Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

beat

1980. Britanski ska bend The Beat objavio je svoj singl ‘Mirror in the Bathroom’, koji je bio prvi digitalno snimljeni singl u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pjesme The Beata obrađivali su i Pearl Jam i The Who, a njegovi članovi su bili dijelom Fine Young Cannibals i Big Audio Dynamite, između ostalih.

1966. Dusty Springfield je dobila prvi i, pokazalo se, jedini singl na britanskom broju jedan s ‘You Don’t Have to Say You Love Me’. Dusty je pjesmu otpjevala 46 puta prije nego što je bila zadovoljna svojom vokalnom izvedbom, koja je potom završila na singlici.

1986. ‘5150’ Van Halena zasjeo je na vrh američke ljestvice albuma. Bio je to prvi album grupe s novim pjevačem Sammyjem Hagarom (Montrose).
1990. Nirvana je nastupila u njujorškom klubu Pyramid, a snimka njihove izvedbe pjesme ‘In Bloom’ kasnije je iskorištena kao promotivni spot za tu pjesmu.
2009. Beyonce je postala prva pop zvijezda koja je nastupila u zagrebačkoj Areni. Hrvatsku je posjetila povodom turneje ‘I Am... Sasha Fierce’.

Rođeni

1938. Duane Eddy, američki gitarist. Bio je naročito popularan krajem 50-ih i početkom 60-ih zahvaljujući skladbama ‘Peter Gunn’, ‘Rebel Rouser’, ‘Because They’re Young’, ‘Cannonball’ i ‘Shazam’. Do 1963. je prodano 12 milijuna primjeraka njegovih ploča. Patentirao je karakterističan twangy zvuk gitare, na kojoj je svirao lead na debljim žicama. Također je među prvim rock gitaristima koji su dobili model gitare sa svojim imenom (Guild Duane Eddy 400, 1961.). Godine 1994. uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame.

Duane Eddy

Duane Eddy

1940. Giovanni Giorgio Moroder, talijanski DJ, producent, skladatelj i glazbenik. Smatra ga se ocem plesne glazbe. Ime je proslavio kao glazbenik i DJ u Njemačkoj, a prekretnica u karijeri bila mu je produciranje pjesama za Donnu Summer (‘Love to Love You Baby’, ‘I Feel Love’, ‘Hot Stuff’...). Producirao je i soundtrackove za filmove ‘Midnight Express’, ‘Top Gun’ i ‘Flashdance’ te surađivao s glazbenicima poput Davida Bowieja, Sparks, Bonnie Tyler, Irene Cara, Kennyja Logginsa, Blondie... Posljednja značajnija suradnja bila mu je ona s Daft Punk na albumu ‘Random Access Memories’, za koju je osvojio svoj četvrti Grammy.

moroder

Giovanni Giorgio Moroder

1960. Roger Andrew Taylor, britanski bubnjar, najpoznatiji kao član grupe Duran Duran.
1979. Nered, rođen kao Marko Lasić, hrvatski hip-hop/rap glazbenik. Karijeru je započeo izdavanjem albuma sa Stokom pod nazivom ‘Spremni za rat’ 1999. godine. Otada je izdao još tri studijska albuma, od kojih jedan s Generalom Woo-om. Koautor je hrvatske navijačke himne za nogometni Euro 2004. u Portugalu. Aktivno se bavio hokejom na ledu te je bio reprezentativac Hrvatske, a i stekao je diplomu na Fakultetu prometnih znanosti.

Umrli

1984. William James ‘Count’ Basie (r. 1904.), američki jazz glazbenik, primarno pijanist i organist. Počeo je profesionalnu karijeru kao član orkestra Bennieja Motena, a nakon njegove smrti 1935. Basie osniva vlastiti sastav. Njega je ostao voditi gotovo 50 godina, a kroz orkestar su mu prošli glazbenici poput Lestera Younga, Herschela Evansa, Freddieja Greena, Bucka Claytona i Harryja ‘Sweets’ Edisona. Osvajač je devet Grammyja, a četiri njegove skladbe uvrštene su u Grammy Hall of Fame (‘Lester Leaps In’, ‘Everyday I Have the Blues’, ‘April in Paris’ i ‘One O’Clock Jump’). Uvršten je u nekoliko kuća slave, među njima i u Down Beat Jazz Hall of Fame. Preminuo je od posljedica raka gušterače u dobi od 79 godina. U New Jerseyju je kazalište po njemu dobilo ime ‘Count Basie Theatre’.