Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

kurt cobain statue

2011. Otkriven je kip Kurta Cobaina u rodnom mu Aberdeenu u saveznoj državi Washington. Dogodilo se to na 17. godišnjicu glazbenikove smrti. Na kipu su ispisane riječi Nirvanine pjesme ‘On a Plain’.

Događaji

1955. Ray Charles se oženio po drugi puta. Brak s Dellom Beatrice Howard Robinson trajao je 12 godina, a dobili su troje djece.
1978. New romantic grupa Duran Duran je u Birminghamu održala svoj prvi nastup u karijeri. Prvi album su izdali tri godine kasnije, a njegov godinu dana mlađi nasljednik ‘Rio’ osigurao im je svjetsku slavu.

duran duran

Duran Duran, 1978.

1980. R.E.M. su u episkopalnoj crkvi sv. Marije u rodnom Athensu u Georgiji održali svoj premijerni nastup. Tamo se održala rođendanska zabava njihovog prijatelja. U ljeto 1981. grupa je snimila svoj prvi singl, ‘Radio Free Europe’.

2008. iTunes je pretekao Walmart te postao najveći američki distributer glazbe, računajući 12 downloadanih pjesama kao jedan prodani album. Od začetka iTunesa na njemu je prodano preko 4 bilijuna pjesama.

Rođeni

1929. Joe Meek, rođen kao Robert George Meek, britanski producent i autor pjesama. Najpoznatiji je kao autor instrumentala ‘Telstar’, kojeg su The Tornadoes doveli do vrha američke ljestvice singlova (prvi Britanci kojima je to uspjelo). Meekova karijera nije još dugo bilježila uspjehe, budući da je on s vremenom pao u depresiju te u dobi od 37 godina ubio prvo svoju gazdaricu, a zatim sebe. Kasnije je otkriveno da je, prakticirajući spiritualne seanse, predvidio smrt Buddyja Hollyja točno osam godina prije nego što je sebi oduzeo život, no navodno ga nije stigao upozoriti na to.
1935. Peter James ‘G’ Grant, britanski glazbeni menadžer, najpoznatiji kao menadžer The Yardbirds, Led Zeppelin i Bad Company. Zaslužan je za poboljšanje financijskih uvjeta bendova (ne samo onih koje je vodio) na turnejama, a bio je poznat i po svojoj beskrupuloznosti. Preminuo je 1995. godine.

peter

Petar Grant s Robertom Plantom i Johnom Paulom Jonesom iz Led Zeppelina

1942. Harold Allan Clarke, britanski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač i pjevač sastava The Hollies.

1950. Agnetha Fältskog, švedska glazbenica, najpoznatija kao članica grupe ABBA.

1966. Michael David ‘Mike’ McCready, američki glazbenik, najpoznatiji kao lead gitarist grunge sastava Pearl Jam. Svirao je i u sastavima Flight to Mars, Temple of the Dog, Mad Season i The Rockfords. Guitar World je dvije njegove solaže iz Pearl Jama uvrstio među 100 najboljih svih vremena, a Rolling Stone ga je proglasio šestim najpodcjenjenijim gitaristom.

Pearl Jam u Oslu; foto: Dragutin Andrić Pearl Jam u Oslu; foto: Dragutin Andrić

1973. Pharrell Williams, američki glazbenik i producent. Karijeru je započeo kao dio producentskog dvojca The Neptunes i kao pjevač i bubnjar hip-hop kolektiva N*E*R*D, a izdao je i dva samostalna albuma. Dobitnik je 11 Grammyja, a najslavniji je po singlovima ‘Happy’ i ‘Blurred Lines’.

Preminuli

1994. Kurt Donald Cobain, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist grupe Nirvana. Suosnovao je bend s basistom Kristom Novoselicem, a postava se stabilizirala kada se grupi pridružio bubnjar Dave Grohl. Bendov drugi album, ‘Nevermind’ iz 1991., smatra se definirajućim albumom tzv. ‘generacije X’. Javnost je intrigiralo i njegovo uživanje opijata, depresija i veza s glazbenicom Courtney Love. Cobain se ubio pucnjem iz puške u dobi od 27 godina, pridruživši se tako ‘Klubu 27’. Danas ga se smatra posljednjom istinskom rock zvijezdom. Inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame kao član Nirvane 2014. godine, a Rolling Stone ga je uvrstio na 45. mjesto liste najboljih pjevača i 73. mjesto liste najboljih gitarista svh vremena.

kc

Kurt Cobain, foto: wikipedia.org

1998. Cozy Powell, rođen kao Colin Flooks 1947., britanski bubnjar, član The Jeff Beck Group, Rainbow, Whitesnake i Black Sabbath. Poginuo je u prometnoj nesreći s 50 godina.

2012. James Charles ‘Jim’ Marshall (r. 1923.), američki biznismen, najpoznatiji kao osnivač poduzeća Marshall Amplification. Ono je proizvodilo slavna pojačala Marshall, koja su pripomogla naglom razvoju rock glazbe kroz 60-e i 70-e te Jimu priskrbila nadimak ‘The Father of Loud’. Za njegove zasluge u glazbi odlikovala ga je britanska kraljica.