Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

2009. Beyonce je postala prva pop zvijezda koja je nastupila u zagrebačkoj Areni

Događaji

1966. Dusty Springfield se našla na 1. mjestu britanske ljestvice singlova s " You Don't Have To Say You Love Me", njenim jedinim britanskim brojem 1. Kad je snimala pjesmu, Springfield nije bila zadovoljna svojim vokalom sve do 47. pokušaja.

1976. "Wings At The Speed Of Sound" je dospio na 1. mjesto američke ljestvice albuma. Peti broj 1 album Paula McCartneya nakon The Beatlesa je postao njegov najuspješniji album na američkoj ljestvici, provevši sedam uzastopnih tjedana na 1. mjestu. Na albumu su se našli hitovi "Let' Em In" i "Silly Love Songs".

1980. Blondie su dospjeli na 1. mjesto britanske ljestvice singlova s "Call Me", četvrtim britanskim brojem 1, koji se nalazi u filmu "American Gigolo", a pjesma je bila i na 1. mjestu u SAD-u gdje je i postala najprodavaniji singl benda.

1980. britanski ska bend The Beat objavio je svoj singl ‘Mirror in the Bathroom’, koji je bio prvi digitalno snimljeni singl u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pjesme The Beata obrađivali su i Pearl Jam i The Who, a njegovi članovi su bili dijelom Fine Young Cannibals i Big Audio Dynamite, između ostalih.

1986. ‘5150’ Van Halena zasjeo je na vrh američke ljestvice albuma. Bio je to prvi album grupe s novim pjevačem Sammyjem Hagarom (Montrose).
1990. Nirvana je nastupila u njujorškom klubu Pyramid, a snimka njihove izvedbe pjesme ‘In Bloom’ kasnije je iskorištena kao promotivni spot za tu pjesmu.

2001. Destiny's Child su bile na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "Survivor".

2001. Janet Jackson je bila na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "All For You".

2001. Shaggy i Ricardo RikRok Ducent su imali australski broj 1 sa singlom "It Wasn't Me".

2009. Tinchy Stryderi N-dubz su započeli trotjedni boravak na 1. mjestu britanske ljestvice singlova s "Number 1", što je prvi put da je singl naziva "Number 1" dospio na vrh britanske ljestvice.

2009. Beyonce je postala prva pop zvijezda koja je nastupila u zagrebačkoj Areni. Hrvatsku je posjetila povodom turneje ‘I Am... Sasha Fierce’. Više o tom koncertu možete čitati OVDJE.

Rođeni

1938. Duane Eddy, američki gitarist. Bio je naročito popularan krajem 50-ih i početkom 60-ih zahvaljujući skladbama ‘Peter Gunn’, ‘Rebel Rouser’, ‘Because They’re Young’, ‘Cannonball’ i ‘Shazam’. Do 1963. je prodano 12 milijuna primjeraka njegovih ploča. Patentirao je karakterističan twangy zvuk gitare, na kojoj je svirao lead na debljim žicama. Također je među prvim rock gitaristima koji su dobili model gitare sa svojim imenom (Guild Duane Eddy 400, 1961.). Godine 1994. uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame.

1938. Maurice Williams, američki pjevač doo-wop/R&B vokalne skupine Maurice Williams And The Zodiacs, koji je 1960. imao singl na američkom broju 1 i 1961. singl na britanskom broju 14, "Stay". Pjesma je bila hit i za Jacksona Brownea i The Hollies.

1940. Giovanni Giorgio Moroder, talijanski DJ, producent, skladatelj i glazbenik. Smatra ga se ocem plesne glazbe. Ime je proslavio kao glazbenik i DJ u Njemačkoj, a prekretnica u karijeri bila mu je produciranje pjesama za Donnu Summer (‘Love to Love You Baby’, ‘I Feel Love’, ‘Hot Stuff’...). Producirao je i soundtrackove za filmove ‘Midnight Express’, ‘Top Gun’ i ‘Flashdance’ te surađivao s glazbenicima poput Davida Bowieja, Sparks, Bonnie Tyler, Irene Cara, Kennyja Logginsa, Blondie... Posljednja značajnija suradnja bila mu je ona s Daft Punk na albumu ‘Random Access Memories’, za koju je osvojio svoj četvrti Grammy.

