Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

springsteen-high-hopesDogađaji
2013. Springsteenov album ‘High Hopes’ greškom je omogućen za download na američkoj stranici Amazona na nekoliko sati. Album je ubrzo procurio na torrent stranice diljem svijeta, a njegov službeni izlazak na tržište bio je planiran tek za 14. siječnja 2014. godine.

1978. Emerson, Lake & Palmer su službeno najavili razlaz, koji se dogodio naredne godine. Progressive rock supergrupa na okupu je bila od 1970. te postala jedna od najvećih rock sastava tog desetljeća. Okupili su se i devedesetih na nekoliko godina te posljednji puta 2010. godine.
1989. Basist Nirvane hrvatskog porijekla, Krist Novoselic, oženio je svoju dugogodišnju djevojku Shelli Dilly.
1999. Napadnuti su George Harrison i njegova žena Olivia u svom domu u Oxfordshireu. Harrison je proboden nožem, ali ozljeda nije ostavila teže posljedice na njega. Žena mu je samo lakše ozlijeđena. Kasnije je zbog provale i ranjavanja uhićen Michael Abram, koji je bio opsjednut s Beatlesima.
1999. Bivši frontman Dire Straitsa Mark Knopfler dobio je odličje Reda Britanskog Carstva (OBE) za svoje zasluge u glazbi. Istoga datuma, deset godina kasnije, Neil Young je postao ‘Officer of the Order of Canada’.

Rođeni:
1928. Bo Diddley, rođen kao Ellas Otha Bates te poznat i kao Ellas McDaniel, američki glazbenik. Jedan je od najutjecajnijih R&B i blues glazbenika svih vremena. Bio je naširoko poznat po zaraznim riffovima svoje kockaste Kinman gitare, zaštitnim ‘clave’ ritmom i provokativnim temama pjesama. The Animals, Buddy Holly, Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Pink Floyd, Parliament Funkadelic, The Velvet Underground, The Who, The Yardbirds, The Jesus and Mary Chain, Eric Clapton, Elvis Presley i The Beatles samo su neki od sastava i glazbenika nadahnutih njegovom glazbom. Najpoznatije Diddleyjeve pjesme uključuju ‘Who Do You Love’, ‘I’m a Man’, ‘Bo Diddley’ i ‘You Can’t Judge a Book by the Cover’. Preminuo je nakon srčanog udara 2008. godine u dobi od 79 godina. 1987. je inauguriran u Rock and Roll i Rockabilly Hall of Fame, a dobitnik je još mnogih velikih nagrada za svoja ostvarenja.
1934. Del Shannon, rođen kao Charles Weedon Westover, američki glazbenik. Najpoznatiji je po svom hitu ‘Runaway’ iz 1961. godine. Karijera mu je išla uzbrdo sve do sredine 70-ih, kada počinje patiti od depresije te se prepušta alkoholizmu i tabletama. 8. veljače 1990. počinio je samoubojstvo, propucavši se iz svoje puške. Tom Petty ga je spomenuo u svom hitu ‘Runnin’ Down a Dream’, a Traveling Wilburys su mu posvetili obradu pjesme ‘Runaway’. Posthumno je ušao u Rock and Roll Hall of Fame 1999. godine.
1945. David Thomas ‘Davy’ Jones, američki pjevač i glumac, najpoznatiji kao član pop senzacije the Monkees. Nakon Monkeesa, nastavio je samostalnu pjevačku i glumačku karijeru. Preminuo je 2012. godine. Mnogi su ga mediji proglasili jednim od najvećih teen idola ikada.
1946. Patricia Lee ‘Patti’ Smith, američka pjevačica, pjesnikinja i vizualna umjetnica, poznata kao ‘Kuma punka’. Prvi album snimila je tek 1975., ‘Horses’, no on je postao jedan od najslavnijih proto punk albuma. Najveći komercijalni uspjeh ostvarila je Springsteenovom pjesmom ‘Because the Night’ 1978. godine. Njezinu karijeru obilježio je i brak s Fredom ‘Sonic’ Smithom iz MC5. Karijera joj je, nakon neuspješnih 80-ih, oživjela u narednoj dekadi te ostala na visokoj razini do danas. Izvršila je presudan utjecaj na mnoge glazbenike, uključujući Michaela Stipea, Shirley Manson, Courtney Love, Johnnyja Marra i KT Tunstall.
1947. Jeffrey ‘Jeff’ Lynne, američki glazbenik, najpoznatiji kao prevodnik Electric Light Orchestra i član The Traveling Wilburys. Također je vrlo uspješan producent.