Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

led zeppelin

Događaji
1971. Led Zeppelin su započeli 12-dnevnu 'Thank You' turneju po Britaniji, vrativši se tako u klubove, gdje su ulaznice naplaćivali kao na početku njihove karijere. Na toj turneju prvi put su zasvirali pjesme s nadolazećeg albuma 'IV', poput 'Stairway to Heaven', 'Black Dog' i 'Rock and Roll'.

1955. Elvis Presley je ostvario svoj prvi televizijski nastup, gostujući u emisiji 'Louisiana Hayride'.
1983. 'Billie Jean' Michaela Jacksona postao je pjevačev četvrti singl na američkom broju jedan. Skinut je s albuma 'Thriller', koji je istog tjedna zasjeo na vrh britanske ljestvice albuma.
1992. R.E.M. su bili apsolutni pobjednici The Rolling Stone Music Awards, osvojivši nagrade za najbolji album ('Out of Time'), singl, video (obje za 'Loosing My Religion'), bend te najbolje tekstopisce i gitarista (Peter Buck).
1994. Bivša članica Jefferson Airplane (i kasnijih inkarnacija benda), Grace Slick, uhićena je nakon što je uperila pušku u policijske službenike. Kažnjena je dobrotvornim radom od 200 sati te obvezom pohađanja sastanaka A.A. iduća tri mjeseca.
2000. MC Hammer postao je propovjednik u Milenijskom kršćanskom centru u San Joseu, Kalifornija. Najpoznatiji po pjesmi 'Can't Touch This' (sa sampleom 'Superfreak' Ricka Jamesa), Hammer je četiri godine ranije proglasio osobni bankrot.
2007. Američka Kongresna knjižnica objavila je novouvrštenu glazbenu građu: singl 'Satisfaction' The Rolling Stonesa, album 'Graceland' Paula Simona, 'Blue Suede Shoes' Carla Perkinsa, 'Be My Baby' The Ronettes, 'A Change Is Gonna Come' Sama Cookea te album 'The Velvet Underground and Nico'.

Rođeni:
1957. Mark Edward 'E' Smith, britanski glazbenik, osnivač i frontman post punk sastava The Fall. S bendom je izdao 30 studijskih albuma, od kojih je najviše aklamacija pokupio 'This Nation's Saving Grace' iz 1985. godine. Uz to, izdao je i dva samostalna albuma te nekoliko kolaboracija.
1958. Andrew Roy 'Andy' Gibb, britanski glazbenik, član Bee Geesa zajedno sa starijom braćom Barryjem, Robinom i Mauriceom Gibbom. Preminuo je 1988. godine.
1970. John Anthony Frusciante, američki gitarist, najpoznatiji kao član Red Hot Chili Peppersa od 1988. do 1992., od 1997. do 2009. te od 2019. godine. Grupa je s njim snimila najslavnije albume svoje karijere, poput 'Blood Sugar Sex Magik' (1991.), 'Californication' (1999.) i 'Stadium Arcadium' (2006.). Usporedo je ostavrio i plodnu samostalnu karijeru te svirao u sastavima Ataxia i Dot Hacker, a gostovao je kod brojnih drugih izvođača poput Mars Volte.
1982. Russell Jonathan Leetch, britanski basist, član sastava Editors.

Umrli:
1982. John Adam Belushi (r. 1949.), američki glumac i glazbenik, u svijetu glazbe poznat kao jedan od 'The Blues Brothers'.

2015. Vladimir (Vlada) Divljan (r. 1958.), srpski glazbenik. Krajem sedamdesetih godina bio je član jazz-rock sastava Merlin i Zvuk Ulice, a od 1980. do 1984. godine bio je predvodnik vokalno-instrumentalnog sastava Idoli. 1985. godine započinje solo karijeru, u okviru koje je nastavio sa pop-rock formom uporedo se baveći filmskom glazbom. Od kolovoza 1991. do rujna 1997. godine živio je u Sydneyu, nakon čega se vratio u Beograd. Od srpnja 1999. godine živio je i radio u Beču.

2017. Ante Perković (r. 1973.), hrvatski novinar, publicist, rock kritičar i glazbenik. Istaknuo se novinarskim radom za Jutarnji list i Nomad, između ostalih, kao i biografijom sastava Pips, Chips & Videoclips ‘Dugi vikend u zemlji čudesa’. Kao glazbenik je bio dijelom sastava Djeca, a izdao je i dva samostalna albuma.