Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Elvis-Presley-009

1956. Elvis je održao prvi koncert u sklopu dvotjednog gostovanja (2 nastupa dnevno) u New Frotntier Hotelu u Las Vegasu. Presley nije bio tipičan izvođač za Las Vegas u to vrijeme te su njegovi nastupi doživjeli hladan prijem.

1969. The Beatles su dosegli broj 1 britanske liste singlova pjesmom "Get Back".

1971. The Rolling Stones su u Britaniji objavili svoj kultni album "Sticky Fingers". Naslovnicu albuma dizajnirao je Andy Warhol za što je bio plaćen 15.000 dolara.

1976. The Ramones su objavili svoj prvi studijski album.

1977. Thelma Houston našla se na broju 1 američke liste singlova svojim hitom "Don't Leave Me This Way".

1978. Basista Sex Pistolsa, Sid Vicious, snimio je svoju verziju pjesme "My Way" za film Sex Pistolsa "The Great Rock n Roll Swindle".

1983. David Bowie započeo je trotjedno stolovanje na broju 1 britanske liste albuma izdanjem "Let's Dance" koje je producirao Neil Rodgers.

1988. Iron Maiden došli su na 1. mjesto britanske liste albuma svojim drugim broj 1 izdanjem "Seventh Son Of A Seventh Son".

1988. Roy Orbinson je proslavio svoj 52. rođendan na koncertu Brucea Springsteena, tijekom kojeg mu je publika otpjevala pjesmu "Happy Birthday To You".

1988. Whitney Houston skinula je rekort Beatlesa i Bee Geesa svjojim singlom "Where Do Broken Hearts Go" koji je postao njezin sedmi za redom broj 1 na američkoj listi singlova.

1989. Kylie Minogue po prvi puta se pojavila na televiziji i to u sapunici "The Henderson Kids".

1991. uslijed predoziranja drogom preminuo je Johnny Thunders, jedan od izvornih članova grupe The New York Dolls.

1994. Na prvom mjestu britanske liste albuma našli su se Pink Floydi svojim izdanjem "The Division Bell".

Rođeni

1936. Roy (Kelton) Orbison (Vernon, Teksas, 23. travnja 1936. - Hendersonville, Tennessee, 6. prosinca 1988.) popularni i utjecajni američki, pjevač, skladatelj i gitarist. On je jedan od pionira rock and rolla koji je u svojoj dugoj karijeri (četiri desetljeća) presudno utjecao na razvoj tog muzičkog žanra.
Orbison će trajno ostati upamćen po svojim velikim uspješnicama: "Only the Lonely", "In Dreams", "Oh, Pretty Woman", "Crying", "Running Scared" i "You Got It", koje je pjevao sa svojim finim baritonom. Imao je veliki raspon glasa od dvije i pol oktave.
Vizualno će se ga pamtiti po sunčanim naočalima, bez kojih se nije pojavljivao. Za zasluge na polju glazbe, dobio je brojne nagrade i priznanja, od nagrade Grammy do uvrštenja u Rock and Roll kuću slavnih 1989. godine (Rock and Roll Hall of Fame). (izvor: hr.wikipedia.org)

roy

Roy Orbison

1939. Ray Peterson, američki pjevač (hit singl "Tell Laura I Love Her")

1960. David Gedge, pjevač i gitarista The Wedding Presentea.

1960. Steve Clark, gitarista Def Lepparda.

1968. Stan Frazier, Sugar Ray.

1985. Taio Cruz, engleski producent, pjevač i tekstopisac.