Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

David Lee Roth

1976. punk pioniri The Buzzcocks održali su svoj prvi nastup. Mjesto radnje koncerta bio je Tehnološki institut u Boltonu. Bend, predvođen Peteom Shelleyjem i Howardom Devotom, na okupu je bio do 1981. te ponovno od 1989. godine.

Događaji

1955. George Martin postao je skaut EMI-jeve etikete Parlophone. Sedam godina kasnije 'otkrio' je Beatlese, koji su potom potpisali za Parlophone.

1966. objavljen je prvi singl Davida Jonesa pod umjetničkim imenom David Bowie. 'Do Anything You Say' nije uopće došao do nacionalne britanske ljestvice singlova: 'The Laughing Gnome' iz 1967. je bio prvi kojemu je to uspjelo. Bowie je ukupno izdao 110 singlova u karijeri.

1969. bend Slade, tada još znan kao Ambrose Slade, održao je debitantski nastup u engleskom Walsallu.

1985. Pjevač David Lee Roth napustio je bend Van Halen kako bi se posvetio samostalnoj karijeri. U bend se vratio 1996. te ponovno 2006. te je tamo ostao do danas.

1989. 'Eternal Flame' The Banglesa uspeo se do vrha američke ljestvice singlova, a isto mu je uspjelo i na britanskoj ljestvici. Singl je bio posebno popularan u Australiji, gdje je postao najprodavaniji singl u toj godini.

2000. Santana su bili na američkom broju jedan sa singlom 'Maria Maria', skinutom s albuma 'Supernatural'. Iste godine za pjesmu su dobili Grammy u kategoriji 'Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal'.

2007. Hammersmith Palais u Londonu, kultno mjesto koncerata alternativne glazbe, ugostilo je svoj posljednji bend – The Fall.

2014. u američku Kongresnu knjižnicu uvršteni su albumi 'The Joshua Tree' U2 i 'Heart Like a Wheel' Linde Ronstadt te pjesme 'Cathy's Clown' Everly Brothers, 'Fortunate Son' CCR i 'Hallelujah' Jeffa Buckleyja, između ostalih.

Rođeni

1946. Ronald Frederick 'Ronnie' Lane, britanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i basist The Small Faces i The Faces. Koautor je ključnih skladbi Small Facesa poput 'Itchycoo Park' i 'All or Nothing'. Napustio je drugu inkarnaciju benda, The Faces, 1973. godine i započeo samostalnu karijeru, usput vodeći nomadski život. Svirao je još, među ostalim, i u vlastitom sastavu Slim Chance te s Peteom Townshendom iz The Who. Godine 1977. dijagnosticirana mu je mutipla skleroza, s kojom se uspio boriti 20 godina prije smrti u dobi od 51 godine. Pjesme su mu posvetili bendovi Ride i Ocean Colour Scene te Paul Weller.

1948. Jimmy Cliff, rođen kao James Chambers, jamajčanski glazbenik. Jedini je glazbenik na Jamajci s najvišim građanskim ordenom. Planetarno popularnim su ga učinili pjesma 'Many Rivers to Cross' te obrade 'Wild World' Cata Stevensa i 'I Can See Clearly Now' Johnnyja Nasha. Inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame 2010. godine.

1958. Dennes Dale ‘D.’ Boon, američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač, gitarist, autor pjesama i pjevač sastava The Minutemen. Poginuo je u prometnoj nesreći u dobi od 27 godina. Pjesme su mu posvetili Firehose Mikea Watta i Uncle Tupelo, između ostalih. David Fricke iz Rolling Stone ga je proglasio 89. najboljim gitaristom svih vremena, a The Village Voice ga je nazvao ‘talentom u rangu Johna Lennona i Jimija Hendrixa’.

1959. Margita ‘Magi’ Stefanović, srbijanska glazbenica, najpoznatija kao klavijaturistica EKV.

Preminuli

1984. Marvin Gaye, rođen kao Marvin Pentz Gay Jr. 1939., američki glazbenik. 'Princ Motowna' i 'Princ soula' gotovo je samo uzdigao diskografsku kuću Motown do svjetske slave te pomogao oblikovati moderni soul i R&B. Od njegovih ranijih hitova ističe se obrada 'I Heard It Through the Grapevine', a početkom 70-ih snimio je konceptualne albume 'What's Going On' i 'Let's Get It On' koji su mu osigurali besmrtnost. Njegova popularnost nastavila se i početkom 80-ih, ponajviše zahvaljujući albumu i pjesmi 'Sexual Healing', a život mu je oduzeo vlastiti otac pucnjem iz puške dan prije glazbenikovog 45. rođendana. Posthumno je inauguriran u R&B Hall of Fame i Rock and Roll Hall of Fame, a dodijeljen mu je i Grammy za životno djelo. Tri njegova albuma i četiri pjesme uvrštene su na listu 500 najboljih prema magazinu Rolling Stone. Dokaz da njegova glazbena ostavština i dalje živi je sudski slučaj iz ožujka 2015. u kojem je Gayeovoj obitelji dodijeljeno 7,3 milijuna dolara zbog povrede autorskih prava na pjesmu 'Got to Give It Up', čije su motive Robin Thicke i Pharrell Williams iskoristili za svoj hit 'Blurred Lines'.