1942. američki pjevač Bobby Rydell koji je 1960. imao singl na američkom broju 2 i britanskom broju 7, "Wild One", kao i još 17 američkih top 40 hitova.

1945. Tony Murray, basist i pozadinski vokal engleskog rock sastava The Troggs s kojima je 1966. imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "Wild Thing", kao i hitove "With A Girl Like You" i "Love Is All Around".

1960. Roger Taylor, bubnjar grupe Duran Duran koji su 1983. imali singl na britanskom broju 1, "Is There Something I Should Know", a 1984. su imali singl na američkom broju 1, "Reflex". Također su imali još 25 singlova na britanskom top 40. Roger je također član grupa Arcadia i The Power Station.

1970. Ruth Anne, engleska pjevačica grupe Olive koji su 1997. postigli broj 1 u Velikoj Britaniji sa singlom "You're Not Alone".

1970. Tionne Watkins, poznatija kao T-Boz, pjevačica američke grupe TLC. Na Billboard Hot 100 su postigli 9 top 10 hitova, uključujući četiri singla na broju 1: "Creep", "Waterfalls", "No Scrubs" i "Unpretty". Njihov album "Fanmail" iz 1999., koji je bio na američkom broju 1, je proveo 57 tjedana na britanskoj ljestvici. Prodavši preko 65 milijuna albuma širom svijeta, TLC su najprodavanija američka ženska grupa.

1975. Nathan Jonas "Joey" Jordison, američki glazbenik i tekstopisac. Najpoznatiji je kao bubnjar američkog metal benda Slipknot. Jordison je svirao u Slipknotu od njihovog osnivanja 1995. do odlaska iz benda u prosincu 2013. Također je gitarist u američkom punk bendu Murderdolls.

1976. Jose Antonio Pasillas II, bubnjar američkog rock sastava Incubus. Bend je 2001. imao singl na američkom broju 9 i britanskom broju 40, "Drive", 2004. su imali album na američkom broju 2 i britanskom broju 6, "A Crow Left Of The Murder", i 2006. album na američkom broju 1, "Light Grenades". Incubus su ukupno prodali preko 23 milijuna albuma u cijelome svijetu.

1979. Nered, rođen kao Marko Lasić, hrvatski hip-hop/rap glazbenik. Karijeru je započeo izdavanjem albuma sa Stokom pod nazivom ‘Spremni za rat’ 1999. godine. Otada je izdao još tri studijska albuma, od kojih jedan s Generalom Woo-om. Koautor je hrvatske navijačke himne za nogometni Euro 2004. u Portugalu. Aktivno se bavio hokejom na ledu te je bio reprezentativac Hrvatske, a i stekao je diplomu na Fakultetu prometnih znanosti.

1981. Niomi McLean Daley, poznatija kao Ms Dynamite, engleska reperica, pjevačica i spisateljica. Dobitnica je nagrade Mercury Music, dvije Brit nagrade i tri MOBO nagrade.

1982. Jonathan Lee, najmlađi član engleske pop grupe S Club 7, koji su 1999. imali singl na britanskom broju 1, "Bring It All Back". Njihov album "7" iz 2000. je bio na britanskom broju 1, a više od godinu dana je proveo na britanskoj ljestvici.

Preminuli

1984. William James ‘Count’ Basie (r. 1904.), američki jazz glazbenik, primarno pijanist i organist. Počeo je profesionalnu karijeru kao član orkestra Bennieja Motena, a nakon njegove smrti 1935. Basie osniva vlastiti sastav. Njega je ostao voditi gotovo 50 godina, a kroz orkestar su mu prošli glazbenici poput Lestera Younga, Herschela Evansa, Freddieja Greena, Bucka Claytona i Harryja ‘Sweets’ Edisona. Osvajač je devet Grammyja, a četiri njegove skladbe uvrštene su u Grammy Hall of Fame (‘Lester Leaps In’, ‘Everyday I Have the Blues’, ‘April in Paris’ i ‘One O’Clock Jump’). Uvršten je u nekoliko kuća slave, među njima i u Down Beat Jazz Hall of Fame. Preminuo je od posljedica raka gušterače u dobi od 79 godina. U New Jerseyju je kazalište po njemu dobilo ime ‘Count Basie Theatre’.

1997. Ernest Stewart, klavijaturist grupe KC And The Sunshine Band je umro od napada astme.