Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

police

Događaji

1978. The Police su potpisali diskografski ugovor s A&M Records, koji su izdali sve njihove albume i singlove počevši od prvog singla, 'Roxanne'.

1956. Carl Perkins teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći na putu u New York. Tamo je trebao snimiti nastup u The Perry Como Show i The Ed Sullivan Show, dvije najpoznatije glazbene TV emisije u SAD-u tog vremena. Perkins je završio u bolnici na par mjeseci, a njegov brat Jay je poginuo u nesreći.

1965. Izašao je pet studijski album Boba Dylana, 'Bringing It All Back Home'. Album je izdan s jednom 'električnom' i drugom 'akustičnom' stranom, a singl 'Subterranean Homesick Blues' bio je Dylanov najuspješniji dotada (39. na amerikoj ljestvici). Na albumu se nalaze i kasniji klasici 'Maggie's Farm', 'Mr. Tambourine Man' i 'It's All Over Now, Baby Blue'. Rolling Stone ga je proglasio 31. najboljim albumom svih vremena.

1967. The Who su u njujorškom Paramountu održali svoj prvi koncert na američkom tlu.

1974. Ten Years After su održali svoj posljednji nastup karijeri, koja je trajala sedam godina.

1975. Frankie Valli je dobio svoj prvi samostalni singl na američkom broju jedan, 'My Eyes Adored You'. Pjesmu su ranije snimili njegovi The Four Seasons, no prava na nju su potom prodana Vallieju. Istoga dana, na ljestvici albuma prvo mjesto su držali Led Zeppelin s 'Physical Graffitti'.

1980. Singl 'Going Underground' The Jama postao je njihov prvi singl na britanskom broju jedan i prvi singl 80-ih koji je debitirao na vrhu te ljestvice po izlasku na tržište. Grupa je kasnije te godine izdala svoj peti album, 'Sound Affects'.

1984. Grupa Queen snimila je video za singl "I Want To Break Free" u Limehouse Studiu u Londonu. Spot je režirao David Mallet, a bend u njemu parodira britansku sapunicu "Cornation Street". Gitarist Brian May kasnije je kazao kako je video uništio grupu u Americi i da je prvotno bio zabranjen na američkom MTV-u.

1992. Službeno su se razdvojili Tears for Fears, s tim da je polovica dua, Roland Orzabal, nastavio koristiti ime grupe. Curt Smith je godinu dana kasnije izdao svoj prvi solo album.

2009. Lady Gaga našla se na vrhu britanske ljestvice singlova s 'Poker Face'. Singl je bio broj jedan u još 20-ak država svijeta.

Rođeni:

1943. George Benson, američki glazbenik. Stvarao je glazbu u mnogo različitih stilova, no najpoznatiji je kao jazz gitarist i pjevač. Najusjpješniji mu je album 'Breezin' iz 1976. godine. Osvojio je deset Grammyja.

1943. William Keith Relf, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i svirač usne harmonike u blues rock sastavu The Yardbirds. Poginuo je 1976. nakon strujnog udara tijekom sviranja električne gitare. Uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame 1992. kao član Yardbirdsa.

1948. Andrew Lloyd Webber, britanski skladatelj, najpoznatiji kao tvorac skladbi za mjuzikle 'Phantom of the Opera', 'Jesus Christ Superstar', 'Evita' i 'Cats'.

1950. Goran Bregović, bosanskohercegovački glazbenik. Postao je poznat u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća kao vođa i gitarist skupine Bijelo dugme, a u svijetu je priznat i kao autor filmske glazbe.

1960. Bojan Pečar, srpski glazbenik, najpoznatiji kao basist EKV. Preminuo je 1998. godine.