Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Buddy HollyDogađaji
1959. Buddy Holly je u svom njujorškom stanu snimio svoje posljednje snimke. Među novim pjesmama bile su ‘Peggy Sue Got Married’, ‘Crying, Waiting, Hoping’, ‘That’s What They Say’, ‘’What to Do’, ‘Learning the Game’ i ‘That Makes It Tough’. Pjesme su kasnije nadosnimljene i izdane za Coral Records. Buddy je poginuo u avionskoj nesreći 12 dana kasnije.

1966. The Beach Boys su snimili svoj budući hit ‘Wouldn’t It Be Nice’, uvodnu pjesmu s njihovog slavnog albuma ‘Pet Sounds’.

1967. The Monkees su održali prvi koncert ikada. Nastupili su u The Cow Palaceu u San Franciscu. Koncert je bio rasprodan.

1969. The Beatles su se preselili iz Twickenham Film Studia to Apple studio kako bi započeli sa snimanjem albuma "Get Back". Bend je bio odlučan snimiti album "u živo".

1972. David Bowie je priznao svoju biseksualnost u intervjuu za Melody Maker.

1972. Don McLean je došao na prvo mjesto liste albuma u SAD-u. Na vrhu se zadržao sedam tjedana.

don mclean american pie

1977. Grupa Wings bila je na broju jedan američke ljestvice albuma s ‘Wings Over America’. Trostruki live album je dosegao osmo mjesto istovjetne britanske ljestvice. Remasteriran je i reizdan 2013. godine.

1988. Faith No More su nastupili po prvi puta u Britaniji, u londonskom Dingwallsu.

2004. Ryan Adams pao je s pozornice i slomio zglob ruke. Događaj se zbio za vrijeme njegovog koncerta u Royal Court Theatre u Liverpoolu. Adams je pokušao nastaviti koncert, no on je, kao i ostatak turneje, otkazan.

2012. Pjevač Seal i supermodel Heidi Klum najavili su razvod braka. Vjenčali su se 2005. godine.

Rođeni:
1931. Samuel ‘Sam’ Cooke, američki pjevač, jedan od trojice nositelja nadimka ‘Kralj soula’. Neki ga smatraju i ‘izumiteljem soula’. Razdoblje njegove najveće popularnosti bilo je između 1957. i 1964., kada je imao čak 30 američkih Top 40 hitova, uključujući pjesme ‘You Send Me’, ‘A Change Is Gonna Come’, ‘Cupid’, ‘Chain Gang’, ‘Wonderful World’ i ‘Twistin' the Night Away’. Bio je i aktivan u brizi za svoju karijeru (jedan od prvih među crnoputim glazbenicima) te dio Civil Rights Movementa. Preminuo je 1964. godine nakon što ga je upucala voditeljica jednog hotela u L.A., koju je Cooke navodno napao. Imao je 33 godine. Posthumno je postao dio Rock and Roll Hall of Fame i Songwriters Hall of Fame, dobitnik je Grammyja za životno djelo, a Rolling Stone ga je proglasio četvrtim najboljim pjevačem svih vremena. Dobio je i ulicu u Chicagu, nazvanu ‘Sam Cooke Way’.

1947. Malcom Mclaren, manager grupe Sex Pistols i solo umjetnik.

1949. Stephen Ray ‘Steve’ Perry, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe Journey. Jon Bon Jovi ga je prozvao ‘The Voice’.

1960. Michael Kelland John Hutchence, australski pjevač i glumac, osnivač i član grupe INXS od 1977. do svoje smrti 1997. Slavu kao pjevač i kao seks-simbol dosegao je 1987. nakon izdavanja albuma ‘Kick’ s INXS. Sredinom 90-ih karijeru mu narušavaju razni skandali, a Hutchence svoj život okončava kontroverznim samoubojstvom u dobi od 37 godina. Njegov jedini samostalni album, koji nosi njegovo ime, posthumno je izdan 1999. Ostali članovi nastavili su s radom u INXS do 2014. godine.

michael hutchence

1965. Steve Adler, rođen kao Michael Coletti, američki bubnjar, najpoznatiji kao originalni član grupe Guns N’ Roses.

1965. DJ Jazzy Jeff, američki prodcent, DJ, glumac poznat po suradnji s Willom Smithom kao DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince.

DJJJ