Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

richey-edwards

Događaji
1995. nestao je Richey James Edwards, velški gitarist i član Manic Street Preachersa. Posljednji je put viđen kad se odjavio iz hotela Embassy u Londonu. Službeno je proglašen mrtvim u studenom 2008 godine.

1949. RCA Records je izbacila prvi 7-inčni singl na tržište. Okretao se brzinom od 45 okretaja u minuti, a to je i danas standardni format za vinilni singl.
1964. The Beatles su postali prvi Britanci nakon The Tornadoes i drugi uopće sa singlom na američkom broju jedan (‘I Want to Hold Your Hand’).

The Beatles I Want To Hold Your Hand1969. Tommy James & the Shondells su se našli na vrhu američke ljestvice singlova s ‘Crimson and Clover’. Pjesmu su kasnije uspješno obradili Joan Jett & the Blackhearts, ali i Dolly Parton, Prince, Broken Bells i Blixa Bargeld. Riff iz pjesme poslužio je Louu Reedu kao inspiracija za ‘Sweet Jane’ Velvet Undergrounda.
1992. George Michael i Elton John su s ‘Don't Let The Sun Go Down on Me’ zasjeli na vrh američke ljestvice singlova. Singl je bio i na prvom mjestu britanske ljestvice. Svi prihodi od njegove prodaje išli su u svrhu borbe protiv AIDS-a.

2004. ‘Take Me to the Clouds Above’ LMC vs U2 došla je do vrha britanske ljestvice albuma. U pjesmi je korišten sample sustainiranih tonova iz U2-ove ‘With or Without You’.
2009. Lily Allen se našla na vrhu britanske ljestvice singlova s ‘The Fear’, njenim drugim singlom na broju jedan.

Rođeni:
1937. Donald ‘Don’ Everly, američki glazbenik, član The Everly Brothersa zajedno sa svojim bratom Philom. Duo je profesionalnu karijeru započeo 1956. te vrlo brzo postao jedan od najpopularnijih sastava u SAD-u zahvaljujući hitovima poput ‘Wake Up Little Susie’, ‘Bye Bye Love’ i ‘All I Have to Do Is Dream’. 1960-ih su ostvarili najveći komercijalni uspjeh, a početkom 70-ih započeli svoje samostalne karijere. Zajedno s bratom inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame 1986. i Country Music Hall of Fame 2001. godine. Paul Simon je za braću rekao da su ‘duo koji najbolje zvuči od svih koje je ikad čuo’.

Don Everly1948. Rick James, rođen kao James Ambrose Johnson, Jr., američki glazbenik. Prozvan je ‘kraljem punk funka’. Prvi album izdao je kao 30-godišnjak, a proslavio ga je ‘Street Songs’ iz 1981., na kojem se našao i njegov najveći hit ‘Super Freak’. Karijera mu je od kraja 80-ih krenula silaznom putanjom. Preminuo je 2004. nakon zatajenja srca.
1950. Michael Wayne ‘Mike’ Campbell, američki glazbenik i producent, najpoznatiji kao gitarist The Heartbreakersa, pratećeg sastava Toma Pettyja.
1957. Dennis Emmanuel Brown, jamajčanski glazbenik. Bob Marley ga je prozvao ‘princem reggaeja’. Karijeru je započeo kao 11-godišnjak te je snimio oko 75 albuma. Najpoznatiji je po pjesmi ‘Money in MY Pocket’. Preminuo je 1999. godine.
1975. Big Boi, rođen kao Antwan André Patton, američki glazbenik, producent i glumac, najpoznatiji kao dio dua Outkast.