Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

crawdady

Događaji
1966. svijet je dobio prvi časopis posvećen isključivo rock and rollu – Crawdaddy!, a osnovao ga je student Paul Williams. Prestao je izlaziti 1979., no od 1993. ‘uskrsava’ ga osnivač Williams. Posljednjih godina objavljuje svoj sadržaj u obliku web bloga.

1959. Buddy Holly je sahranjen u Lubbocku u Texasu. Na nadgrobnom spomeniku prezime mu je napisano kao "Holley", kako i je njegovo točno prezime, te je prikazana slika gitare.

BH grob

1959. u dobi od 32 godine, od upale pluća, preminuo je Guitar Slim, blues gitarista iz New Orleansa. Rođen kao Eddie Jones, ostao je zapamćen po pjesmi ‘The Things That I Used to Do’, prodanoj u više od milijun primjeraka.

1963. prvi singl grupe The Beatles 'Please Please Me' objavljen je u SAD-u putem etikete Vee Jay. Iako je američkim izdavačkim kućama Capitol Records i EMI ponuđeno da objave singl na američkom području, one su to odbile.

1969. John Lennon i Yoko Ono našli su se na naslovnici magazina Rolling Stone. Mjesec dana kasnije par se vjenčao, a Lennon se u rujnu iste godine razišao s ostatkom Beatlesa.

1969.The Who su u Londonu snimili ‘Pinball Wizard’, jednu od njihovih najprepoznatljivijih pjesama i okosnicu albuma ‘Tommy’.

1970. Led Zeppelin su svojim drugim albumom zasjeli na vrh britanske ljestvice. Spin ga je 1989. proglasio petim najboljim albumom svih vremena, Q 37. najboljim britanskim albumom, a Rolling Stone 75. najboljim ikada. Reizdan je 2014. godine.

1970. Nizozemci Shocking Blue postali su prvi bend iz te zemlje s američkim singlom broj jedan. ‘Venus’ je također bila hit 1986. u obradi Britanaca Bananarama.

1973. Izašao je ‘Raw Power’, treći i do 2007. godine posljednji album The Stooges. Izbacio je poznate pjesme ‘Search and Destroy’ i ‘Gimme Danger’, a smatra se jednim od preteča i glavnih utjecaja na punk pokret. Album je izvršio presudan utjecaj na glazbenika poput Johnnyja Marra, Kurta Cobaina, Stevea Jonesa, Henryja Rollinsa i Jasona Piercea. Pjesme s albuma obradili su, između ostalih, RHCP, Dead Boys, Def Leppard i Guns‘n’Roses. Kerrang! ga je imenovao 36. najutjecajnijim albumom svih vremena, a Rolling Stone 125. najboljim ikada.

raw power

1976. Američki singl broj jedan bio je ’50 Ways to Leave Your Lover’ Paula Simona, a točno pet godina kasnije tamo se našao ‘Celebration’ Kool & the Ganga.

1979. Stephen Stills je postao prvi rock izvođač koji je snimao na digitalnoj opremi i to u Record Plant studiu u Los Angelesu.

1981. Kool & The Gang su zasjeli na mjesto broj 1 liste singlova u SAD-u hit singlom 'Celebration'. Bio je to prvi broj 1 grupe u SAD-u i 8 top 40 hit. Na broju 1 su se zadržali 2 tjedna, a u Britaniji su istom pjesmom dosegli broj 7 liste.

1981. John Lennon je bio na broju 1 britanske liste singlova pjesmom 'Woman', odom njegovoj supruzi Yoko Ono. Bio je to Lennonov treći broj 1, a došao je na vrh liste 7 tjedana nakon ubojstva 8. prosinca 1980.

1987. George Michael i Aretha Franklin bili su na broju 1 britanske liste singlova pjesmom 'I Knew You Were Waiting (For Me)'. Bio je to prvi britanski singl broj 1 Arethe Franklin nakon gotovo 20 godina.

1989. američka savezna država Georgia svojom je službenom pjesmom proglasila ‘Tutti Frutti’ Little Richarda. Četiri godine ranije, ‘New York, New York’ Franka Sinatre postala je službena himna ni manje ni više nego – grada New Yorka.

1994. pjevač Shannon Hoon uhićen je nakon nedoličnog ponašanja na American Music Awards. Kasnije je optužen u više točaka. Član Blind Melona, benda kojeg je proslavio singl ‘No Rain’, iz istog je grada kao i Axl Rose, s kojim je pjevao na pjesmama Gunsa ‘Don’t Cry’ i ‘The Garden’. Preminuo je nakon predoziranja u listopadu 1995. godine.

1999. Blondie su bili na britanskom broju jedan sa singlom ‘Maria’. Bio je to i prvi singl grupe nakon ‘War Child’ iz 1982. godine.

2004. singl grupe Queen 'We Will Rock You' zasjeo je na prvo mjesto ankete najboljih rock himni. Anketu je među 1000 ispitanika proveo lanac kino dvorana UCI cinema u povodu izlaska filma "School of Rock" s Jackom Blackom u naslovnoj ulozi. Pjesma Bohemian Rapsody našla se na drugom mjestu.

Rođeni:
1934. Earl King, blues gitarista iz New Orleansa. Napisao je pjesmu 'Come On, (Let The Good Times Roll'), koju su obradili Jimi Hendrix i Stevie Ray Vaughan.

1948. Jimmy Greenspoon, klavijaturista u grupi Three Dog Night.

1949. Alan Lancaster, basista engleske rock grupe Status Quo. Grupu je napustio 1984.

1959. Brian Travers, saksofonist u grupi UB40.

1960. Steve Bronski, britanski glazbenik, suosnivač, klavijaturist i perkusionist synthpop tria Bronski Beat.

bronski

1962. David Bryan, klavijaturista grupe Bon Jovi.

1962. Troyal Garth Brooks, američki country glazbenik. Jedan je od najpopularnijih američkih glazbenika u posljednjih 25 godina. Od 1989. izdao je deset studijskih albuma, a ukupno 20, koji su prodani u preko 190 milijuna primjeraka. Postigao je iznimne uspjehe čak i tijekom prošlog desetljeća, kada je bio u privremenoj mirovini. Ušao je u Country Music Hall of Fame 2012. godine i dobitnik je dva Grammyja.

garth brooks

1968. Salvatore Paul ‘Sully’ Erna, američki glazbenik, pjevač benda Godsmack. Hit Parader ga je proglasio 47. najboljim heavy metal pjevačem svih vremena. Bavi se i pokerom i glumom, a 2007. je napisao memoar ‘The Paths We Choose’.

1975. Wes Borland, gitarista grupe Limp Bizkit.