Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Leonard-Cohen

Događaji
2010. Leonard Cohen je u Los Angelesu primio Grammya za životno djelo.

1953. ‘Don't Let The Stars Get In Your Eyes’ Perryja Coma našla se na vrhu britanske ljestvice singlova. Pjesma je doživjela mnoge obrade, od kojih se ističu one Deana Martina i Jerryja Leeja Lewisa.

1957. Decca Records je objavila da se singl "Rock Around the Clock" grupe Bill Haley & His Comets prodala u više od milijun primjeraka u Velikoj Britaniji.

1959. Buddy Holly je u Duluthu, Minnesota, održao jedan od svojih posljednjih nastupa, a u publici je bio 17-godišnji mještanin Robert Zimmerman, kasnije poznat kao Bob Dylan.

buddy holly time news

1968. Love Affair su s ‘Everlasting Love’ bili na prvom mjestu britanske ljestvice singlova. Grupa je bila aktivna od 1966. do 1971., a imala je još nekoliko top 10 hitova. U2 je obradu pjesme izdao kao duplu A-stranu singla zajedno s ‘All I Want Is You’ u Australiji.

1969. Led Zeppelini su odsvirali prvi od dva koncerta u The Fillmore Eastu u New Yorku, tijekom prve sjevernoameričke turneje grupe. Večer su otvorili Porter's Popular Preachers, a nakon njih su na pozornicu stupili Zeppelini. Nastup Zeppelina je, navodno, bio toliko moćan, a publika toliko entuzijastična, da su headlineri Iron Butterfly odbili nastupiti nakon njih.

1970. The Jackson Five su s ‘I Want You Back’ zasjeli na vrh američke ljestvice singlova. Pjesma je izvorno napisana za Gladys Knight & The Pips. Najmlađem Jacksonu, Michaelu, tad je bilo samo 11 godina. Rolling Stone je svrstao pjesmu na 121. mjesto najboljih pjesama svih vremena.

1976. ABBA je s ‘Mamma Mia’ svrgnula Queen i ‘Bohemian Rhapsody’ s vrha britanske ljestvice singlova. Zanimljivo, i Queenova pjesma u sebi sadrži stihove ‘mamma mia’.

mamma mia

1979. blues legenda Bo Diddley otvorio je nastupom prvu američku turneju The Clash.

1981. grupa Blondie došla je na 1. mjesto liste singlova u SAD-u hit singlom "The Tide Is High". Bio je to treći broj jedan grupe u SAD-u, a singl je također dosegao broj 1 i u Britaniji.

1984. na mjesto broj 4. britanske liste singlova došla je grupa Queen pjesmom "Radio Ga Ga".

1985. izdan je ‘New Day Rising’, treći studijski album američkih hardcore punkera Hüsker Dü. Album je označio prekretnicu za grupu i bio prvi koji je privukao pažnju velikih diskografskih kuća. Jedan je i od ključnih albuma za nastanak podžanra poznatog kao ‘alternative rock’ ili ‘college rock’. New York Times ga je proglasio trećim, a NME devetim najboljim albumom te godine. Rolling Stone ga je uvrstio na 488. mjesto svoje liste najboljih albuma svih vremena, a Spin proglasio 13. najboljim između 1985. i 2005. godine.

1987. ‘Graceland’ Paula Simona se vratio na čelno mjesto britanske ljestvice albuma. Dobio je Grammy za najbolji album 1987., a naslovna pjesma je dobila Grammy za najbolju pjesmu na dodjeli 1988. godine.

graceland

2000. The Strokes su u Portsmouthu održali svoj prvi britanski nastup.

Rođeni:
1930. američki glazbeni producent i studijski glazbenik Al De Lory. Svirao je klavijature u raznim produkcijama Phila Spectora te na albumu "Pet Sounds" grupe The Beach Boys. Kao producent za Capitol Records radio je na cijelom nizu globalnih super hitova Glena Campbella: ‘Gentle on My Mind’, ‘By the Time I Get to Phoenix’, ‘Wichita Lineman’ i ‘Galveston’. Bio je član studijskih glazbenika Los Angelesa, znanih kao The Wrecking Crew. Kao vođa benda imao je vlastiti hit 1970. ‘Song from M*A*S*H’. Preminuo je 5. 2. 2012.

1941. Jerry Scheff, američki basista, najpoznatiji po svom radu s Elvisom u 60-im i 70-im godinama kao član TCB benda te radu na finalnim snimkama grupe The Doors. Također je surađivao s Bobom Dylanom, Johnom Denverom i Elvisom Costellom.

Jerry Scheff

1946. Terry Kath, gitarista grupe Chicago.

1951. Hary Wayne Casey, pjevač američke disco i funk grupe CK and the Sunshine Band.

1951. Phil Manzanera, rođen kao Philip Geoffrey Targett-Adams, najpoznatiji kao gitarist grupe Roxy Music.

1954. Adrian Vandenburg, nizozemski gitarista koji je bio član grupe Whitesnake, s kojom je 1987. imao hit single "Here I Go Again" (US No.1 & UK No.9). Također je bio član Manic Edena.

1956. John Joseph Lydon, poznatiji kao Johnny Rotten, britanski pjevač, najpoznatiji kao suosnivač jednog od prvih punk bendova, Sex Pistols. Kontroverzni pjevač postao je zaštitnim znakom novog pokreta nakon osnivanja grupe 1975., a izvršili su nemjerljiv utjecaj na novi naraštaj britanskih i svjetskih glazbenika. Nakon raspada Pistolsa 1978. osniva Public Image Ltd., s kojim (s prekidima) nastupa do danas. Svoj život i karijeru opisao je u dvije autobiografije: ‘Rotten: No Irish, No Blacks, No Dogs’ (1993.) i ‘Anger is an Energy’ (2014.).

Johnny Rotten

1964. Jeffrey John ‘Jeff’ Hanneman, američki gitarist, osnivač trash metal sastava Slayer. Hannemanova glazba imala je znatan utjecaj na kasnije metal i rock glazbenike, naročito album ‘Reign in Blood’ iz 1986. Hanneman je preminuo od posljedica ciroze jetre 2013. godine. Guitar World ga je, zajedno s kolegom iz benda Kerryjem Kingom, imenovao 10. najboljim metal gitaristom svih vremena.

1967. Chad Channing, prvi bubnjar grupe Nirvana. Bend je napustio 1990.

1970. Minnie Driver, glumica i kantautorica.

1981. Justin Randall Timberlake, američki pjevač i glumac. U mladosti je postigao velike uspjehe s boy bandom N’Sync, u kojem je bio najmlađi član. Nakon razlaza grupe započinje samostalnu karijeru te je postao jedan od najuspješnijih pjevača novog stoljeća. Dobitnik je devet Grammy nagrada.

jt

1987. Marcus (Oliver Johnstone) Mumford, britansko-američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač sastava Mumford&Sons.

Umrli:
1970. Slim Harpo, rođen kao James Isaac Moore 1924., američki blues glazbenik. Jedan je od najslavnijih bluesera s usnom harmonikom kao glavnim instrumentom. Snimio je hitove poput ‘I’m a King Bee’, ‘Rainin’ in My Heart’ i ‘Baby Scratch My Back’. Njegove pjesme obradili su, između ostalog, Rolling Stones, The Who i The Kinks.

1978. Greg Herbert, saksofonista u grupi Blood Sweat & Tears, preminuo je slučajno se predoziravši u Amsterdamu. Imao je 30 godina.

2009. Dewey Martin bubnjar grupa The Dillards i Buffalo Springfield. Imao je 68 godina.