Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bruce-Johnston-the-beach-boys

Događaji
1965. Bruce Johnston službeno je zamijenio Briana Wilsona u The Beach Boys. Wilsonu se dogodilo slično što i Sydu Barrettu iz Pink Floyd nekoliko godina kasnije – napustio je sastav zbog sve lošijeg mentalnog zdravlja.

1966. The Righteous Brothers su dospjeli so vrha američke ljestvice singlova s ‘You’re My Soul And Inspiration’. Godinu ranije imali su hit singl ‘You’ve Lost That Lovin’ Feelin’, broj jedan u SAD-u i UK-u, a netom kasnije i danas njihov najpoznatiji hit, ‘Unchained Melody’, koji je dospio do četvrtog mjesta američke ljestvice.

1977. ‘Dancing Queen’ ABBA-e je dosegao vrh američke ljestvice singlova. Skinut je s albuma ‘Arrival’, a vrh ljestvica dosegao je u još 13 zemalja svijeta. Rolling Stone ju je izabrao kao 174. najbolju pjesmu svih vremena.
1983. David Bowie je dobio svoj četvrti singl broj jedan u Britaniji s ‘Let’s Dance’, skinutim s istoimenog albuma. Gitarski solo na kraju odsvirala je blues zvijezda Stevie Ray Vaughan, iako to nije navedeno na omotu singla. Bowie je nakon tog albuma krenuo na svjetsku turneju pod nazivom ‘Serious Moonlight Tour’, nazvanu po posljednjim stihovima ove pjesme.

1988. Britanski R&B glazbenik Billy Ocean imao je singl na britanskom broju jedan, ‘Get Outta My Dreams, Get into My Car’. Naziv pjesme potječe od teksta pjesme ‘You’re Sixteen’ Ringa Starra, a pjesmu je pratio i neobičan videospot.
1997. Grungeri Soundgarden najavili su prekid suradnje nakon 13 zajedničkih godina. Još toliko prošlo je do njihovog ponovnog okupljanja 2010. godine.
2000. Craig David je s ‘Fill Me In’ postao najmlađi britanski glazbenik s vlastito napisanom i izvedenom pjesmom na vrhu britanske ljestvice singlova. David je imao nepunih 19 godina.
2013. Official Charts Company je objavila kako je u Britaniji dotad legalno skinuto milijardu pjesama. Među njima je najskidanija bila ‘Someone Like You’ Adele.

Rođeni:

carl perkins

Carl Perkins

1932. Carl Lee Perkins, američki glazbenik, ‘Kralj rockabillyja’. Porijeklom iz vrlo siromašne obitelji, glazbom se počeo baviti kao dijete, a svoju prvu gitaru izradio je sam od otpadnih materijala. Njegova verzija pjesme ‘Blue Moon of Kentucky’ doprla je i do mladog Elvisa Presleyja koji ju je kasnije snimio. 1954. postaje dijelom Sun studija, u kojem je snimao i Elvis, a iduće godine snimio je svoj najveći hit, ‘Blue Suede Shoes’. Bio je to prvi Sunov singl koji se prodao u više od milijun primjeraka. 1956. doživio je tešku prometnu nesreću, no ubrzo se oporavlja te nastavlja s karijerom. Dvije godine poslije potpisao je za Columbia Records, a njegova popularnost u SAD-u održala se do početka 60-ih, kada postaje sve popularniji u Britaniji. 1987. postao je dio Rock and Roll Hall of Fame, kada se interes za njegovu glazbu ponovno pobudio. Inauguriran je i u Rockabilly i Grammy Hall of Fame. Rolling Stone ga je svrstao na 99. mjesto najvećih glazbenika svih vremena. Preminuo je od posljedica raka grla 1998. u dobi od 65 godina.

1948. Radojka Šverko (Pazin, 9. travnja 1948.), hrvatska pjevačka diva. Poznata je po raskošnom volumenu glasa, njegovoj boji i zapaženim nastupima na brojnim festivalskim nastupima u zemlji (Splitski festival, Zagrebfest, Vaš šlager sezone, Melodije Istre i Kvarnera) i inozemstvu. (izvor: hr.wikipedia.org)

1977. Gerard Arthur Way, američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i pjevač benda My Chemical Romance.
1980. Albert Louis Hammond, Jr., američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist i klavijaturist benda The Strokes. Sin je gitarista Alberta Hammonda.