Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

jefferson starship

Događaji

1974. Jefferson Airplane su promijenili ime u Jefferson Starship. Postava je tada uključivala sljedeće glazbenike: Paul Kantner, Grace Slick, Johnny Barbata, David Freiberg, Peter Kaukonen, Cragi Chaquico i Papa John Creach.

1970. David Bowie po prvi puta je uplovio u bračnu luku. Oženio je model, glumicu i glazbenicu Angelu Barnett.

1971. T-Rex su dobili prvi od svoja ukupno četiri singla na britanskom broju jedan, 'Hot Love'. U istom mjesecu bend ju je odsvirao u slavnoj emisiji 'Top of the Pops', što se uzima kao začetak glam rock pokreta.

1994. Nizozemski instrumentalni sastav Doop našao se iznenađujuće na vrhu britanske ljestvice singlova s istoimenom pjesmom. Bilo je to razdoblje u kojem je popularnost techna, eurodancea i sličnih žanrova dosegla vrhunac.

2001. U Rock and Roll Hall of Fame ušli su hard rock legende Aerosmith, 'kralj popa' Michael Jackson, veliki kantautor Paul Simon, britanske ikone Queen, vječni tnejdžer Richie Valens, soul otac Solomon Burke, jazz rokeri Steely Dan i doowop grupa The Flamingos.

Objavljeno:

1962. Objavljen je debitantski album Boba Dylana, nazvan po svom autoru. Na albumu su se našla samo dva Dylanova originala ('Talkin' New York' i 'Song to Woody'), dok su ostale pjesme bile obrade folk standarda.

Rođeni:

1946. Paul Ashley Warren Atkinson, britanski glazbenik i agent. Bio je gitarist The Zombies, a nakon njihovog raspada producirao je uratke Eltona Johna te 'otkrio' izvođače poput ABBA-e, Judas Priest i Mr. Mister. Preminuo je 2004. godine.

1959. Terence Edward 'Terry' Hall, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač The Specials. Pjevao je još u Fun Boy Three, The Colourfield, Terry, Blair & Anouchka i Vegas. Vodio je i samostalnu karijeru te ostvario brojne suradnje.

Umrli:

1982. Randall William 'Randy' Rhoads (r. 1956.), američki gitarist, najpoznatiji kao član Quiet Riot i pratećeg sastava Ozzyja Osbournea. Nakon početnog uspjeha u bendu Quiet Riot, Rhoads je od 1979. svirao u bendu Ozzyja Osbournea te je njegova virtuoznost na gitari obilježila hitove poput 'Mr. Crowley' i 'Crazy Train'. Poginuo je u neobičnoj prometnoj nesreći koja je uključivala avion i autobus u dobi od samo 25 godina.

1990. Andrew Patrick Wood (r. 1966.), američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i pjevač grunge pionira Mother Love Bone. Prije toga pjevao je u obiteljskom bendu Malfunkshun. Wood se preodzirao heroinom prije izdavanja njihovog debitantskog albuma 'Apple' 1990. U njegovu čast okupio se Temple of the Dog, bend sastavljen od članova Pearl Jam i Soundgarden, koji je snimio album posvećen Woodu. Alice in Chains posvetili su mu svoj hit 'Would?'.

2007. Krešimir Blažević, hrvatski skladatelj, tekstopisac, pjevač, gitarist i književnik, osnivač hrvatske novovalne grupe Animatori.