Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Rock And Roll Hall Of Fame

2010. u Rock and Roll Hall of Fame ušli su švedske pop zvijezde ABBA, jedan od najpopularnijih sastava 70-ih Genesis, reggae glazbenik Jimmy Cliff, The Hollies Grahama Nasha te protopunkeri The Stooges.

DOGAĐAJI

1959. Doo-wop grupa The Platters je postigla jedini britanski singl broj 1 "Smoke Gets In Your Eyes". Singl je također bio na prvom mjestu američke ljestvice singlva. Pjesma je bila melodija emisije koju su napisali američki skladatelj Jerome Kern i tekstopisac Otto Harbach.

1965. The Rolling Stones su s ‘The Last Time’ dobili svoj treći singl na britanskom broju jedan. Pjesma je bazirana na gospel standardu ‘This May Be The Last Time’, prvi put snimljenom od strane Staple Singersa deset godina ranije. Godine 1967. The Who su snimili pjesmu kao A-stranu singla namijenjenom prikupljanju novčane pomoći za oslobođenje Jaggera i Richardsa iz zatvora, gdje su se našli zbog optužaba za posjedovanje droge. Međutim, dvojac iz Stonesa je pušten prije nego što je singl dospio u prodaju.

1971. među dobitnicima nagrada Grammy bili su Simon & Garfunkel koji su osvojili nagrade za snimku godine, pjesmu godine i album godine za "Bridge Over Troubled Water". The Carpenters su osvojili nagradu za najboljeg novog izvođača i najbolju vokalnu izvedbu za "Close To You".

1972. održan je The Dripping Springs Reunion festival u Texasu, najavljivan kao ‘Woodstock country glazbe’. Nastupili su Willie Nelson, Earl Scruggs, Bill Monroe, Kris Kristofferson, Loretta Lynn, Buck Owens i Dottie West. Festival je bio komercijalno neuspješan, budući da ga je pohodilo samo 20 000 od planiranih 180 000 ljudi.

1974. ‘The Way We Were’ Barbare Streisand dospio je na vrh američke ljestvice albuma. Album je zapravo soundtrack istoimenog filma, u kojem je Barbara glumila s Robertom Redfordom.

The Way We Were

Barbara Streisand - "The Way We Were" (naslovnica)

1977. Paper Lace su se našli su se na prvom mjestu britanske ljestvice singlova s antiratnom pop pjesmom "Billy Don't Be A Hero", jedinim brojem 1 grupe. Bo Donaldson i Heywoods postigli su američki broj 1 svojom verzijom iste pjesme.

2015. Sam Smith je zaustavio Madonnu da postigne svoj 12. album na 1. mjestu britanske ljestvice albuma. Smithov "In The Lonely Hour" ušuljao se u posljednji trenutak, pobijedivši Madonnu s 12.000 prodanih primjeraka.

Rođeni

1936. američki narodni kantautor Fred Neil koji je napisao "Everybody's Talkin'", hit Harryja Nilssona korišten za film Midnight Cowboy.

1948. Michael Owen Bruce, američki gitarist, najpoznatiji kao član Alice Cooper Banda.

mob

Michael Owen Bruce, foto: Wikipedia.org

1954. engleski kantautor, glumac, filmski producent i televizijski pisac Jimmy Nail koji je 1985. imao singl na britanskom broju 3, "Love Don't Live Here Anymore" i 1992. singl na britanskom broju 1, "Ain't No Doubt".

1954. Nancy Lamoureaux Wilson, kanadska glazbenica, najpoznatija kao gitaristica rock sastava Heart. Sa grupom je 1986. imala singl na američkom broju 1 "These Dreams" i 1987. singl na američkom broju 1 i britanskom broju 3, "Alone".

1959. Flavor Flav, američki glazbenik i reper, koji se proslavio kao član hip-hop grupe Public Enemy. Godine 1991. su imali album na američkom broju 4 "Apocalypse 91... The Enemy Strikes Black".

1963. Stuart Kerr, bubnjar grupa Love & Money i Texas. Sa grupom Texas je 1989. imao singl na britanskom broju 8, "I Don't Want A Lover".

1966. H. P. Baxxter (rođen kao Hans-Peter Geerdes), član njemačke tehno grupe Scooter koja je prodala više od 14 milijuna ploča i smatra se najuspješnijim njemačkim izvođačem sa 20 top 10 singlova. 2008. su imali album na britanskom broju 1, "Jumping All Over The World."

H. P. Baxxter

H. P. Baxxter, foto: Facebook.com

1972. Andrew Dunlop, gitarist škotskog rock sastava Travis. Njihov album "The Man Who" iz 1999. godine proveo je devet tjedana na 1. mjestu britanske ljestvice i 134 tjedna u top 100 ljestvice.

1979. Leena Maria "Awa" Peisa, klavijaturistica finskog hard rock / heavy metal sastava Lordi. Postali su prvi finski pobjednici Eurosonga nakon što je njihova pjesma "Hard Rock Hallelujah" pobijedila na natjecanju održanom u Ateni 2006. godine.

Preminuli

1991. u padu aviona u Kaliforniji poginulo je sedam od deset tadašnjih članova pratećeg sastava Rebe McEntire, popularne country glazbenice. Među poginulima bio je i njezin road menadžer.

1975. Aaron Thibeaux ‘T-Bone’ Walker (r. 1910.), američki blues glazbenik, jedan od pionira električnog bluesa. Počeo je profesionalnu karijeru već s 15 godina, a osim gitare, svirao je i bendžo, ukulele, klavir, violinu i mandolinu. Proslavio se današnjim blues standardima ‘Mean Old World’ i ‘(Call It) Stormy Monday’. Kao glavnog uzora navodili su ga Chuck Berry, B.B. King, Jimi Hendrix i The Allman Brothers Band. Preminuo je u dobi od 64 godine. Dio je Blues i Rock and Roll Hall of Fame.

tbone

T-Bone’ Walker, foto: IMDB.com

2015. Andy Fraser, tekstopisac i basist engleskog rock sastava Free. Preminuo je od srčanog udara uzrokovanog aterosklerozom u Kaliforniji u dobi od 62 godine. Glazbenik rođen u Londonu postao je jedan od osnivača britanske grupe kada je imao samo 15 godina i nastavio je pisati većinu materijala s olovom pjevač Paul Rodgers, uključujući hitove iz 1970. "All Right Now", "My Brother Jake" i "The Stealer". Fraser je također napisao "Every Kinda People", hit za Roberta Palmera, kao i pjesme za Joea Cockera, Chaku Khana, Roda Stewarta i Paula Younga.