mjesto britanske liste albuma došla je Alani Morissette uratkom ‘Jagged Little Pill’. Tamo se zadržala 6 tjedana.

1996. svoj sedmi broj 1 na britanskoj listi singlova imao je George Michael hit singlom ‘Fastlove’. Pjesma se na broju 1 zadržala 3 tjedna.

1996. dvotjedno stolovanje na broju 1 američke liste singlova započela je Mariah Carey pjesmom ‘Always Be My Baby’. Bio je to njezin 11. broj jedan u Americi.

1997. Courtney Love stavila je oglas za prodaju kuće koju je dijelila s Kurtom Cobainom, a u kojoj je potonji izvršio samoubojstvo. Dio kuće u kojoj se dogodio tragični događaj je srušen prije prodaje.

2003. Madonna je došla na 1. mjesto američke liste albuma izdanjem ‘American Life’.

2008. Madonnin album ‘Hard Candy’ zasjeo je po izlasku na 1. mjesto britanske liste albuma, dok je u isto vrijeme njezina kolaboracija s Justinom Timberlakeom ‘4 Minutes’ bila na broju 1 britanske liste singlova. ‘Hard Candy’ je bio Madonnin deseti broj 1 album.

Rođeni

1923. Ed Cassidy, američki glazbenik, bubnjar grupe Spirit.

1942. Nicholas Ashford (Ashford and Simpson), autor hitova poput: ‘Ain’t No Mountain High Enough’, ‘You’re All I Need To Get By’, ‘Ain’t Nothing Like the Real Thing’ i ‘Reach Out and Touch (Somebody’s Hand)’.

1942. Ronnie Bond, bubnjar engleskog rock benda The Troggs, koji je 1966. imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "Wild Thing", i hitove "With A Girl Like You" i "Love Is All Around". Bond je preminuo 1992. godine.

1945. George Wadenius, gitarist američke jazz-rock grupe Blood Sweat & Tears. Grupa je 1968. imala album na američkom broju 1, "Blood Sweat & Tears", i 1969. singl na američkom broju 2, "Spinning Wheel".

1951. Bruce Day (Santana).

1951. Jackie Jackson (The Jacksons Five).

1951. Mick Mars (Motley Crue).

1970. Gregg Alexander, američki pjevač i tekstopisac, član grupe New Radicals. Grupa je 1999. imala singl na britanskom broju 5, "You Get What You Give". Gregg je napisao hitove za Ronana Keatinga, Sophie Ellis-Bextor, Enriquea Iglesiasa i pjesmu "The Game Of Love" nagrađenu Grammyjem 2003. Santane i Michelle Branch.

1972. Mike Dirnt, basist grupe Green Day, koja je iz 1995. imala album na američkom broju 2, "Dookie". Green Day su jedan od najprodavanijih svjetskih bendova svih vremena, prodavši više od 75 milijuna albuma diljem svijeta.

1979. Lance Bass, pjevač američkog boy benda *NSYNC. Među singlovima grupe, "Bye Bye Bye", "This I Promise You", "Girlfriend" i "It's Gonna Be Me" dosegli su top 10 na nekoliko međunarodnih ljestvica. Drugi album grupe, "No Strings Attached" je prodan u više od milijun primjeraka u jednom danu.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici