Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Radio LuxembourgDogađaji
1991. Nakon 62 godine ugašen je Radio Luxembourg, najstarija europska komercijalna radio stanica.

1961. The Beach Boys su po prvi puta nastupili pod novim imenom. Dogodilo se to u Long Beach Civic Auditoriumu u Kaliforniji. Prije toga su se zvali The Pendletones.
1962. Vjenčali su se John Phillips i Michelle Gilliam, kasnije članovi The Mamas and the Papas.
1963. The Kinks su po prvi puta nastupili uživo, a mjesto radnje je bio restoran Lotus House u Londonu. Već godinu kasnije, Kinksi su bili jedni od vodećih bendova Britanske invazije, ponajviše zahvaljujući singlu ‘You Really Got Me’.
1973. U Chequers Baru u Sydneyu svoj prvi nastup održali su AC/DC.
1974. Pjevačica Stevie Nicks i gitarist Lindsey Buckingham pozvani su u Fletwood Mac. Bend je s njima u sastavu narednih godina doživio svoje najslavnije godine, ponajprije s albumom ‘Rumours’ iz 1977.
1980. Bruce Springsteen je u Nassau Coliseumu održao vjerojatno svoj najdulji koncert u karijeri. Trajao je 4 sata i 38 minuta, a odsvirano je 38 pjesama.
1982. Oženio se gitarist E Street Banda Steve Van Zandt, a kum mu je bio Bruce Springsteen. Istog dana 18 godina kasnije, Chris Robinson iz The Black Crowes oženio je glumicu Kate Hudson.
1999. Manic Street Preachers bili su prvi bend koji je nastupio na novootvorenom Millenium stadionu u Cardiffu, Wales, a prodano je 57 000 ulaznica.

Rođeni:
1942. Andrew James ‘Andy’ Summers, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist novovalne skupine The Police. Također je snimio 12 samostalnih albuma, uz nekoliko albuma filmske glazbe te nekoliko napisanih knjiga. Rolling Stone ga je svrstao na 85. mjesto najboljih gitarista svih vremena.
1948. Donna Summer, rođena kao LaDonna Adrian Gaines, američka pjevačica. Nakon začetka karijere u psych rock sastavu Crow, otkrili su je producenti Giorgio Moroder i Pete Bellotte, pod kojima postaje jedan od simbola disco booma 70-ih. Proslavile su je pjesme poput ‘Love to Love You Baby’, ‘Hot Stuff’ i ‘I Feel Love’. Preminula je od posljedica raka pluća u Napulju 2012. godine. Godinu kasnije ušla je u Rock and Roll Hall of Fame. Također je dobila pet Grammyja, a do danas je u svijetu prodano preko 130 milijuna njenih albuma.
1959. Paul Harold Westerberg, američki glazbenik, najpoznatiji kao osnivač The Replacements te njihov jedini stalni član.
1977. Psy, rođen kao Park Jae-sang, južnokorejski pjevač, poznat po viralnoj pjesmi ‘Gangnam Style’ iz 2012. godine.

Umrli:
1985. Rick Nelson, rođen kao Eric Hilliard Nelson 1940., američki glazbenik i glumac. Osim što je ostvario zapažene uloge u seriji ‘The Adventures of Ozzie and Harriet’ i filmu ‘Rio Bravo’, Nelson je imao čak 53 pjesme na Billboardovoj Top 100 ljestvici između 1957. i 1973. godine, uključujući broj 1 ‘Poor Little Fool’. Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 1987., a 1996. ga je TV Guide uvrstio među 50 najvećih TV zvijezda ikada. Poginuo je u padu aviona sa svojom zaručnicom na Staru godinu 1985. Bilo mu je 45 godina.