Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ray-jamie

2005. Jamie Foxx osvojio je Oscar za najbolju mušku ulogu, onu u biografskom filmu 'Ray' gdje je Foxx glumio Raya Charlesa. Istoga dana, 'Genius Loves Company' Raya Charlesa bio je broj jedan na američkoj ljestvici albuma. Album je izdan ni tri mjeseca nakon glazbenikove smrti u lipnju 2004. godine.

Događaji

1961. Chubby Checker, slavan po hitu 'The Twist', našao se na američkom broju jedan sa singlom 'Pony Time'. Prvi ju je 1960. snimio njen autor Don Covay s bendom The Goodtimers.
1964. 21-godišnja bivša frizerka i zaposlenica Cavern Cluba, Cilla Black, dospjela je na vrh britanske ljestvice albuma s obradom 'Anyone Who Had A Heart'. Pjesmu je prva snimila Dionne Warwick, a njeni autori su bili slavni par Bacharach i David. Tog tjedna je po prvi puta britanski Top 10 singlova sadržavao samo britanske autore.
1971. pet mjeseci nakon njene smrti, Janis Joplin je imala album na vrhu američke ljestvice. 'Pearl' je proglašen 122. najboljim albumom svih vremena u magazinu Rolling Stone.
1974. Cher je zatražila razvod braka od Sonnyja Bona. Godinu dana kasnije udala se za Grega Allmana iz The Allman Brothers Band.
1980. 'What A Fool Believes' Doobie Brothersa osvojio je Grammy za najbolju snimku i za najbolju pjesmu godine, a najbolji album bio je '52nd Street' Billyja Joela. Rickie Lee Jones bio je izabran za najboljeg novog izvođača.

1988. George Michael je postigao svoj šesti broj 1 u SAD-u sa "Father Figure". Pjesma je bila hit broj 11 u Velikoj Britaniji i to je bilo prvi put da Michael nije uspio doći do prvih 10 u svojoj zemlji.
1999. Britney Spears je osvojila Britaniju singlom '…Baby One More Time', njenim prvim britanskim brojem jedan. Singl je bio broj jedan i u SAD-u, a također i najprodavaniji singl te godine u Britaniji. Pjesma je izvorno napisana za ženski trio TLC.
2005. Jamie Foxx osvojio je Oscar za najbolju mušku ulogu. Foxx je glumio Raya Charlesa u biografskom filmu 'Ray'. Istoga dana, 'Genius Loves Company' Raya Charlesa bio je broj jedan na američkoj ljestvici albuma. Album je izdan ni tri mjeseca nakon glazbenikove smrti.

Rođeni

1927. Guy Mitchell, američki pjevač. Uspješan u svojoj domovini, Velikoj Britaniji i Australiji, prodao je 44 milijuna albuma i 6 milijuna singlova. Njegov najveći hit, "Singing The Blues" je 1956. bio broj 1 i tamo se zadržao 10 tjedana. Mitchell je preminuo 1. srpnja 1999. godine.

1948. Eddie Gray, gitarist američkog rock sastava Tommy James & The Shondells, koji je 1966. imao singl na američkom broju 1, "Hanky Panky" i 1968. singl na britanskom broju 1, "Mony Mony".

1951. Steve Harley, rođen kao Stephen Malcolm Ronald Nice, britanski glazbenik, najpoznatiji kao prevodnik sastava Cockney Rebel. Najpoznatiji je kao autor hita 'Make Me Smile (Come Up And See Me)', britanskom singlu broj jedan.

1954. Neal Schon, gitarist američkog rock sastava Journey, koji je 1982. imao saingl na američkom broju 2, "Open Arms". Schon je također bio član Santane, koji je 1977. godine imao singl na britanskom broju 11, "She's Not There".

1957. Adrian Frederick 'H' Smith, britanski gitarist, najpoznatiji kao član heavy metal skupine Iron Maiden od 1980. do 1990. i od 1999. do danas.
1959. John Roy 'Johnny' Van Zant, američki pjevač, najpoznatiji kao pjevač southern rock grupe Lynyrd Skynyrd od 1987. godine. Mlađi je brat pokojnog Ronnieja Van Zanta, originalnog pjevača grupe.

1971. Rozonda Thomas, pjevačica američke ženske skupione TLC. Postigli su devet top 10 hitova na ljestvici Billboard Hot 100, uključujući četiri broja 1, "Creep", "Waterfalls", "No Scrubs" i "Unpretty". Njihov prvi američki album "Fanmail" iz 1999. je proveo 57 tjedana na britanskoj ljestvici. Prodavši preko 65 milijuna albuma diljem svijeta, TLC je najprodavanija američka ženska skupina.

1981. Joshua Winslow "Josh" Groban (Los Angeles, 27. veljače 1981.) - američki pjevač, tekstopisac, glazbenik, glumac i glazbeni režiser. (izvor: hr.wikipedia.org)

Preminuli

1968. Frankie Lymon, pjevač grupe The Teenagers, preminuo je od predoziranja heroinom u kući svoje bake u New Yorku. Lymon je u to vrijeme bio na dopustu iz službe Georgia Army i trebao je snimati za Roulette Records sljedeći dan. Prvi put je dospio na nacionalne top ljestvice 1956. kada je imao samo 13 godina sa "Why Do Fools Fall In Love".

2019. Doug Sandom, engleski bubnjar je preminuo dan nakon svog 89. rođendana. Bio je prvi bubnjar rock grupe The Who. Nikada nije objavljena nijedna snimka sa Sandomom koji je svirao s bendom.