Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1968. pjevač Eric Burdon napustio je nositelje ‘Britanske invazije’, The Animals, kako bi započeo svoju samostalnu karijeru. Vraćao se u bend još dvaput, 1975. i 1983. godine.

Događaji

1962. britanski sastav The Tornadoes su se našli na vrhu američke ljestvice singlova s instrumentalom ‘Telstar’. Bila je to prva britanska pjesma koja je postala veliki hit u SAD-u. Bila je na broju jedan i u Britaniji.

1973. ‘Goodbye Yellow Brick Road’, album Eltona Johna, zasjeo je na vrh britanske ljestvice albuma. Sadržavao je hitove ‘Candle in the Wind’, ‘Bennie and the Jets’, naslovnu pjesmu te ‘Saturday Night’s Alright for Fighting’. Album je bio broj jedan i u SAD-u, a do danas se prodao u preko 30 milijuna primjeraka. Ušao je u Grammy Hall of Fame, a Rolling Stone ga je svrstao na 91. mjesto najboljih albuma svih vremena.

1978. bivši bubnjar Small Facesa Kenney Jones pridružio se The Who kao zamjena za pokojnog Keitha Moona. On i Moon su bili bliski prijatelji te su u istom društvu proveli posljednju večer Moonovog života. Jones je s The Who ostao do njihovog raspada 1982., a zajedno su zasvirali još na Live Aidu 1985. te na dobrotvornoj svirci 2014. godine.

1979. britansko-američki skladatelj, kantautor, glazbenik, dramaturg i autor Rupert Holmes je započeo dvotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Escape, (The Pina Colada Song)". Pjesma je u Velikoj Britaniji dospjela do 23. mjesta.

1984. Madonna je dobila singl na američkom broju jedan u ‘Like a Virgin’. Pjesmu je producirao Nile Rodgers, a do danas je jedna od najpopularnijih pop pjesama svih vremena.

Rođeni

1944. Barry Jenkins, bubnjar engleskog rhythm 'n' blues / rock benda The Animals, koji je 1964. imao singl na britanskom i američkom broju 1, "House Of The Rising Sun". Jenkins je također bio član The Nashville Teens.

1948. Richard Alan ‘Rick’ Nielsen, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist, back vokalist i skladatelj benda Cheap Trick.

1949. Robin Hugh Gibb i Maurice Ernest Gibb, britanski glazbenici, članovi sastava The Bee Gees. Robin je bio primarno pjevač i skladatelj, a Maurice gitarist, basist i klavijaturist u bendu. Postigli su slavu u Bee Gees, gdje su u početku stvarali pop rock glazbu da bi krajem 70-ih postali svjetski poznati kao disco sastav. Maurice je preminuo 2003. godine, a Robin 2012.

1950. Alan Williams, član engleskog pop sastava The Rubettes, koji je 1974. imao singl na broju 1 u Velikoj Britaniji, "Sugar Baby Love".

1967. Richey Edwards, rođen kao Richard James Edwards, velški gitarist, član Manic Street Preachers. Bio je poznat po žestokim riffovima, inteligentnim, političko obojenim stihovima te feminiziranom izgledu. Nestao je 1995. godine, a proglašen je mrtvim 2008.

1978. Edin Osmić, poznatiji kao Edo Maajka, bosanskohercegovački reper.

em

1984. Jonas Erik Altberg, poznatiji pod umjetničkim imenom Bashunter, švedski glazbenik i DJ. Godine 2008. je imao singl na britanskom broju 1, "Now You’re Gone".

1993. Meghan Trainor, američka kantautorica koja je 2014. postigla svjetski hit "All About That Bass". Pjesma je zauzela vrh nacionalnih ljestvica 58 zemalja.

Preminuli

1985. Dennes Dale ‘D.’ Boon (r. 1958.), američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač, gitarist, autor pjesama i pjevač sastava The Minutemen. Poginuo je u prometnoj nesreći u dobi od 27 godina.

2002. Joe Strummer, rođen kao John Graham Mellor 1952., britanski pjevač i glumac, predvodnik kultnog punk sastava The Clash. Strummerov agresivni stil na pozornici, ‘vojnički’ izgled te eklektična glazba benda osigurala mu je kultni status. Naročit je uspjeh bend postigao s albumom ‘London Calling’. Nakon raspada Clasha, bio je članom još nekoliko bendova, a 2003. ušao je u Rock and Roll Hall of Fame s The Clash. Preminuo je godinu ranije u dobi od 50 godina od neotkrivene srčane mane.

2014. Joe Cocker preminuo je u sedamdesetoj godini života. Rođen je 20. svibnja 1944. godine u Sheffieldu, Ujedinjenom kraljevstvu. Iza sebe je ostavio više od četrdeset godina dugu karijeru i hitove, među kojima se ističu "With a Little Help From My Friends", "You Are So Beautiful" i "Up Where We Belong". Cocker je započeo karijeru početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, pjevajući u pubovima i klubovima u Sheffieldu, a do dan danas kao njegov najpoznatija izvedba ostaje ona iz 1969. godine kada je mladi Cocker izveo na maestralan način izveo pjesmu "With a Little Help From My Friends".