Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

wings-give-ireland-back-to-the-irish-1972-4

Objavljeno:
1972. ‘Give Ireland Back To The Irish’, kontroverzni singl Wingsa, objavljen je te ubrzo zabranjen od strane BBC-ja zbog provokativne proirske tematike. Paul McCartney je napisao pjesmu nakon događaja u Sjevernoj Irskoj poznatom kao ‘Bloody Sunday’.

Događaji:
1964. The Supremes su snimile pjesmu ‘Where Did Our Love Go’, koja će kasnije postati njihov prvi broj jedan u SAD-u. Imali su ih potom još 11.

1977. The Clash su objavili svoj slavni istoimeni album. Pjesme ‘White Riot’ i ‘I’m So Bored With the USA’ su postale punk himne, a album kao cjelina se smatra najboljim i jednim od najutjecajnijih u prvom valu britanskog punka, zajedno s ‘Never Mind the Bollocks...’ The Sex Pistols. NME ga je proglaso 13., a Rolling Stone 77. najboljim albumom svih vremena, dok ga je Mojo svrstao na drugo mjesto liste najboljih punk albuma ikad.

1977. The Damned su nastupom u njujorškom CBGB-u postali prvi britanski punk sastav koji je zasvirao u SAD-u.
1989. Norvežani Roxette su dobili singl na američkom broju jedan, ‘The Look’. Singl je zauzeo sedmo mjesto britanske ljestvice.

2007. Tim McGraw je s albumom ‘Let It Go’ dospio do vrha američke ljestvice. S albuma je čak sedam singlova dospjelo u top 20 američke country ljestvice.
2008. Classic Rock magazin je proglasio Led Zeppelin najboljim live bendom svih vremena. The Who su zauzeli drugo mjesto, a AC/DC treće.

Led Zeppelin airplane

Led Zeppelin

Rođeni:
1929. Jacques Romain Georges Brel, belgijski kantautor i šansonijer. Smatra ga se ‘ocem moderne šansone’. Znatno je utjecao na glazbenike širom svijeta, uključujući i one s engleskog govornog područja, primjerice Davida Bowieja, Scotta Walkera i Leonarda Cohena. Njegove pjesme prepjevao je i naš Ibrica Jusić. Za života je izdano njegovih 13 studijskih te dva live albuma. Bio je i uspješan filmski glumac. Godinu nakon izdavanja albuma za kojeg je naumio da bude njegov posljednji, Brel je preminuo od posljedica plućne embolije u Parizu. Imao je 49 godina.
1942. Roger Maxwell Chapman, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač prog rock sastava Family.
1947. Steven James ‘Steve’ Howe, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist benda Yes. Svirao je i u sastavima Tomorrow i Asia, između ostalih.
1962. Izzy Stradlin, rođen kao Jeffrey Dean Isbell, američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i ritam gitarist benda Guns’n’Roses do 1991. godine.

izzy-stradlin

Izzy Stradlin

1963. John Charles Julian Lennon, britanski glazbenik, najstariji sin Johna Lennona.
1984. Ezra Michael Koenig, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist sastava Vampire Weekend.

Umrli:
2010. Malcolm Robert Andrew McLaren (r. 1946.), britanski glazbenik, dizajner i menadžer, najpoznatiji kao menadžer Sex Pistolsa. Grupu je preuzeo 1975., a popularizirao je punk i kao suvlasnik butika ‘SEX’ s djevojkom Vivienne Westwood.