Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

beatles

1964. The Beatlesi su dobili 4. singl na broju 1 britanske liste singlova. Bio je to singl "Can't Buy Me Love".

Događaji

1964. The Beach Boys su snimili singl "I Get Around". Bio je to njihov prvi američki broj 1.

1965. The Who su se prvi puta pojavili u radijskoj emisiji i to na BBC-u u emisiji "Joe Loss Pop Show"

1970. Phil Spector je dovršio finalno editiranje i miksanje albuma "Let It Be" grupe The Beatles 16 mjeseci nakon početka projekta "Let It Be".

1971. Janis Joplin zasjela je na prvo mjesto američke liste albuma izdanjem "Pearl".

1977. Fleetwood Mac došli su na prvo listo američke liste albuma izdanjem "Rumors". Bilo je to najuspješnije izdanje benda koje je, ujedno, osvojilo i nagradu Grammy 1978. za album godine. Album je prodan u preko 45 milijuna primjeraka.

1977. Frank Sinatra albumom "Portrait Of Sinatra" došao je na prvo mjesto britanske liste albuma. Bio je to njegov prvi album na prvom mjestu u Britaniji, a generalno gledajući 46. album u bogatoj diskografiji.

1987. Preminuo je jedan od najvećih jazz bubnjara svih vremena, Buddy Rich. U karijeri je surađivao s imenoma poput: Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Tommy Dorsey's band, Dizzy Gillespie and Oscar Peterson. Imao je 69. godina.

1987. U2 su započeli sjevernoameričku "Joshua Tree" turneju po Sjevernoj Americi.

1990. Nirvana je započela rad na demo verzijama pjesama "In Bloom", Dive", "Lithium", "pay To Play", "Imodium", "Sappy" i "Polly". Pjesme su snimane u studiju "Smart Studios" u Medisonu, a producirao ih je Butch Vig.

1998. Rob Pilatus, polovica dua Mili Vanili, pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Frankfurtu. Smrt je nastupila uslijed smrtonosne kombinacije droge i alkohola.

2001. Mariah Carey je potpisala najbogatiji diskografski ugovor u povijesti. Ugovor za tri albuma je potpisan s diskografskom kućom Virgin, a bio je "težak" 60 milijuna dolara.

2010. preminuo je Mato Došen (Zagreb, 25. lipnja 1953. - Zagreb, 2. travnja 2010.) hrvatski glazbeni producent, aranžer, vokalist, klavijaturist i tekstopisac. (izvor: hr.wikipedia.org)

Rođeni

1928. Serge Gainsbourg, francuski pjevač, skladatelj, tekstopisac, glumac i redatelj. Svjetu je ostao najpoznatiji po duetu s Jane Birkin "Je t'aime... Moi non plus".

1939. Marvin Gaye, pjevač i tekstopisac koji se proslavio hit singlovima "I Heard It Through The Grapevine i "Sexual Healing". Prozvan je "Princom Motowna" i "Princom Soula", a 1. travnja 1984. ubio ga je njegov otac.

1941. Leon Russell, pjevač, skladatelj, tekstopisac, multiinstrumentalista. Surađivao je s Philom Spectorom, Bobom Dylanom, The Rolling Stonesima, Glennom Campbellom, a za Joea Cockera je napisao hit singl "Delta Lady". Također je svirao s The Byrdsima u pjesmi "Mr. Tambourine Man".

1946. Kurt Winter (Guess Who).

1947. Emmylou Harris, country pjevačica.

1952. Leon Wilkeson, basista grupe Lynyrd Skynyrd.

1953. David Robinson (The Cars).

1963. Keren Woodward (Bananarama).

1979. Jesse Carmichael, klavijaturista grupe Maroon 5.