Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Jimi-hendrix-guitar-on-fire-monterey-live-1967

1967. Jimi Hendrix je, nastupajući u kazalištu Astoria u Londonu, prvi put zapalio svoju gitaru. Taj čin mu je postao čestom navikom, a fotografija fana s Monterey Pop festivala koja prikazuje Hendrixa s zapaljenom gitarom postala je kultna ostavština rock zvijezde u njenom usponu.

1958. Objavljen je singl ‘Johnny B. Goode’ Chucka Berryja. Berry je bio i autor pjesme koja je postala jedna od najprepoznatljivijih rock pjesama ikada. Isprva je tekst govorio o ‘colored boy’-u Johnnyju, što je kasnije promijenjeno u ‘country boy’ kako bi se pjesmi osiguralo često puštanje na radijskim postajama. Rolling Stone je pjesmu proglasio sedmom najboljom pjesmom svih vremena.

1960. Lonnie Donegan je postao prvi Britanac sa singlom koji je debitirao na vrhu britanske ljestvice. ‘My Old Man’s a Dustman’ snimljena je uživo na bristolskom hipodromu.

1976. Izašao je sedmi studijski album Led Zeppelin, ‘Presence’. Prodavao se najslabije od svih dotadašnjih albuma grupe, a ni kritičari ga nisu prihvatili. Album je naslijedio godinu dana stariji i danas vrlo cijenjeni ‘Physical Graffitti’.

1984. ‘Footloose’ Kennyja Logginsa, singl nazvan prema filmu s Kevinom Baconom, stigao je do vrha američke ljestvice singlova. U Britaniji je dosegao šesto mjesto.

1990. Njemačko-talijanski eurodance dvojac Snap! imao je svoj prvi singl na prvom mjestu britanske ljestvice s ‘The Power’. Još će veći uspjeh postići dvije godine kasnije s hitom ‘Rhythm Is a Dancer’.

1992. Bruce Springsteen iznenadio je objavom dva studijska albuma u istom danu, ‘Human Touch’ i ‘Lucky Town’, njegovim devetim i desetim studijskim albumom. Nažalost po Springsteena, albumi su označili pad popularnosti rokera koji se proslavio niskom danas kultnih albuma iz druge polovice 70-ih i iz 80-ih.

1995. Jimmy Page je izbjegao napad gnjevne osobe koja ga je htjela izbosti nožem tijekom zajedničkog nastupa Pagea i Roberta Planta. Zaštitari su uspjeli zadržati manijaka, koji je rekao kako je htio napasti Pagea zbog sotonske glazbe koju gitarist svira.

2007. Postignut je svjetski rekord u duljini jednog koncerta. U Japanu je skupina glazbenika starosti od 6 do 96 godina sviralo 182 sata, odsviravši preko 2000 skladbi. Koncert nije prekinuo ni jaki potres koji se osjetio na lokaciji koncerta.

Rođeni

1955. Angus McKinnon Young, australski glazbenik škotskog porijekla, najpoznatiji kao suosnivač, gitarist i tekstopisac hard rock benda AC/DC. Poznat je po energičnim nastupima, ‘duckwalku’ u stilu Chucka Berryja i nošenju školske uniforme na pozornici. Rolling Stone ga je proglasio 24. najboljim gitaristom svih vremena, a Guitar World je njegovu solažu iz ‘You Shook Me All Night Long’ postavio na 80. mjesto svoje liste najboljih sola svih vremena. Član je Rock and Roll Hall of Fame zajedno s AC/DC od 2003. godine.