Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

hair

Događaji
1968. Počeo se izvoditi mjuzikl ‘Kosa’ (‘Hair’) na Broadwayju. Održalo se čak 1750 predstava u četiri godine. Mjuzikl je otada doživio bezbrojne adaptacije diljem svijeta, a ona filmska je snimljena 1979. godine u režiji Miloša Formana.

1973. ‘Dark Side of the Moon’ Pink Floyda dospio je prvi puta na vrh američke ljestvice albuma. Na toj se ljestvici zadržao rekordan 741 tjedan, a do danas je u svijetu prodanu oko 45 milijuna primjeraka, što ga čini jednim od najprodavanijih albuma svih vremena.

dark side1982. Kalifornijsko društvo za zaštitu potrošača sastalo se kako bi saslušalo svjedočenja pojedinaca koji su tvrdili da slušanje ‘Stairway to Heaven’ Led Zeppelina unatraške otkriva stihove u kojima se veliča Sotona. Snimka unatrag se može preslušati na Wikipedijinom članku o pjesmi.
1990. Axl Rose iz Guns’n’Roses je oženio Erin Everly, kćerku Dona iz Everly Brothers. Rastali su se nakon samo devet mjeseci.
1999. Tom Petty & Heartbreakers su dobili zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih.

tom petty2002. Sugababes su imale svoj prvi singl na britanskom broju jedan s ‘Freak Like Me’. Pjesma sadrži sample iz ‘Are Friends Electric?’ Garyja Numana.
2013. Emeli Sande je srušila rekord najduljeg boravka nečijeg debi albuma u top 10 britanske ljestvice. Njen ‘Our Version of Events’ zadržao se tamo 63 tjedna. Rekord su dotad držali Beatlesi.

Rođeni

1953. Kim Althea Gordon, američka glazbenica i vizualna umjetnica, najpoznatija kao basistica, pjevačica i povremena gitaristica benda Sonic Youth.
1968. Howard Paul Donald, britanski glazbenik, DJ, plesač i producent, najpoznatiji kao nekadašnji član boy banda Take That.

Preminuli

charley1934. Charlie (Charley) Patton (r. između 1887. i 1891.), američki glazbenik, poznat kao ‘otac delta bluesa’. Misteriozna legenda američkog bluesa gotovo je samostalno odgovorna za nastanak i popularizaciju žanra ‘delta blues’, a izravno je utjecao na svoje suvremenike Howlin’ Wolfa, Johna Leeja Hookera i Willeja Browna. Snimio je rane blues klasike poput ‘Pony Blues’, ‘Shake It And Break It’, ‘Screamin’ And Hollerin’ the Blues’ i ‘Yellow Bee’. Umro je od posljedica srčanih problema.