Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

small faces

Događaji
1969. The Small Faces, jedna od najutjecajnijih britanskih grupa 60-ih, najavila je raspad. Pjevač Steve Marriott oformio je Humble Pie, a Ronnie Lane, Ian McLagan i Kenney Jones su osnovali The Faces sa Ronniejem Woodom i Rodom Stewartom.

1965. David Bowie je prvi puta nastupio na televiziji. Tada je bio član The Manish Boysa, a izveli su pjesmu ‘I Pity the Fool’.

1973. Paul McCartney je kažnjen sa 100 £ (170 $) zbog uzgoja kanabisa na svojoj farmi u Campbeltownu u Škotskoj. McCartney je tvrdio da su mu neki obožavatelji dali sjemenke i da nije znao što će iz njih izrasti.
1986. Diana Ross se našla na britanskom broju jedan sa singlom ‘Chain Reaction’. Pjesmu su napisali članovi The Bee Gees, a Diani je to bio prvi singl na vrhu britanske ljestvice nakon ‘I’m Still Waiting’ iz 1971. godine.
2003. Mark Knopfler, nekadašnji lider Dire Straitsa, doživio je prometnu nesreću u Londonu na svom motociklu te slomio ključnu kost i sedam rebara. Zbog toga je morao odgoditi nadolazeću turneju ‘The Ragpicker’s Dream’.
2009. Otkrivena je plaketa u čast preminulog bubnjara The Who, Keitha Moona, na mjestu nekadašnjeg Marquee kluba u Londonu, gdje je grupa svojim nastupima stjecala početnu popularnost. Moon je preminuo 1978. godine od posljedica predoziranja lijekovima. Imao je 32 godine.

2003. umro je pjevač i glumac Adam Faith koji je 1959. imao singl na 1. mjestu britanske ljestvice, "What Do You Want", i još 20 britanskih Top 40 singlova, a glumačke uloge uključuju TV seriju "Love Hurts".

Objavljeno:
1965. Objavljen je singl ‘Subterranean Homesick Blues’ Boba Dylana, ujedno i najava njegovog albuma ‘Bringing It All Back Home’. Pjesma je imala jedan od prvih promotivnih glazbenih spotova u svijetu. Rolling Stone ju je svrstao na 332. mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.
1994. Soundgarden su objavili svoj četvrti studijski album, ‘Superunknown’. Album je označio prekretnicu u karijeri benda te im priskrbio svjetsku slavu, ponajviše zahvaljujući singlovima ‘Black Hole Sun’, ‘Spoonman’, ‘The Day I Tried to Live’ i ‘Fell On Black Days’. Rolling Stone je album proglasio 38. najboljim u 1990-ima.
1994. Nine Inch Nails, pod vodstvom Trenta Reznora, izdali su svoj drugi studijski album, konceptualni ‘The Downward Spiral’. Smatra ga se jednim od najmračnijih albuma tog vremena, a bio je kontroverzan jer se smatralo da loše utječe na mladež zbog referenci na zlouporabu droga, seks i depresiju. Zapažen uspjeh postigli su singlovi skinuti s albuma: ‘March of the Pigs’, ‘Piggy’, ‘Closer’ i ‘Hurt’, kojeg je kasnije uspješno obradio Johnny Cash. Rolling Stone je album svrstao na 200. mjesto svoje liste najboljih albuma svih vremena, a Q među 50 najžešćih albuma ikad.

Rođeni:

1936. Gábor Szabó, rođen kao Gábor István Szabó, američki glazbenik mađarskog porijekla. Rođen je i odrastao u Budimpešti, a s 20 godina je prebjegao u SAD uslijed sovjetske okupacije Mađarske. Profesionalnu karijeru gitarista je započeo 1962. surađujući s bubnjarem Chicom Hamiltonom, a četiri godine kasnije objavio je prvi solo album. Smatra ga se jednim od pionira modernog jazz fusiona, a kritički su mu najbolje prihvaćeni albumi 'Spellbinder' i 'The Sorcerer'. U karijeri je svirao i s Charlesom Lloydom, Lenom Horne, Garyjem McFarlandom i drugima. Preminuo je netom prije 46. rođendana od posljedica bolesti bubrega. Njegovoj popularnosti pridonio je i Carlos Santana obradivši 'Gypsy Queen', a također mu je posvetio i pjesmu 'Mr. Szabo' na albumu 'Shape Shifter' iz 2012. godine.

1942. Ralph Ellis iz britanske grupe The Swinging Blue Jeans koji su 1964. imali singl na 2. mjestu britanske ljestvice i na 24. mjestu američke ljestvice, "Hippy Hippy Shake".

1943. Andrew Semple, gitarist i pjevač engleske grupe The Fortunes koji su 1965. imali singl na 7. mjestu britanske i 7. mjestu američke ljestvice, "You've Got Your Troubles" kao i hitove "Here It Comes Again" i "Storm In A Teacup".

1945. Michael Dolenz, pjevač i bubnjar grupe The Monkees koji su 1967. imali britanski i američki singl broj 1, "I'm A Believer". Imali su još 10 američkih i 8 britanskih Top 40 singlova. Dolenz je sada glumac, televizijski redatelj, kazališni redatelj i radijska osoba.

1946. Randy Herman Meisner, američki glazbenik, najpoznatiji kao član američkih sastava Poco i The Eagles, s kojima je svirao bas i gitaru na albumima ‘Desperado’, ‘On the Border’ i ‘Hotel California’.

1947. Mike Allsup, gitarist američke grupe Three Dog Night koji su 1970. imali singl na 1. mjestu američke ljestvice i 3. mjestu britanske ljestvice, "Mama Told Me Not To Come" (obrada pjesme Randyja Newmana).

1948. Mel Galley, gitarist grupe Whitesnake koji su 1987. imali singl na 1. mjestu američke ljestvice i 9. mjestu britanske ljestvice, "Here I Go Again". Galley je umro od raka 1. srpnja 2008.

1957. Clive Ronald Burr, britanski bubnjar, najpoznatiji kao član Iron Maiden od 1979. do 1982. Preminuo je 2013. godine.
1958. Gary Numan, rođen kao Gary Anthony James Webb, britanski glazbenik. Karijeru je počeo u sastavu Tubeway Army, no ubrzo ju nastavio kao samostalni glazbenik. Najveći hitovi mu datiraju s početka karijere, poput singlova ‘Cars’ i ‘Are Friends Electric?’. Često je mijenjao imidž i glazbeni izričaj, počevši s synth-popom i androginim imidžem da bi posljednjih godina snimao i nastupao kao hard-rock glazbenik. Izvršio je presudan utjecaj na popularne glazbenike i sastave 80-ih i 90-ih poput Human League, Depeche Mode i Nine Inch Nails.

1976. Gaz Coombes, pjevač i tekstopisac britanske grupe Supergrass koji su 1995. imali singl na 2. mjestu britanske ljestvice, "Alright".
1979. Thomas Oliver ‘Tom’ Chaplin, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač sastava Keane.
1988. Eleanor ‘Elly’ Jackson, britanska pjevačica, osnivačica dua La Roux, a trenutno jedina stalna članica sastava.