Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

metallica2014. Slušatelji BBC Radio 6 izglasali su ‘Common People’ Pulp za najbolju britpop himnu. Iza nje našle su se ‘Bittersweet Symphony’ The Verve te ‘Don’t Look Back in Anger’ i ‘Wonderwall’ Oasis.

1954. U Pythian Temple studiju u New Yorku snimljen je jedan od definirajućih rock pjesama, ‘Rock Around the Clock’ Billyja Haleyja and His Comets. Manje je poznato kako su autori pjesme Max Freedman i James Myers te da su je prvi snimili Sonny Dae and His Knights.
1969. The 5th Dimension su imali singl na američkom broju jedan, ‘Aquarius/Let The Sunshine In’. Singl je u Britaniji dosegao 11. mjesto. Obje pjesme napisane su za mjuzikl ‘Kosa’ iz 1967. godine. Singl je grupi priskrbio dva Grammyja.

1973. Glazbeni film ‘That’ll Be Day’ je doživio premijeru u Londonu. Nazvan po pjesmi Buddyja Hollyja, film je doživio uglavnom negativne kritike, no soundtrack filma dospio je do vrha britanske ljestvice albuma iste godine. Glavnu ulogu je imao David Essex, a glumili su i glazbenici poput Ringa Starra i Keitha Moona.
1975. David Bowie najavio je po drugi put svoju mirovinu, kazavši kako ‘nema više rock and rolla za njega’. Bowie ju je prekinuo već naredne godine albumom ‘Station to Station’.

1984. Bajaga i Instruktori održali su u zagrebačkom Kulušiću prvi koncert u karijeri.
1997. R Kelly se našao na vrhu britanske ljestvice singlova s ‘I Believe I Can Fly’. Pjesmu je popularizirao i film ‘Space Jam’. Singl je u SAD-u stigao do drugog mjesta.

2000. Metallica je podnijela tužbu protiv internetskog servisa Napster te tri američka sveučilišta, pokušavajući se boriti protiv povrede autorskih prava na svoju glazbu. Tužbe još nekolicine izvođača dovele su naposljetku do gašenja Napstera, jednog od prvih servisa za besplatno skidanje glazbe u mp3 formatu.

2005. Izašao je ‘Alligator’, treći studijski album grupe The National. Na njemu se nalaze poznate pjesme grupe ‘Abel’ i ‘Mr. November’. Uncut i Planet Sound su ga proglasili drugim najboljima albumom godine.

Rođeni:
1940. Herbert Jeffrey ‘Herbie’ Hancock, američki jazz glazbenik. Poznat je kao začetnik ‘post-bopa’, inkorporirajući funk i soul u jazz glazbu, ponajprije korištenjem sintisajzera i sinkopiranih ritmova. Proslavilo ga je članstvo u Miles Davis Quintet. Njegov album ‘River: The Joni Letters’ jedan je od dva jazz albuma koji su dosad osvojili Grammy za album godine. UN-ov je ambasador dobre volje.

HerbieHancock

Herbie Hancock

1944. John Kay, rođen kao Joachim Fritz Krauledat, američko-kanadski glazbenik njemačkog porijekla, najpoznatiji kao pjevač i gitarist hard rock sastava Steppenwolf.
1958. William Alfred ‘Will’ Sergeant, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist i jedini stalni član post punk grupe Echo and the Bunnymen.
1967. Sarah Cracknell, britanska glazbenica, najpoznatija kao pjevačica benda Saint Etienne.