Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

beatles1970. The Beatles su se raspali. Paul McCartney je tog dana održao konferenciju za novinare u kojoj je rekao kako nema više namjeru stvarati i nastupati kao Beatle te surađivati s Johnom Lennonom. The Beatles su u deset godina djelovanja postali i ostali najslavniji rock sastav na svijetu.

Događaji

1956. Nat King Cole napadnut je tijekom nastupa u Birminghamu, Alabama. Napali su ga petorica rasista koji su potom uhićeni, a Cole se vratio u dvoranu i održao novi nastup.
1976. ‘Frampton Comes Alive’ je dosegao vrh američke ljestvice albuma. Britanac Peter Frampton, nekadašnji član Humble Pie, postao je iste godine i autor najprodavanijeg albuma godine u SAD-u, a do danas je ovaj album i među najprodavanijim live albumima svih vremena. Na dvostrukom izdanju nalaze se hitovi ‘Baby, I Love Your Way’ i ‘Do You Feel Like We Do’.
1982. Iron Maiden su dobili svoj prvi album na vrhu britanske ljestvice, ‘The Number of the Beast’. Album kontroverzne tematike bio je prvi s pjevačem Bruceom Dickinsonom i posljednji s bubnjarem Cliveom Burrom. Guitar World ga je proglasio 17. najboljim gitarskim albumom svih vremena, a Classic Rock 15. najboljim britanskim rock albumom ikada.
1999. U Royal Albert Hallu je održan počasni koncert za preminulu Lindu McCartney, Paulovu suprugu. Osim Paula, nastupili su i Chrissie Hynde, George Michael, Elvis Costello i Sinead O'Connor.
2005. Emitirana je posljednja epizoda reality showa ‘The Osbournes’, obitelji pjevača Ozzyja Osbournea.

Rođeni
1948. Fred Smith, američki basist, najpoznatiji kao originalni član Blondie i član Television.
1950. Edward Earl ‘Eddie’ Hazel, američki gitarist, najpoznatiji kao član Parliament-Funkadelic. Preminuo je 1992., a uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame zajedno s matičnim bendom. Rolling Stone ga je svojedobno proglasio 43. najboljim gitaristom svih vremena.
1959. Brian Robert Setzer, američki glazbenik, najpoznatiji kao vođa rockabilly sastava Stray Cats i swing revival grupe The Brian Setzer Orchestra.
1960. Katrina Elizabeth Leskanich, američka glazbenica, nekadašnja predvodnica sastava Katrina and the Waves.
1979. Sophie Michelle Ellis-Bextor, britanska glazbenica, model i DJ. Karijeru je počela u rock sastavu Theaudience, a 2001. započela je samostalnu karijeru. Iz tog doba datiraju i njeni najveći hitovi: ‘Take ME Home’, ‘Murder on the Dancefloor’ i suradnja sa Spillerom na ‘Groovejet (If This Ain’t Love)’.

Preminuli
1991. James Martin Hannett (r. 1948.), britanski producent. Najpoznatiji je po produciranju oba studijska albuma grupe Joy Division, ‘Unknown Pleasures’ i ‘Closer’. Bio je i supokretač Factory Records s Tonyjem Wilsonom. Producirao je i albume Magazine, New Order, Stone Roses, Happy Mondays, The Durutti Column, ali i jedan od prvih singlova U2-a, ’11 O’Clock Tick Tock’. Preminuo je nakon srčanog udara u dobi od 42 godine.