Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Concert for Bangladesh

Događaji
1972. Koncertni film ‘Concert for Bangladesh’ doživio je svjetsku premijeru prikazavši se u New Yorku. Koncert je organizirao George Harrison, a sudjelovali su i Bob Dylan i Eric Clapton, između ostalih. Taj je događaj poslužio kao inspiracija i model za organiziranje Live Aida 1985. i sličnih budućih događaja.

1974. Cher je s ‘Dark Lady’ dobila svoj treći solo broj jedan na američkoj ljestvici singlova. Skinut je s njezinog istoimenog, 11. studijskog albuma. Cher je sljedeći hit broj jedan dobila tek četvrt stoljeća kasnije, kad je na čelo američke ljestvice zasjeo ‘Believe’.
1985. Glazbenik Billy Joel oženio je model Christie Brinkley. Ostali su zajedno do 1993. godine.
1991. ‘Out of Time’, sedmi studijski album R.E.M.-a, dospio je na vrh britanske ljestvice albuma. Sadrži hitove poput ‘Loosing My Religion’ i ‘Shiny Happy People’. Godinu kasnije je osvojio Grammy u kategoriji najboljeg alternativnog albuma. Magazin Time ga je uvrstio među 100 najboljih albuma svih vremena.
1997. U2 su s ‘Pop’ dobili peti album na vrhu američke ljestvice. Danas se album ipak smatra jednim od najlošijih ove grupe, a pjesme s albuma Irci rijetko izvode na turnejama.

Rođeni:
1942. James ‘Jimmy’ Miller, američki glazbenik i producent, najpoznatiji kao producent albuma Rolling Stonesa ‘Beggars Banquet’ (1968), ‘Let It Bleed’ (1969), ‘Sticky Fingers’ (1971), ‘Exile on Main St.’ (1972) i ‘Goats Head Soup’ (1973). Producirao je i albume Blind Faith, Traffic, Motorhead i Primal Scream. Preminuo je 1994. godine.
1953. Chaka Khan, rođena kao Yvette Marie Stevens, američka glazbenica. ‘Kraljica funka’ prevodila je sastav Rufus u 70-ima da bi kasnije ostvarila uspješnu samostalnu karijeru. Proslavio ju je singl ‘I Feel for You’ iz 1984.

1960. Davorin Bogović, hrvatski pjevač, najpoznatiji po svom djelovanju u sastavu Prljavo kazalište. Jedan je od osnivača sastava Prljavo kazalište. Zajedno je sa Zoranom Cvetkovićem (solo gitara), Ninom Hrastekom (bas gitara) i Tihomirom Filešom (bubnjevi) svirao u sastavu pod imenom Ciferšlus. Godine 1977. pridružio im se Jasenko Houra i tada su promijenili ime u Prljavo kazalište. Nakon što je 1985. godine napustio Prljavo kazalište osnovao je sastav pod imenom Davorin i Bogovići s kojim je objavio dva albuma: Sretno dijete (1998.) i Mijene (2014.).
1968. Damon Albarn, britanski glazbenik i producent. Slavu je dosegao predvodeći britpop sastav Blur od 1989., s kojima je izdao sedam studijskih albuma. Nakon razlaza grupe početkom 2000-ih ‘izmislio’ je virtualni sastav Gorillaz, s kojim je krenuo u drukčije glazbene vode te pridobio još širu publiku. Godine 2014. izdao je i svoj prvi solo album, ‘Everyday Robots’.