Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Dave Mustaine

Događaji

1983. Gitarist Dave Mustaine izbačen je iz Metallice. Kao razlog su se navodili njegova ovisnost o alkoholu, narkoticima i sukobi s ostalim članovima grupe. Mustaine je ubrzo nakon toga osnovao Megadeth.

1961. Bob Dylan je nastupio po prvi puta u New Yorku nakon preseljenja u taj grad. Otvorio je koncert Johna Leeja Hookera u klubu Gerde’s Folk City.
1964. The Beatles su imali rekordnih 14 singlova među prvih 100 Billboardove ljestvice: od ‘Can’t Buy Me Love’ na prvom mjestu do ‘Love Me Do’ na 81.
1966. Buffalo Springfield su održali svoj debitantski nastup. Grupa je lansirala karijere danas slavnih Neila Younga i Stephena Stillsa.
1970. Peter Green, gitarist i pjevač Fleetwood Maca, napustio je sastav usred njemačke turneje kako bi izbjegao stavku u ugovoru. Time je završila ‘Peter Green era’ ovog benda, a počela komercijalno mnogo uspješnija, naročito nakon dolaska Lindseyja Buckinghama i Stevie Nicks u sastav.
1977. Koncert Alicea Coopera u Sydneyju postao je najveći rock koncert prema broju publike u povijesti Australije. Prodano je oko 40 000 ulaznica.
1992. ‘Adrenalize’ Def Lepparda stigao je do vrha britanske ljestvice albuma. Bio je to još jedan uspjeh za bend koji je Britaniju već osvojio albumom ‘Hysteria’ iz 1987. godine.
2014. U Rock and Roll Hall of Fame uvrštena je Nirvana i to u prvoj godini kad je to bilo moguće (mora proći barem 25 godina od prvog diskografskog izdanja). U Kuću su iste večeri ušli i velikan britanskog rocka Peter Gabriel, slavni duo Hall & Oates, kostimirani rokeri Kiss, pjevačka diva Linda Ronstadt i kantautor Cat Stevens.

Rođeni:

1953. Branimir Johnny Štulić, hrvatski rock glazbenik, najpoznatiji kao osnivač grupe Azra. Prema jednom izboru, najveći je hrvatski pop-rock idol. Jedan je od najznačajnijih protagonista hrvatskog rocka te glazbene pozornice u svim republikama i pokrajinama bivše Jugoslavije.
1958. William Stuart Adamson, škotski glazbenik. Osnovao je The Skids sa 18 godina, doprinoseći na tri od četiri albuma grupe kao pjevač i gitarist. U to vrijeme je čak dobio i nadimak ‘novi Jimi Hendrix’. Nekoliko godina nakon odlaska iz grupe doživio je živčani slom, a znak oporavka bilo je osnivanje benda Big Country, komercijalno znatno uspješnijeg od The Skids. Posljednji bend mu je bio alt-country sastav The Raphaels. Počinio je samoubojstvo vješanjem 2001. godine. Na pogrebu je The Edge izjavio kako su ‘Big Country pisali pjesme kakve su U2 htjeli imati’.
1987. Joss Stone, rođena kao Joscelyn Eve Stoker, britanska soul glazbenica i glumica. Izdala je šest studijskih albuma i sprema sedmi, a najuspješniji joj je bio ‘Mind, Body & Soul’, koji je dospio do vrha britanske ljestvice albuma. Bila je i članica supergrupe Superheavy.

Preminuli:

2017. John Warren ‘J’ Geils (r. 1946), američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe The J. Geils Band (singl ‘Centerfold’). Preminuo je prirodnom smrću u dobi od 71 godine.