Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

walkerbrothers7

Događaji
1967. Raspali su se The Walker Brothers. Njihov vođa, Scott Walker, je kasnije ostvario uspješnu samostalnu karijeru. Grupa se nakratko okupila još jednom u 70-ima.

1975. Tony Orlando & Dawn su s ‘He Don’t Love You (Like I Love You)’ stigli do vrha američke ljestvice singlova. Istoga dana je na drugoj strani Atlantika ‘Once Upon a Star’ Bay City Rollersa došla do vrha britanske ljestvice.
1976. David Bowie je održao prvi od šest rasprodanih koncerata na Wembleyju u nizu, što mu je bio prvi nastup u rodnoj Engleskoj u tri godine.
1980. Na vrhu američke ljestvice singlova našla se ‘Against the Wind’ Boba Segera & The Silver Bullet Banda, a na britanskoj ljestvici prvi je bio ‘Geno’ Dexy’s Midnight Runnersa. ‘Geno’ je Geno Washington, američki soul pjevač.

1986. Robert Palmer je s ‘Addicted to Love’ zasjeo na vrh američke ljestvice singlova. Jedan od najvećih hitova 80-ih trebao je biti duet s Chakom Khan, no zbog pravnih problema njen je glas uklonjen s konačne verzije pjesme.
1997. Katrina and the Waves su osvojili Euroviziju u Dublinu s pjesmom ‘Love Shine a Light’. Posljednji Britanci kojima je to uspjelo bili su Bucks Fizz 1981. godine.
1997. Notorious B.I.G. je posthumno imao singl na američkom broju jedan, ‘Hypnotize’. U Britaniji je na vrh ljestvice zasjeo Michael Jackson s ‘Blood on the Dancefloor’.

2009. ‘Together Through Life’ je postao sedmi album Boba Dylana na britanskom broju jedan. To je jedini Dylanov album koji se našao na vrhu i britanske i američke nacionalne ljestvice.

Rođeni

1919. Pete Seeger, američki folk glazbenik i aktivist. Proslavile su ga protestne i radničke pjesme poput ‘We Shall Overcome’, ‘Where Have All the Flowers Gone?’, If I Had a Hammer’ i ‘Turn! Turn! Turn!’. Njegovoj popularnosti pomogao je i folk revival 60-ih. Preminuo je u dobi od 94 godine. Dobitnik je pet Grammyja, među kojima i onog za životno djelo, a dio je i Songwriters (od 1972.) i Rock and Roll Hall of Fame (od 1996.).
1933. James Joseph Brown, američki glazbenik, poznat kao ‘Kum soula’. Znatno je utjecao i na genezu i razvoj R&B-ja i funka. Nakon nastupanja u sastavu The Famous Flames, započinje samostalnu karijeru koja se najviše pamti po Brownovim energičnim nastupima, kulminirajući na albumu ‘Live at the Apollo’ iz 1963. godine. Proslavio se hitovima ‘I Got You (I Feel Good)’, ‘Night Train’, ‘Papa’s Got a Brand New Bag’, ‘It’s a Man’s Man’s Man’s World’, ‘Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine’ i ‘Say It Loud – I’m Black and I’m Proud’. Preminuo je 2006. godine. Dio je Songwriters Hall of Fame, R&B Hall of Fame i Rock and Roll Hall of Fame, između ostalih, a magazin Rolling Stone ga je proglasio sedmim najboljim izvođačem svih vremena.

james brown

James Brown

1934. Frankie Valli, rođen kao Francesco Stephen Castelluccio, američki glazbenik. Član je slavne vokalne skupine The Four Seasons od 1960. godine, a uz to je imao i uspješnu samostalnu karijeru. Ukupno je sedam njegovih singlova došlo do vrha američke ljestvice, uključujući i njegov najutjecajniji hit, ‘December 1963 (Oh What a Night)’.

1940. Konrad ‘Conny’ Plank, njemački producent i glazbenik. Jedan je od najznačajnijih europskih glazbenih producenata ikada zahvaljujući radu s nekim od najutjecajnijih njemačkih bendova poput Kraftwerk, Neu!, Cluster, Harmonia i Guru Guru. Karijeru je započeo kao dio tima Marlene Dietrich, a ime je ponajprije stekao produciravši prva četiri albuma Kraftwerk te svih albuma grupe Neu!. Iznimno je utjecao na atmosferu i način snimanja Bowiejeve ‘Berlinske trilogije’, a, nakon što je krautrock scena iščezla s njemačke scene, postao je tražen kao producent u Britaniji. Radio je i s Devo, Ultravox, Eurythmics, Killing Joke, Echo&the Bunnymen, Scorpions, Einstürzende Neubauten i drugima. Preminuo je 1987. godine.