Na današnji dan

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

1958. Gibson su lansirale seriju električnih gitara pod nazivom "Flying V". Neki od slavnih gitarista koji su kasnije koristili tu gitaru bili su: Albert Collins, Jimi Hendrix, Marc Bolan i Billy Gibbons iz ZZ Topa.

Događaji

1956. Elvis Presley je nastupio u sportskoj dvorani škole Randolpu u Mississippiu. Bilo je to posljednji puta da Elvis nastupa u malom prostoru.

1962. Elvis Presley je imao svoj treći album na britanskom broju 1, "Blue Hawaii". Album je proveo ukupno 18 tjedana na vrhu ljestvice.

1968. Beatlesov "Magical Mystery Tour" je započeo osmotjedni niz na 1. mjestu američke ljestvice albuma. Bio je to jedanaesti broj 1 grupe u SAD-u.

1970. Crosby Stills Nash & Young koncertno su debitirali na britanskom tlu održavši koncert u londonskom Royal Albert Hallu.

1973. Carly Simon je zasjela na prvo mjesto američke liste singlova hit singlom "You're So Vain" (s gostujućim vokalom Micka Jaggera) i tamo se zadržala 3 tjedna.

1975. Pink Floydi su započeli sa sessionima u Abbey Road studiju u Londonu za svoj novi album "Wish Your Were Here".

1975. gradonačelnik grada Bostona otkazao je koncert grupe Led Zeppelin nakon što je više od 2000 fanova prouzročilo veliku štetu u gradu kada su pokušali kupiti ulaznice za koncert. Fanovi su, procjenjuje se, prouzročili štetu u vrijednosti između 50.000 i 70.000 dolara u bostonskom vrtu. Koncert je održan 4. veljače.

1977. EMI Records raskinuo je ugovor sa Sex Pistolsima.

1979. The Village People su postigli svoj jedini singl na britanskom broju 1, "Y.M.C.A." Na svom vrhuncu singl se prodavao u preko 150.000 primjeraka dnevno. U gay kulturi iz koje je grupa proizašla, pjesma je shvaćena kao slavljenje reputacije YMCA-e kao popularnog mjesta za druženje.

1990. Phil Collins je započeo trotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice albuma sa "But Seriously", svojim četvrtim solo izdanjem. Album je doživio veliki komercijalni uspjeh u cijelom svijetu, dosegavši broj 1 u Velikoj Britaniji i SAD-u, zadržavajući se na vrhu 15, odnosno 4 uzastopna tjedna. Bio je to najprodavaniji album 1990. u Velikoj Britaniji. Glavni singl "Another Day In Paradise" je osvojio nagradu Grammy za snimku godine.

2001. David Gilmour, gitarista Pink Floyda, dobio je pravo da internetsku domenu sa svojim imenom. Dave je pokrenuo parnicu protiv Andrewa Hermana kako bi se mogao koristiti imenom domene davidgilmour.com, koju je Andrew registrirao i na njoj prodavao razne predmete Pink Floyda.

Rođeni

1929. Wilbert Harrison, američki pjevač, pijanist, gitarist i harmonikaš, koji je 1959. imao singl na američkom broju 1, "Kansas City". Napisao je hit "Let's Work Together" za Canned Heat i Bryana Ferryja. Preminuo 26.10.1994.

1944. Van McCoy, američki glazbenik, producent, aranžer, tekstopisac, pjevač i dirigent orkestra, koji je 1975. imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 3, "The Hustle". Također je producirao Gladys Knight i Arethu Franklin. Preminuo je 6. srpnja 1979. u dobi od 38 godina.

1946. Syd Barret, gitarista, pjevač, tekstopisac i jedan od osnivača Pink Floyda. Barret je iz grupe izašao 1968., nakon drugog studijskog albuma benda te je kasnije objavio dva studijska albuma (The Madcap Laughs i Barrett). Pink Floydi su nakon njegovog odlaska napisali mnogo pjesama Sydu u čast, od kojih je svakako najpoznatija Shine On You Crazy Diamond. Barrett je umro 7. srpnja 2006. godine u dobi od 60 godina.

1947. Sandy Denny, britanska folk pjevačica, članica grupe Fairport Convention.

1953. Malcolm Mitchell Young škotski-australski glazbenik i tekstopisac, a najpoznatiji je kao osnivač, ritam-gitarist, prateći pjevač i autor pjesama za rock grupe AC/DC. Osim kratkog izbivanja 1988, on je bio s grupom od početka studenog 1973. godine, do odlaska u mirovinu 2014. godine iz zdravstvenih razloga. Malclolm i drugi članovi AC/DC-ja su uvedeni u rock and roll Hall of Fame 2003. godine.
Iako je njegov mlađi brat Angus bio uočljiviji od braće, Malcolm je bio opisan kao pokretač i vođa grupe. U 2014 godini, on je rekao da, unatoč svom odlasku iz grupe, AC/DC je bio odlučan nastaviti stvarati glazbu s njegovim blagoslovom. Kao ritam gitarist, on je bio odgovoran za širok raspon zvuka grupe, razvija mnoge od njihovih gitarskih "rifova" i koautor materijala grupe s Аngusom. On je bio oženjen za O'Lindu Young i imao je dvoje djece, Kara i Ross.
Young je napustio AC/DC u travnju 2014. godine, zbog liječenja demencije. U rujnu 2014. godine uprava grupe je najavila da će se trajno umiroviti. Umro je od bolesti 18. studenoga 2017. (izvor: hr.wikipedia.org)

1959. Kathy Sledge, pjevačica američke vokalne skupine Sister Sledge, koja je 1979. imala singl na američkom broju 2, "We Are Family", i 1985. singl na britanskom broju 1, "Frankie"

1960. Muzz Skillings, basista grupe Living Colour.

1964. Mark O'Toole, basista grupe Frankie Goes To Hollywood.

1986. Alex Turner, engleski je glazbenik, član Arctic Monkeysa i The Last Shadow Puppetsa. Pjevač je i gitarist u oba sastava, glavni je tekstopisac za Arctic Monkeyse, dok u The Last Shadow Pupptesima tu dužnost dijeli s Milesom Kaneom.

Preminuli

1993. Dizzy Gillespie (Cheraw, 21. listopada 1917. - Englewood, 6. siječnja 1993.), američki jazz glazbenik. Jedan je od stvaratelja i glavni predstavnik stila be-bop, a uz Armstronga najznačajniji trubač jazza. Od 1945. godine vodio je vlastite ansamble. Poznat je po svom načinu sviranja i po njegovim napuhanim obrazima dok svira.

2006. američki soul i jazz pjevač Lou Rawls.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima