Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Eric-Clapton

Događaji
2000. Eric Clapton je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame kao samostalni izvođač te postao prva osoba koja je tamo inaugurirana tri puta. Clapton je prije toga ušao u Kuću kao član The Yardbirds i Cream.

1965. ‘My Girl’ The Temptationsa se popela na vrh američke ljestvice singlova. Pjesma autora Smokeyja Robinsona svrstana je 2004. godine na 88. mjesto Rolling Stoneove liste najboljih pjesama svih vremena.
1970. Masovni ubojica Charles Manson izdao je album ‘Lie: The Love and Terror Cult’. Album je trebao poslužiti prikupljanju sredstava za Mansonovu obranu na sudu nakon što je optužen za ubojstva Sharon Tate i Rosemary LaBianca. Snimljen je uz pomoć članova The Beach Boysa, s kojima je Manson prije ubojstava (a očito i nakon) bio prijatelj.

Lie The Love and Terror Cult

Charles Manson - "Lie: The Love and Terror Cult" (naslovnica)

1970. David Bowie je objavio singl "The Prettiest Star" u Velikoj Britaniji kao nastavak singla "Space Oddity". Na pjesmi je nastupio Marc Bolan na gitari, s kojim će Bowie provesti sljedećih nekoliko godina kao suparnik za krunu kralja glam rocka. Iako je dobio dobre kritike, singl je navodno prodan u manje od 800 primjeraka, što je veliko razočaranje kada se usporedi sa uspjehom "Space Oddity".

1971. Mungo Jerry je bio na prvom mjestu britanske ljestvice singlova s "Baby Jump", drugim i posljednjim brojem 1 grupe.

1973. Slade je postigao svoj četvrti britanski broj 1 singl s "Cum On Feel The Noize", prvim singlom koji se našao na broju 1 ljestvice nakon Beatlesovog "Get Back".

1990. četvrti studijski album engleskog bubnjara i kantautora Phila Collinsa "...But Seriously", došao je na prvo mjesto britanske ljestvice albuma. Bio je to najprodavaniji album 1990. u Velikoj Britaniji, gdje je prodan u preko 2,75 milijuna primjeraka, a u SAD-u 4 milijuna primjeraka. Glavni singl "Another Day in Paradise" osvojio je nagradu Grammy za snimku godine.

1993. Peabo Bryson i Regina Belle bili su na prvom mjestu američke ljestvice singlova s ‘A Whole New World’ iz soundtracka za film ‘Aladdin’. Pjesma je nagrađena Grammyjem za pjesmu godine 1994.
1994. Frank Sinatra se onesvijestio tijekom svog nastupa u Richmondu, Virginia, tijekom izvođenja pjesme ‘My Way’. Bio je to znak ozbiljnog pogoršanja Frankovog zdravlja te se pjevač umirovio naredne godine. Preminuo je 1998. godine.

Rođeni

1941. Mary Wilson, pjevačica grupe The Supremes s kojom je 1964. imala singl broj 1 u Velikoj Britaniji i SAD-u. Osim toga imala je još 11 broj 1 singlova u SAD-u.

1946. David Jon Gilmour, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist i pjevač grupe Pink Floyd od 1968. godine. Gilmouru su Pink Floyd bili prvi ozbiljniji bend u kojem je svirao. Davidovo autorstvo pomoglo je bendu da se iz psych rocka uzdigne do jednog od najpopularnijih bendova svih vremena, a vrhunac opusa bili su albumi ‘Dark Side of the Moon’ i ‘Wish You Were Here’. Usporedo s radom u Pink Floydima, Gilmour je ostvario i uspješnu samostalnu karijeru te nebrojenu količinu kolaboracija s drugim slavnim glazbenicima. Tri Gilmourove skladbe uvrštene su na listu 100 najboljih solaža prema Guitar Worldu: ‘Comfortably Numb’, ‘Time’ i ‘Money’. Rolling Stone ga je proglasio 14. najboljim gitaristom svih vremena.

dg

David Gilmour u pulskoj Areni 2015., foto: Mitja Groznik (arhiva SG)

1947. Kiki Dee, (Pauline Matthews), pjevačica i glumica koja je 1976. sa Eltonom Johnom imala singl broj 1 u Velikoj Britaniji i SAD-u "Don't Go Breaking My Heart.

1974. Guy Edward John Garvey, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač sastava Elbow.

Preminuli

1951. Ivor Novello, rođen 1893. kao David Ivor Davies, velški glazbenik i glumac, jedan od najpopularnijih britanskih zabavljača prve polovice 20. stoljeća. Od 1955. dodjeljuju se glazbene nagrade u njegovu čast pod nazivom Ivor Novello Awards.

2009. David Williams, američki pjevač, tekstopisac i glazbenik preminuo je od srčanog udara u 58. godini. Najpoznatiji je po svom radu kao session gitarist radeći s glazbenicima kao što su Earth, Wind & Fire, The Jacksons, Boz Scaggs, Michael Jackson, (na albumu "Thriller"), Madonna, Bryan Ferry, Herbie Hancock and the Temptations.
2010. Frederick Mark Linkous (r. 1962.), američki glazbenik, najpoznatiji kao frontman alter folk sastava Sparklehorse.
2013. Alvin Lee, rođen 1944. kao Graham Anthony Barnes, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i lead gitarist benda Ten Years After.