Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

blues brothers

1978. John Belushi i Dan Aykroyd nastupili su po prvi puta uživo kao The Blues Brothers. Gostovali su u emisiji Saturday Night Live.

Događaji

1965. The Beatles su dobili svoj sedmi singl na britanskom broju jedan u ‘Ticket to Ride’. Pjesma je uvrštena na 394. mjesto Rolling Stone-ove liste najboljih pjesama svih vremena.
1969. The Who su u engleskom Doltonu po prvi puta izveli svoju rock operu ‘Tommy’ u cijelosti. Točno pet godina kasnije, počelo je snimanje filma prema tom albumu.

1972. Deep Purple su u ‘Machine Head’ dobili svoj drugi album na vrhu britanske ljestvice. Do danas je ostao jedan od najslavnijih heavy metal albuma, uvelike zahvaljujući pjesmama poput ‘Smoke on the Water’, ‘Highway Star’ i ‘Lazy’. Dao je i ime poznatom kalifornijskom metal bendu. Ozzy Osbourne je album uvrstio među deset najdražih, a Kerrang! na 35. mjesto svoje liste najboljih metal albuma svih vremena.
1978. Bob Marley je s Wailersima nastupio po prvi puta na Jamajci otkad je krajem 1976. ranjen u pokušaju atentata.
1989. Madonnin ‘Like A Prayer’ postao je njen sedmi singl na američkom broju jedan, a našao se i na vrhu britanske ljestvice. Skinut je s istoimenog albuma, a Rolling Stone ga je svrstao na 300. mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.

1991. Dave Matthews Band su održali svoj prvi nastup. Povod je bio obilježavanje Dana planeta Zemlje u Charlottesvilleu, Virginia.
2001. Destiny’s Child su bile na britanskom broju jedan sa ‘Survivor’. Njihova tadašnja članica, Beyonce, točno je šest godina kasnije ponovila taj uspjeh kad joj se na vrhu britanske ljestvice našao duet s Shakirom ‘Beautiful Liar’.

2007. Beyonce & Shakira su se našle na 1. mjestu britanske ljestvice singlova s "Beautiful Liar". Pjesma je iste godine osvojila nagradu za najbolju suradnju na dodjeli nagrada MTV Video Music Awards, i nagradu Ivor Novello za najprodavaniju britansku pjesmu.

Objavljeno

1966. u SAD-u je objavljen singl ‘Wild Thing’ britanskih The Troggs. Pjesmu je napisao američki kantautor Chip Taylor, a prvi su je snimili također Amerikanci, The Wild Ones, godine 1965. Verzija The Troggsa je ipak ostala najpopularnija (broj 1 u SAD-u, broj 2 u Britaniji) i najutjecajnija, postavši uzorom za mnoge kasnije garage i punk pjesme. Rolling Stone je ovu verziju uvrstio na 261. mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.

Rođeni

1922. Charles Mingus Jr., američki kontrabasist i skladatelj. ‘Ljutiti jazzist’ navodio je Dukea Ellingtona i crkvu kao glavne uzore, a u svojoj glazbi je miješao hard bop s gospelom i free jazzom, ipak ne dopuštajući definiranje svoje glazbe. Bio je vođa Mingus Big Band-a, Mingus Dynasty i Mingus Orchestra. Izdao je na desetke albuma, od kojih je ‘Mingus Dynasty’ iz 1959. uvršten u Grammy Hall of Fame. Godine 1971. uvršten je u Down Beat Jazz Hall of Fame, a 1997. je, posthumno, nagrađen Grammyjem za životno djelo. Preminuo je 1979. u Meksiku od posljedica skleroze.

1936. Glen Travis Campbell, američki country glazbenik, TV voditelj i povremeni glumac. U 50 godina karijere izdao je preko 70 albuma, koji su se prodali u oko 45 milijuna primjeraka. Dobitnik je deset Grammyja, među kojima je i onaj za životno djelo. Najviše ga se pamti po pjesmama s kraja 60-ih ‘By the Time I Get to Phoenix’ i ‘Wichita Lineman’. Vodio je i TV emisiju ‘The Glen Campbell Goodtime Hour’ na CBS-u te glumio uz Johna Waynea u filmu ‘True Grit’.
1950. Peter Kenneth Frampton, angloamerički glazbenik i producent. Bio je član bendova The Herd i Humble Pie da bi se 1971. otisnuo u solo vode. Najpoznatiji je po svom live albumu, ‘Frampton Comes Alive’ iz 1976. godine i hitovima ‘Baby, I Love Your Way’, ‘Show Me Your Way’ i ‘Do You Feel Like We Do’.

1951. Paul Melvyn Carrack, britanski glazbenik. Bio je član bendova Ace, Roxy Music, Squeeze (s Joolsom Hollandom) i The Bleeding Heart Band (prateći sastav Rogera Watersa), između ostalih. Bio je i autor pjesama za Mike and the Mechanics. ‘Čovjek sa zlatnim glasom’ ostvario je i zapaženu samostalnu karijeru, a njegove pjesme su obradili brojni slavni bendovi i glazbenici poput The Eaglesa i Diane Ross.

1974. Shavo Odadjian, basist armensko-američkog metal sastava System Of A Down. 2001. su imali album na američkom broju 1, "Toxicity" i 2005. album na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "Mezmerize".

1979. Daniel Johns pjevač i tekstopisac australskog rock sastava Silverchair. 1995. su imali album na australskom broju 1, "Frogstomp", a 1997. su imali singl na australskom broju 1, "Freak".

1984. Amelle Berrabah, pjevačica britanske grupe Sugababes koji su 2002. imali singl na britanskom broju 1, "Round Round". 2006. godine su proglašene najuspješnijom ženskom grupom 21. stoljeća sa 6 singlova na britanskom broju 1 i 18 hitova na britanskom top 10.

Preminuli

2003. Felice Bryant, rođena kao Matilda Genevieve Scaduto 1925., američka skladateljica. S mužem Diadoriusom Boudleauxom Bryantom skladala je brojne hitove i evergreene poput ‘Bye Bye Love’, ‘All I Have to Do Is Dream’, ‘Wake Up, Little Susie’ (za The Everly Brothers), ‘Raining in My Heart’ (Buddy Holly), ‘Love Hurts’, ‘Sleepless Nights’ (Gram Parsons i Emmylou Harris), ‘Rocky Top’ (The Osbourne Brothers) i mnoge druge.
2013. Richie Pierce Havens (r. 1941.), američki glazbenik. Najpoznatiji je po nastupu kojim je otvorio Woodstock 1969. i po obradi ‘Here Comes the Sun’ The Beatlesa iz 1971. godine.



Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski