Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Freddie-Mercury-Tribute-Concert-02-16x9-1

Događaji
1992. Održan je ‘A Concert for Life’, koncert u čast preminulog Freddieja Mercuryja iz grupe Queen. Na Wembleyju su nastupili, između ostalih: Elton John, Roger Daltrey (The Who), Tony Iommi (Black Sabbath), David Bowie, Mick Ronson, James Hetfield (Metallica), George Michael, Seal, Paul Young, Annie Lennox (Eurhythmics), Robert Plant (Led Zeppelin) te Axl Rose i Slash (Guns’n’Roses).

1957. Elvisov singl ‘All Shook Up’ zasjeo je na vrh američke ljestvice singlova. Bio je najprodavaniji singl te godine u SAD-u. Pjesma je uvrštena na 352. mjesto Rolling Stone-ove liste najboljih pjesama svih vremena.

1979. 21-godišnji majstor rasvjete poginuo je za vrijeme koncerta Kate Bush u engleskom Southamptonu. Kate je kasnije održala dobrotvorni koncert s Peterom Gabrielom i Steveom Harleyjem za obitelj poginulog.
1990. Janet Jackson, pjevačica i sestra pjevača Michaela, je dobila zvijezdu na holivudskom Šetalištu Slavnih.
1996. Britanski R&B pjevač Mark Morrison imao je singl na vrhu britanske ljestvice. ‘Return of the Mack’ u SAD-u je došao do drugog mjesta. Pjesma sadrži sample ‘Genius of Love’ Tom Tom Cluba.

2001. U londonskoj Astoriji održan je koncert u čast frontmana Small Facesa i Humble Pie, Stevea Marriotta. Koncert je održan točno na desetu godišnjicu glazbenikove smrti. Među izvođačima su bili Peter Frampton, Midge Ure, Chris Farlowe i članovi Humble Pie.

Rođeni

1951. Luther Ronzoni Vandross Jr., američki glazbenik i producent. Prije samostalne karijere bio je traženi back vokal na albumima Chake Khan, Diane Ross, Bette Midler, Davida Bowieja, Barbre Streisand, Bena E. Kinga i Donne Summer. Zatim je postao pjevač grupe Change da bi naposljetku započeo samostalnu karijeru s albumom ‘Never Too Much’ iz 1981. godine. Među njegovim R&B, soul i pop hitovima nalaze se ‘Never Too Much’, ‘Here and Now’, ‘Any Love’, ‘Power of Love/Love Power’, ‘I Can Make It Better’ i ‘For You to Love’, kao i dueti ‘If This World Were Mine’, ‘The Closer I Get to You’, ‘Endless Love’ i ‘The Best Things in Life Are Free’. Prodano je preko 25 milijuna primjeraka njegovih albuma, a osvojio je osam Grammyja. Preminuo je nakon srčanog udara 2005. godine.

LV

Luther Vandross, foto: http://www.luthervandross.com

Umrli

1991. Steve Marriott, rođen kao Stephen Peter Marriott 1947., britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist u The Small Faces (1965.-1969.) i Humble Pie (1969.-1975. i 1980.-1981.). Za vrijeme karijere sa The Small Faces, David Bowie je s njim htio osnovati duo, a Jimmy Page ga je htio regrutirati na mjesto pjevača u novoosnovanim Led Zeppelin. The Small Faces su u eri Stevea Marriotta postigli velike uspjehe kao mod rock grupa s pjesmama ‘Itchycoo Park’, ‘Lazy Sunday’, ‘All or Nothing’ i ‘Tin Soldier’. Godine 1969. Marriott odlazi iz grupe te osniva Humble Pie, u kojima je svirao i Peter Frampton. Nakon 1975. posvetio se samostalnoj karijeri i raznim kolaboracijama, ali i ovisnostima o narkoticima i alkoholu. Preminuo je 1991. godine nakon što je zaspao s cigaretom u ruci te nije uspio pobjeći iz sobe nakon požara. Posthumno mu je 1996. dodijeljena Ivor Novello nagrada za izvanredan doprinos britanskoj glazbi, a 2012. je uvršten u Rock and Roll Hall of Fame kao član Small Facesa.
2012. Herbert Maurice William ‘Bert’ Weedon (r. 1920.), britanski glazbenik i autor. Bio je jedan od prvih popularnih britanskih rock gitarista te prvi koji je imao singl na vrhu britanske ljestvice. Ipak, najpoznatiji je po svom udžbeniku za učenje sviranja gitare pod nazivom ‘Play in a Day’, kojim su se služili gotovo svi najveći gitaristi britanskog rocka, od Erica Claptona, članova Beatlesa, Keitha Richardsa, Petea Townshenda, Davea Daviesa do Jimmyja Pagea, Tonyja Iommija i Briana Mayja. Godine 2001. odlikovan je za svoje zasluge u glazbi, a preminuo je 2012. nakon duge bolesti u dobi od 91 godine.