Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1957. Elvis Presley je dobio poziv za službu u američkoj vojsci. Službio je u 32 tenkovskoj brigadi stacioniranoj u Njemačkoj.

Događaji

1958. američki country pjevač Conway Twitty je bio na 1. mjestu britanske ljestvice singlova s "It's Only Make Believe". Pjesma je postala prva koja je ušla na britanski top 10 u četiri različite godine od strane različitih izvođača: Billyja Furyja (1964.), Glena Campbella (1970.) i Child (1978.).

1964. The Supremes su postigle svoj treći singl na američkom broju 1 kada je "Come See About Me" zauzeo vrh ljestvice. U Velikoj Britaniji je zauzeo 27. mjesto.

1964. na vrh britanske ljestvice zasjeo je četvrti album The Beatlesa "Beatles For Sale" i tamo se zadržao 7 tjedana.

1967. Buffalo Springfield nastupili su u Community Concourse, San Diego, California. Bend je bio odskočna daska za karijere Neila Younga, Stephena Stillsa, Richiea Furaya i Jima Messinu.

1968. tijekom britanske turneje, Led Zeppelini su nastupuili u The Civic Hallu u Exeter. Predgrupa im je bio bend The Empty Vessels u kojem su svirali Martin Turner i Steve Upton, koji su kasnije oformili Wishbone Ash. Zeppelini su za ovaj koncert dobili naknadu u iznosu od 125 futni.

1970. Elton John je imao svoj prvi američki hit na listi singlova. Bila je to pjesma "Your Song" koja je dosegla broj 8 na ljestvici.

1981. ABBA je postigla svoj sedmi album na britanskom broju 1 sa "The Visitors", osmim i posljednjim studijskim albumom švedske pop grupe. Bio je to jedan od prvih albuma koji je snimljen i miksan digitalno, te je bio prvi u povijesti koji je proizveden na novom CD formatu 1982.

1987. Pet Shop Boysi su imali svoj treći broj 1 hit na britanskoj ljestvici singlova sa svojom verzijom pjesme Always On My Mind.

1993. Michael Clarke bubnjar The Byrdsa umro je u dobi od 47 godina.  Clarke je radio i s Flying Burrito Brothersima i  Jerryem Jeffom Walkerom.

1999. irski boyband Westlife je započeo četverotjedni boravak na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa svojim verzijama pjesme grupe ABBA "I Have A Dream" i hitom Terryja Jacksa, "Seasons In The Sun". To je grupi dalo posljednji broj 1 stoljeća.

2000. gitarista grupe 10,000 Maniacs Robert Buck umro je u dobi od  42 godine.

2012. objavljeno je da je Madonnina svjetska turneja MDNA zaradila više novaca od bilo koje druge u 2012. što joj ipak nije bilo dovoljno da prestigne svoju Sticky & Sweet turneju.

2012. Nick Mason se zauzeo kako bi spasio kultni londonski glazbeni dućan Foote's u kojem je kupio svoj prvi set bubnjeva. Nick Mason i direktor prodaje dućana Rob Wilson kupili su dućan od obitelji koja ga je posjedovala od 30-ih godina prošlog stoljeća.

2015. trideset i tri godine nakon što je objavljen, album "Thriller" Michaela Jacksona je postao prvi koji je prodan u više od 30 milijuna primjeraka u SAD-u. Američko udruženje diskografske industrije izvijestilo je o najnovijim podacima o prodaji koji pokazuju da je Eagles "Greatest Hits 1971-75" sada prodao 29 milijuna, a Billy Joel "Greatest Hits Volume I & Volume II", 23 milijuna primjeraka.

Rođeni

1915. Edith Piaf, francuska pjevačica. Kći akrobate, djetinjstvo je provela u bijedi putujući s cirkuskim družinama. S 15 godina počinje kao ulična pjevačica, a od 1937. pjeva na pariškim scenama i postaje znamenito ime francuske šansone. Gostovala je po Europi, Sjedinjenim Američkim Državama i drugdje djelomice s grupom "Les Compagnons de la chanson". Pojavila se i na filmu. Glasa puna neodoljive topline pjevala je o tjeskobi siromaštva, bijedi ulice i skitnji, ali i o neugasivoj nadi, povjerenju i sveprisutnoj magiji ljubavi. Napisala je memoarska djela "Na balu šanse" i "Moj život"'. Posljednji biografski film snimljen je 2007. godine pod naslovom La Vie en Rose. (izvor: hr.wikipedia.org)

1941. Maurice White (Memphis, Tennessee, 19. prosinca 1941. - Los Angeles, 4. veljače 2016.), američki pjevač, tekstopisac, glazbenik i producent. Stariji je brat Verdinea Whitea i Freda Whitea i frontmen grupe Earth, Wind & Fire. Maurice je osvojio sedam Grammyja, a za njega je bio nominiran 21 put. Potaknuo je Rock And Roll Hall Of Fame i Vocal Group Hall of Fame kao član grupe Earth, Wind & Fire. Poznatiji kao Reese, White je radio s nekoliko poznatih glazbenih umjetnika, kao što su The Emotions, Barbra Streisand i Neil Diamond. Dana 4. veljače 2016. preminuo je u 74. godini u Los Angelesu. (izvor: hr.wikipedia.org)

1944. Alvin Lee, engleski blues rock gitarist, pjevač, te osnivač sastava Ten Years After.

1944. Zal Yanovsky, gitarist i pjevač američkog rock sastava The Lovin Spoonful, koji je 1966. imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 8, "Summer In The City". Preminuo je od srčanog udara 13.12.2002.

1958. Chris Hamill, vokal grupe Kajagoogoo.