Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Notorious1990. Grupa Mother Love Bone u rodnom je Seattleu održala svoj posljednji nastup. Pjevač Andrew Wood preminuo je od posljedica predoziranja deset dana kasnije.

1968. Bob Dylan je imao album na broju jedan u Britaniji s ‘John Wesley Harding’, prvim akustičnim albumom nakon tri ‘električna’. Album je dosegao drugo mjesto američke ljestvice albuma.

1977. S emitiranjem je prestala emisija ‘The Jacksons’, u čijih su dvanaest epizoda sudjelovali sva braća i sestre Jackson osim Jermainea, koji je bio potpisan za Motown, dok su ostali bili pod ugovorom CBS-a.

1985. ‘You Spin Me Round (Like A Record)’ sastava Dead or Alive našla se na vrhu britanske ljestvice singlova. Glavna inspiracija za pjesmu bio je Luther Vandross i njegova ‘I Wanted Your Love’. Na američkoj ljestvici singlova istog je dana na broju jedan osvanula ‘Can’t Fight This Feeling’ REO Speedwagona.

1991. Chris Rea dobio je svoj drugi album na vrhu britanske ljestvice s ‘Auberge’, nasljednikom uspješnog ‘Road to Hell’. Istog dana na britanskoj ljestvici singlova prvo mjesto je zauzela ‘Should I Stay or Should I Go’ The Clasha, nakon što se pojavila u reklami za Levi’s.

2008. Velšanka Duffy popela se na vrh britanske ljestvice albuma s debijem ‘Rockferry’. Album je sniman kroz četiri godine, a Duffy je koristila usluge četvorice producenata, među njima i Bernarda Butlera (originalnog gitarista Suede) te Stevea Bookera. ‘Rockferry’ je pjevačici priskrbio Grammy za najbolji pop vokalni album.

Objavljeno:
1987. U2 su objavili svoj peti studijski album, ‘The Joshua Tree’. Nazvan prema usamljenom stablu u kalifornijskoj pustinji Mojave, simbolizirao je susret korijena angloameričke popularne glazbe i modernog rocka. Dosegao je vrh glazbenih ljestvica u 20 država svijeta i osigurao bendu reputaciju ponajbolje rock grupe svijeta. S albuma su skinuti hit singlovi ‘I Still Haven’t Found...’, ‘With or Without You’ i ‘Where the Streets Have No Name’. ‘The Joshua Tree’ priskrbio je bendu dva Grammyja. The Guardian ga je proglasio 57. najboljim albumom svih vremena, Rolling Stone 27., a američka Kongresna knjižnica uvrstila ga je 2014. godine među svoju glazbenu građu.

Rođeni:
1942. John Davies Cale, velški glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač, violist i povremeni gitarist Velvet Undergrounda. Počeo je karijeru u klasičnoj glazbi, da bi s LaMonte Youngom sredinom 60-ih stvarao novi žanr, drone glazbu. Ubrzo se povezuje s Louom Reedom te osnivaju Velvet Underground, jedan od najutjecajnijih sastava svih vremena. Njegova električna viola obilježila je kaotične pjesme prva dva albuma grupe, a među njima se ističu ‘Heroin’, ‘European Son’ i ‘Sister Ray’. Nakon toga odlazi iz grupe te započinje samostalnu karijeru, uz mnoge kolaboracije sa slavnim glazbenicima i sastavima. Još se triput nakratko pridruživao reunionima Velveta, s kojima je ušao u Rock and Roll Hall of Fame 1996., a snimio je i album s Louom Reedom.

1942. Mark Lindsay, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe Paul Revere and the Raiders.

Umrli:
1997. Notorious B.I.G., rođen kao Christopher George Latore Wallace 1972., američki reper. Vrlo mlad postao je jedan od najznačajnijih repera istočne obale SAD-a, a pokretač toga bio je njegov debitantski album ‘Ready to Die’. Ubrzo se zamjerio bandama sa zapadne obale te je ubijen hicima iz pištolja kad su mu bile samo 24 godine. Nedugo nakon njegove smrti izdan mu je drugi album, a treći je uslijedio dvije godine kasnije. The Source Magazine ga je proglasio najvećim reperom svih vremena. Do danas je prodano 17 milijuna primjeraka njegovih albuma samo u SAD-u.

2000. Ivo Robić (r. 1923.), hrvatski pjevač, jedan od pionira popularne glazbe u bivšoj Jugoslaviji. Otpjevao je brojne standarde poput ‘Vraćam se Zagrebe tebi’, ‘Ta tvoja ruka mala’, ‘Tiho plove moje čežnje’, ‘Morgen’ i ‘Stranci u noći’. Uspio se probiti u Njemačkoj, a pokušao je i u SAD-u, nastupivši u The Ed Sullivan Show i The Perry Como Show. Osim što je bio vrstan pjevač, svirao je klavir, saksofon, klarinet, flautu i kontrabas. Dobitnik je Porina za životno djelo 1997. godine. Preminuo je u dobi od 73 godine.

2007. Bradley Edward ‘Brad’ Delp (r. 1951.), američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač bendova Boston i RTZ. Njegov bend Boston bio je jedan od najpopularnijih hard rock sastava 70-ih u SAD-u, a Delpov vokal širokog raspona obilježio je hitove grupe poput ‘More Than a Feeling’ i ‘Peace of Mind’. Bio je i dijelom The Beatles tributea pod nazivom Beatlejuice. Počinio je samoubojstvo u dobi od 55 godina ugušivši se ugljikovim monoksidom u svojoj kupaonici.