Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Grammy-Awards

Događaji
1959. Održana je prva dodjela nagrada Grammy. Snimka godine bila je 'Volare' Domenica Modugna (kasnije je slavnu obradu snimio Dean Martin), album godine 'Peter Gunn' Henryja Mancinija, a Grammy za najbolju R&B pjesmu pripao je The Champs za pjesmu 'Tequila'.

1966. U London Evening Standardu objavljena je izjava Johna Lennona 'Beatlesi su veći od Isusa'. Dodao je kako je 'kršćanstvo prolazno' te da će se 'stisnuti i nestati'. Izjava je izazvala velike kontroverze diljem kršćanskog svijeta, naročito u SAD-u, gdje su masovno spaljivane ploče benda. Lennon se kasnije ispričao.
1967. Steve Winwood najavio je odlazak iz The Spencer Davis Group, a isto je učinio i njegov brat Muff (basist grupe). Steve je naredne godine osnovao Traffic.
1979. Randy Jackson iz The Jackson Five doživio je tešku prometnu nesreću u kojoj je slomio obje noge. U bolnici je kasnije gotovo izgubio život kad mu je medicinska sestra zabunom dala injekciju metadona.
1984. The Police su u Australiji završili turneju 'Synchronicity', njihovu posljednju u prvoj fazi karijere. Imali su tek sporadične nastupe u posebnim prilikama do 2007. godine.
1989. Teen zvijezda Debbie Gibson imala je drugi singl na američkom broj jedan, 'Lost in Your Eyes'. Skinut je s njenog albuma 'Electric Youth'.
2007. Take That su dobili svoj deseti singl na britanskom broju jedan, 'Shine'. Singl im je priskrbio Brit nagradu za singl godine na dodjeli 2008.

2019. preminuo je Keith Flint, pjevač, plesač i glazbenik, član grupe The Prodigy. Bio je pjevač na dva broj jedan hit singla benda u Britaniji, Firstarter i Breathe. Također je bio i pjevač u vlastitom bendu Flint.

Rođeni:
1944. Robert Dwayne 'Bobby' Womack, američki glazbenik. Karijeru je počeo u obiteljskom bendu The Valentinos, a nastavio kao gitarist pratećeg sastava Sama Cookea. Samostalno je snimao i nastupao od 1967., a njegovi hitovi uključuju 'Lookin' For a Love', 'That's The Way I Feel About Cha', 'Woman's Gotta Have It', 'Harry Hippie', 'Across 110th Street' i 'If You Think You're Lonely Now'. Autor je i uspješnice Rolling Stonesa 'It's All Over Now'. Jedna od posljednjih uspješnih suradnji bila je s Damonom Albarnom za njegov projekt Gorillaz. Womack je vodio burni privatni život, obilježen aferama i opijatima. Preminuo je 2014. godine. Godine 2009. ušao je u Rock and Roll Hall of Fame.
1948. Christopher Russell Edward 'Chris' Squire, britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist i prateći vokal prog rock grupe Yes. Ujedno je i jedini stalni član grupe od njenog osnutka 1968. godine. Svirao je i u nekoliko drugih sastava te imao samostalnu karijeru.
1948. Shakin' Stevens, rođen kao Michael Barratt, velški pjevač. Njegova karijera rock and roll revival pjevača počela je krajem 60-ih te u idućih desetak godina imala brojne uspone i padove, a veće uspjehe je zabilježio tek u 80-ima. Tih godina je imao je četiri singla na broju jedan: 'This Ole House', 'Green Door', 'Oh Julie' i 'Merry Christmas Everyone'. Karijera mu je naposljetku zamrla početkom 90-ih.
1951. Christopher Anton 'Chris' Rea, irski glazbenik. Glazbenik talijanskog porijekla karijeru je počeo kasno, s 22 godine, zamijenivši Davida Coverdalea u bendu Magdalene. Samostalnu karijeru je pokrenuo 1978. i odmah imao hit, '(Fool) If You Think It's Over'. Kombinacija blues i pop rock glazbe donijela mu je sve veću popularnost, koja je kulminirala u drugoj polovici 80-ih albumima 'Shamrock Diaries', 'On the Beach', 'Dancing With Strangers' te posebice 'Road to Hell', na kojoj se našao istoimeni hit. Poznat je i po božićnom hitu 'Driving Home for Christmas'. Prekidao je karijeru u 2000-ima zbog raka te odlaska u glazbenu mirovinu, no i dalje je aktivan te nastupa.