Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Događaji
2012. ‘Gangnam Style’ južnokorejca Psy-ja postao je prvi video na YouTubeu kojeg je pogledalo milijardu ljudi.

1968. Na vrhu američke ljestvice albuma našao se ‘Wichita Lineman’, 12. album Glenna Campbella. Na tom mjestu ostao je 46 tjedana. Naslovna pjesma svrstana je na 192. mjesto Rolling Stoneove liste najboljih pjesama svih vremena.
1991. Reizdani singl ‘Bohemian Rhapsody’ ponovno je, nakon 16 godina, osvojio britansku ljestvicu singlova. Izdan je nakon smrti Freddieja Mercuryja.
2003. Gary Jules i Michael Andrews odveli su obradu ‘Mad World’ do vrha britanske top ljestvice. Pjesmu je proslavio film ‘Donnie Darko’.
2005. Amelle Berrabah zamjenila je Mutyju Buenu u ženskoj pop grupi Sugababes.

Rođeni:
1940. Frank Vincent Zappa, američki glazbenik, skladatelj, producent i filmski režiser. Zajedno s pratećim sastavom Mothers of Invention i samostalno snimio je preko 60 albuma kombinirajući rock, jazz i klasičnu glazbu, ubacujući i elemente drugih žanrova. Preminuo je od posljedica raka prostate u dobi od 53 godine. Kao glavnog uzora navode ga najrazličitiji glazbenici poput Alicea Coopera, Paula McCartneya, Black Sabbath, Weird Ala Yankovica, Can, Primus, Stevea Vaija... Posthumno je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 1995. te je dobio Grammy za životno djelo 1997. Magazi Rolling Stone imenovao ga je 22. najboljim gitaristom i 71. najboljim glazbenikom svih vremena.
1943. Albert William Lee, britanski gitarist. Svirao je s mnogim glazbenim zvijezdama, istodobno znatno utječući na njih svojim jedinstvenim tehnikama sviranja. Pet puta je izabran kao najbolji country gitarist u magazinu Guitar Player.
1946. Carl Dean Wilson, američki glazbenik, najpoznatiji kao osnivač, lead gitarist i povremeni pjevač grupe The Beach Boys. Pjevao je na hitovima grupe ‘God Only Knows’ i ‘Good Vibrations’. Kao član Beach Boysa ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 1988. godine. Preminuo je od posljedica raka 1998. godine.

Umrli:
1992. Albert King Nelson (r. 1923.), američki blues glazbenik. Najpoznatiji je po pjesmi i albumu ‘Born Under a Bad Sign’ iz 1967. King je utjecao na brojne blues i rock glazbenike, ponajviše na Hendrixa, Claptona, Robbieja Robertsona, Garyja Moorea i Stevieja Raya Vaughana. Iako je bio ljevoruk, svirao je gitaru za dešnjake preokrenutu naopako te navodno nikad nije koristio šestu žicu. Preminuo je od posljedica srčanog udara s 69 godina. 2013. godine inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame.