Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

kurt cobain statue

2011. otkriven je kip Kurta Cobaina u rodnom mu Aberdeenu u saveznoj državi Washington. Dogodilo se to na 17. godišnjicu glazbenikove smrti. Na kipu su ispisane riječi Nirvanine pjesme ‘On a Plain’.

Događaji

1955. Ray Charles se oženio po drugi puta. Brak s Dellom Beatrice Howard Robinson trajao je 12 godina, a dobili su troje djece.
1978. New romantic grupa Duran Duran je u Birminghamu održala svoj prvi nastup u karijeri. Prvi album su izdali tri godine kasnije, a njegov godinu dana mlađi nasljednik ‘Rio’ osigurao im je svjetsku slavu.

1980. R.E.M. su u episkopalnoj crkvi sv. Marije u rodnom Athensu u Georgiji održali svoj premijerni nastup. Tamo se održala rođendanska zabava njihovog prijatelja. U ljeto 1981. grupa je snimila svoj prvi singl, ‘Radio Free Europe’.

2008. iTunes je pretekao Walmart te postao najveći američki distributer glazbe, računajući 12 downloadanih pjesama kao jedan prodani album. Od začetka iTunesa na njemu je prodano preko 4 bilijuna pjesama.

Rođeni

1928. Tony Williams, bivši tenor američke vokalne skupine The Platters, koja je 1959. godine imala singl na britanskom i američkom broju 1, "Smoke Gets In Your Eyes". Williams je preminuo 14. kolovoza 1992. Grupa je između 1955. i 1967. godine imala 40 singlova na Billboard Hot 100 ljestvici.

1929. Joe Meek, rođen kao Robert George Meek, britanski producent i autor pjesama. Najpoznatiji je kao autor instrumentala ‘Telstar’, kojeg su The Tornadoes doveli do vrha američke ljestvice singlova (prvi Britanci kojima je to uspjelo). Meekova karijera nije još dugo bilježila uspjehe, budući da je on s vremenom pao u depresiju te u dobi od 37 godina ubio prvo svoju gazdaricu, a zatim sebe. Kasnije je otkriveno da je, prakticirajući spiritualne seanse, predvidio smrt Buddyja Hollyja točno osam godina prije nego što je sebi oduzeo život, no navodno ga nije stigao upozoriti na to.
1935. Peter James ‘G’ Grant, britanski glazbeni menadžer, najpoznatiji kao menadžer The Yardbirds, Led Zeppelin i Bad Company. Zaslužan je za poboljšanje financijskih uvjeta bendova (ne samo onih koje je vodio) na turnejama, a bio je poznat i po svojoj beskrupuloznosti. Preminuo je 1995. godine.

1939. Ronald White, američki glazbenik, pjevač grupe The Miracles, koja je sa Smokeyjem Robinsonom 1970. godine imala singl na britanskom i američkom broju 1, "The Tears Of A Clown". White je preminuo 26. kolovoza 1995. godine u dobi od 56 godina.

1942. Harold Allan Clarke, britanski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač i pjevač sastava The Hollies.

1950. Agnetha Faltskog, švedska glazbenica, najpoznatija kao pjevačica i tekstopisac grupe ABBA. Njihov prvi singl na britanskom broju 1 je bio "Waterloo" 1974. godine, nakon kojeg je uslijedilo još osam singlova na britanskom broju 1 i 9 albuma na britanskom broju 1, a 1977. su postigli i singl na američkom broju 1, "Dancing Queen".

1966. Michael David ‘Mike’ McCready, američki glazbenik, najpoznatiji kao lead gitarist grunge sastava Pearl Jam. Svirao je i u sastavima Flight to Mars, Temple of the Dog, Mad Season i The Rockfords. Guitar World je dvije njegove solaže iz Pearl Jama uvrstio među 100 najboljih svih vremena, a Rolling Stone ga je proglasio šestim najpodcjenjenijim gitaristom.

Pearl Jam u Oslu; foto: Dragutin Andrić Pearl Jam u Oslu; foto: Dragutin Andrić

1973. Pharrell Williams, američki glazbenik i producent. Karijeru je započeo kao dio producentskog dvojca The Neptunes i kao pjevač i bubnjar hip-hop kolektiva N*E*R*D, a izdao je i dva samostalna albuma. Dobitnik je 11 Grammyja, a najslavniji je po singlovima ‘Happy’ i ‘Blurred Lines’.

1985. više od 5000 radio postaja diljem svijeta je emitiralo humanitarni singl SAD za Afriku "We Are The World". Singl je postao broj 1 u SAD-u i Velikoj Britaniji, te većini zapadnih teritorija.

1998. Spice Girls su održale svoj prvi koncert uživo u Velikoj Britaniji kada su se pojavile pred 9000 ljudi u Glasgowu u Škotskoj.

Preminuli

1994. Kurt Donald Cobain, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist grupe Nirvana. Suosnovao je bend s basistom Kristom Novoselicem, a postava se stabilizirala kada se grupi pridružio bubnjar Dave Grohl. Bendov drugi album, ‘Nevermind’ iz 1991., smatra se definirajućim albumom tzv. ‘generacije X’. Javnost je intrigiralo i njegovo uživanje opijata, depresija i veza s glazbenicom Courtney Love. Cobain se ubio pucnjem iz puške u dobi od 27 godina, pridruživši se tako ‘Klubu 27’. Danas ga se smatra posljednjom istinskom rock zvijezdom. Inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame kao član Nirvane 2014. godine, a Rolling Stone ga je uvrstio na 45. mjesto liste najboljih pjevača i 73. mjesto liste najboljih gitarista svh vremena.

1998. Cozy Powell, rođen kao Colin Flooks 1947., britanski bubnjar, član The Jeff Beck Group, Rainbow, Whitesnake i Black Sabbath. Poginuo je u prometnoj nesreći s 50 godina.

2012. James Charles ‘Jim’ Marshall (r. 1923.), američki biznismen, najpoznatiji kao osnivač poduzeća Marshall Amplification. Ono je proizvodilo slavna pojačala Marshall, koja su pripomogla naglom razvoju rock glazbe kroz 60-e i 70-e te Jimu priskrbila nadimak ‘The Father of Loud’. Za njegove zasluge u glazbi odlikovala ga je britanska kraljica.IzvještajiZagreb Music Fest, 2. dan - kišni ured se ipak smilovao


Manifest crnila u Močvari: Stonebride/Luxus Lord/Prisonplanet


Zagreb Music Fest, 1. dan


Lord Of The Dance nastupili u Zagrebu


BadBadNotGood u Šibeniku


Galerija fotografija: Lord Of The Dance u Splitu


Diddle In The Middle i Bonaster


Stingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka