Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

sex pistols

Događaji
2006. Sex Pistolsi su odbili prisustvovati svojoj inauguraciji u Rock and Roll Hall of Fame, pritom izvrijeđavši instituciju. Istog dana u Kuću su ušli metal pioniri Black Sabbath, jazz velikan Miles Davis, jedni od predvodnika američkog novog vala Blondie i southern rokeri Lynyrd Skynyrd.

1958. The Recording Industry Association of America (RIAA) uvela je nagrade za prodane ploče. Počeli su s nagrađivanjem singlova i albuma prodanih u milijun primjeraka, što se zvalo ‘zlatnom nakladom’. Kasnije je zlatna naklada iznosila 500 000 prodanih primjeraka, a za milijun prodanih dobivala se platinasta nagrada.
1965. Eric Clapton napustio je Yardbirdse, svoj prvi poznatiji sastav. Kao razlog naveo je razlike u glazbenom ukusu, budući da je htio nastaviti svirati u blues rock stilu, dok je ostatak benda krenuo stvarati pjesme bliže pop izričaju (primjer je hit ‘For Your Love’).
1966. Rod Stewart otišao je iz supergrupe Steampacket i započeo samostalnu karijeru. Idući poznatiji sastav u kojem je pjevao bila je The Jeff Beck Group, predvođena bivšim gitaristom Yardbirdsa i kasnijom velikom gitarističkom zvijezdom, Jeffom Beckom.
1977. Iggy Pop i David Bowie započeli su zajedničku sjevernoameričku turneju, a predgrupa su im bili sve popularniji novovalni bend Blondie.
1993. Claptonov ‘Unplugged’ zasjeo je na prvo mjesto američke ljestvice albuma. Album je Ericu priskrbio čak šest Grammyja, a na njemu se našla i posebno aranžirana verzija ‘Layle’, hita Derek & the Dominos (njegovog tadašnjeg benda) iz 1970.
1999. Cher je u ‘Believe’ imala singl na broju jedan američke ljestvice. Skinut je s istoimenog albuma, a Cher je za njega dobila Grammy za najbolju dance snimku.
2007. Lanac kavana Starbucks najavio je osnivanje svoje vlastite diskografske kuće. Prije toga su izdavali albume preko etikete Hear Music, koju su kupili 1990. godine. Prvi glazbenik kojega su potpisali na novoj etiketi bio je slavni Beatle Paul McCartney.

Rođeni:
1933. Mike Stoller, američki glazbeni tekstopisac, tvorac mnogih hitova u partnerstvu s Jeromeom ‘Jerryjem’ Leiberom. Napisao je tekstove pjesama ‘Hound Dog’, ‘Jailhouse Rock’ (Elvis Presley), ‘There Goes My Baby’ (The Drifters), ‘Stand By Me’, ‘Spanish Harlem’ (Ben E. King), ‘Love Potion No. 9’ (The Clovers) i mnogih drugih. Postao je dio Songwriters Hall of Fame s Leiberom 1985., a član Rock and Roll Hall of Fame 1987. godine.
1939. Neil Sedaka, američki glazbenik. Napisao je preko 500 pjesama za sebe i druge glazbenike, a među njima i svoje hitove ‘Oh Carol’, ‘One-Way Ticket to the Blues’, ‘Calendar Blues’, ‘Breaking Up Is Hard to Do’, ‘Laughter in the Rain’ i ‘Bad Blood’. Dio je Songwriters Hall of Fame, a dobio je i zvijezdu na holivudskom Šetelištu slavnih.
1960. Adam Charles Clayton, irski basist, član grupe U2. Iako je dvaput gotovo izbačen iz grupe, ostao je njen stalni član, uz Bona, The Edgea i Larryja Mullena. Vodio je i buran privatni život do sredine 90-ih, po čemu se izdvajao od ostatka grupe. Kao član U2 osvojio je 22 Grammy nagrade.
1973. David Michael Draiman, američki glazbenik, najpoznatiji kao član sastava Disturbed i Device. Hit Parade ga je 2006. proglasio 42. najboljim heavy metal pjevačem svih vremena.