Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

bruce springsteen-streets of philadelphia

Događaji
1994. Bruce Springsteen je osvojio Oscar za najbolju filmsku pjesmu, ‘Streets of Philadelphia’. Pjesma se našla na soundtracku za film ‘Philadelphia’.

1980. Hugh Cornwell iz The Stranglers osuđen je na zatvorsku kaznu od 2 mjeseca nakon što je optužen za posjedovanje droge.
1981. ‘Keep On Loving You’ REO Speedwagona našao se na vrhu američke ljestvice singlova. Skinut je s albuma ‘Hi Infidelity’, izdanog godinu ranije.

1987. U2 su dobili svoj treći album na vrhu britanske ljestvice s ‘The Joshua Tree’, njihovim najprodavanijim albumom do danas. Album je proveo ukupno 156 tjedana na ljestvici.
1996. Gitarist John Squire napustio je mančesterski sastav The Stone Roses. Bend je ubrzo potpuno prestao s radom, a četvorka koja je većinu vremena tvorila Rosese ponovno se okupila 2012. godine.
1999. Blurov ‘13’ dospio je na vrh britanske ljestvice albuma, priuštivši bendu čast da su mu sva četiri studijska albuma postigli jednak uspjeh. Na britanskoj ljestvici isto su u 90-ima uspjeli samo R.E.M. i Simply Red.

132004. Usher i Lil’ Jon imali su singl broj jedan u SAD-u s ‘Yeah’. Skinut je s Usherovog albuma ‘Confessions’.
2013. ‘Dark Side of the Moon’ Pink Floyda uvršten je u američku Kongresnu knjižnicu među glazbenu građu.

Rođeni:
1940. Solomon Burke, američki soul pjevač. Jedna je od ključnih figura u nastanku američke soul glazbe 60-ih godina. Nizao je hitove poput ‘Cry to Me’, ‘If You Need Me’, ‘Got to Get You Off My Mind’, ‘Down in the Valley’ i ‘Everybody Needs Somebody to Love’. Imao je mnogo nadimaka, poput ‘Biskup soula’ i ‘Kralj Solomon’. U 55 godina karijere snimio je 38 studijskih albuma. Dobitnik je jednog Grammya, primljen je u Rock And Roll Kuću Slavnih 2001. godine, a magazin Rolling Stone postavio ga je na 89. mjesto liste najvećih pjevača svih vremena. Preminuo je 2010. godine u avionu koji je slijetao u Amsterdam. Navodni uzrok smrti bila je plućna embolija.

Solomon Burke

(Solomon Burke, Radar Festival, Varaždin - 12.7.2009.)

1956. Guy Stephen Chadwick, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist i pjevač sastava House of Love.
Umrli:
1991. Clarence Leonidas ‘Leo’ Fender (r. 1909.), američki izumitelj, osnivač Fender Electric Instrument Manufacturing Company. Godine 1965. poduzeće je prodao CBS-u. Poduzeće je proizvelo slavne modele električnih gitara Telecaster i Stratocaster te bas gitara Precision i Jazz, između ostalih. Leo Fender je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 1992. zbog svojih zasluga, iako nikad nije naučio svirati instrumente koje je izumio.

2008. Klaus Dinger (r. 1946.), njemački glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar i koautor pjesama krautrock grupe Neu!. Profesionalnu karijeru je započeo kao član Kraftwerk, no tamo se zadržao vrlo kratko, kao i njegov kolega iz Neu!, Michael Rother. Osim toga, osnovao je krautrock/new wave sastav La Duesseldorf te bio članom još nekoliko bendova. Poznat je po svom ‘motorik’ načinu bubnjanja.