Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

gangam

2012. ‘Gangnam Style’ južnokorejca Psy-ja postao je prvi video na YouTubeu kojeg je pogledalo milijardu ljudi.

Događaji

1968. na vrhu američke ljestvice albuma našao se ‘Wichita Lineman’, 12. album Glenna Campbella. Na tom mjestu ostao je 46 tjedana. Naslovna pjesma svrstana je na 192. mjesto Rolling Stoneove liste najboljih pjesama svih vremena.

1969. The Supremes su se posljednji put pojavili na TV-u zajedno s Dianom Ross u The Ed Sullivan showu, otpjevavši svoj posljednji singl na broju 1, "Someday We'll Be Together".

1974. Mud su bili na 1. mjestu britanske ljestvice singlova s pjesmom Chinn & Chapman, "Lonely This Christmas".

1991. reizdani singl ‘Bohemian Rhapsody’ ponovno je, nakon 16 godina, osvojio britansku ljestvicu singlova. Izdan je nakon smrti Freddieja Mercuryja.

2003. Michael Andrews i Gary Jules su zasjeli na 1. mjesto britanske ljestvice singlova sa svojom verzijom pjesme Tears For Fears, "Mad World". Snimanje pjesme trajalo je samo 90 minuta 2001. godine i prikazano je u filmu "Donnie Darko".

2005. Amelle Berrabah zamjenila je Mutyju Buenu u ženskoj pop grupi Sugababes.

2012. ‘Gangnam Style’ južnokorejca Psy-ja postao je prvi video na YouTubeu kojeg je pogledalo milijardu ljudi.

2019. Mariah Carey je zauzela 1. mjesto na US Billboard Hot 100 s pjesmom "All I Want for Christmas Is You" po prvi put 25 godina nakon originalnog izdanja, čime je srušila nekoliko rekorda, uključujući najduži put do 1. mjesta. S procijenjenom prodajom od preko 16 milijuna primjeraka diljem svijeta, "All I Want For Christmas Is You" je najprodavanija blagdanska pjesma neke ženske umjetnice i jedan od najprodavanijih fizičkih singlova u povijesti glazbe. Sljedeće godine, pjesma je također prvi put bila na 1. mjestu ljestvice u Velikoj Britaniji, provodeći rekordnih 69 tjedana u top 40 prije nego što je stigla na 1. mjesto.

Rođeni

1926. Freddie Hart, američki country glazbenik i tekstopisac, najpoznatiji po svom hitu broj 1 "Easy Loving", koji je osvojio nagradu Country Music Association za pjesmu godine 1971. i 1972. Hart je preminuo 2018.

1940. Ray Hilderbrand, polovica američkog pop pjevačkog dua Paul And Paula, koji je 1963. imao singl na američkom broj1 1 i britanskom broju 8, "Hey Paula". Hildebrand je preminuo 2023. u 82. godini života.

1940. Frank Vincent Zappa, američki glazbenik, skladatelj, producent i filmski redatelj. Zajedno s pratećim sastavom Mothers of Invention i samostalno snimio je preko 60 albuma kombinirajući rock, jazz i klasičnu glazbu, ubacujući i elemente drugih žanrova. Preminuo je od posljedica raka prostate u dobi od 53 godine. Kao glavnog uzora navode ga najrazličitiji glazbenici poput Alicea Coopera, Paula McCartneya, Black Sabbath, Weird Ala Yankovica, Can, Primus, Stevea Vaija... Posthumno je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 1995. te je dobio Grammy za životno djelo 1997. Magazi Rolling Stone imenovao ga je 22. najboljim gitaristom i 71. najboljim glazbenikom svih vremena.

1943. Albert William Lee, britanski gitarist. Svirao je s mnogim glazbenim zvijezdama, istodobno znatno utječući na njih svojim jedinstvenim tehnikama sviranja. Pet puta je izabran kao najbolji country gitarist u magazinu Guitar Player.

1946. Carl Dean Wilson, američki glazbenik, najpoznatiji kao osnivač, lead gitarist i povremeni pjevač grupe The Beach Boys. Pjevao je na hitovima grupe ‘God Only Knows’ i ‘Good Vibrations’. Kao član Beach Boysa ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 1988. godine. Preminuo je od posljedica raka 1998. godine.
1947. Paco De Lucía, španjolski virtuozni flamenco gitarist, skladatelj i producent. Njegova suradnja s gitaristima Johnom McLaughlinom, Al Di Meolom i Larryjem Coryellom u kasnim 1970-ima dovela ga je do šire popularnosti izvan rodne Španjolske, te je surađivao s jazz pijanistom Chickom Coreom na njihovom albumu "Zyryab" iz 1990. godine. Lucía je preminuo 2014.

1953. Betty Wright, američka soul i R&B pjevačica i tekstopisac, koja je 1971. imala singl na američkom broju 6, "Clean Up Woman", i 1975. godine hit singl u Velikoj Britaniji, "Shoorah!". Wright je preminula 2020. u dobi od 66 godina.

1974. Erika María Ender Simoes, poznatija pod umjetničkim imenom Erika Ender, panamska pjevačica, tekstopisac i glumica. Uz Luisa Fonsija i Daddyja Yankeeja, koautorica je svjetskog hita "Despacito" iz 2017. godine.

Preminuli

1992. Albert King Nelson (r. 1923.), američki blues glazbenik. Najpoznatiji je po pjesmi i albumu ‘Born Under a Bad Sign’ iz 1967. King je utjecao na brojne blues i rock glazbenike, ponajviše na Hendrixa, Claptona, Robbieja Robertsona, Garyja Moorea i Stevieja Raya Vaughana. Iako je bio ljevoruk, svirao je gitaru za dešnjake preokrenutu naopako te navodno nikad nije koristio šestu žicu. Preminuo je od posljedica srčanog udara s 69 godina. 2013. godine inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici