Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

FEVER John Travola enjoys his Saturday night outDogađaji
1977. Film ‘Saturday Night Fever’ je u New Yorku doživio svoju svjetsku premijeru. Film je proslavio tada 23-godišnjeg Johna Travoltu, a soundtrack za film jedan je od najprodavanijih svih vremena.

1962. Bill Wyman je u engleskom Windsoru po prvi puta nastupio s grupom The Rollin’ Stones, kako su se tada zvali. Iz grupe je izašao 1993. godine.
1968. Marvin Gaye je ostvario svoj prvi singl na američkom broju jedan s ‘I Heard It Through the Grapevine’, pjesmom prvi puta snimljenom od strane Smokey Robinsona & The Miracles dvije godine ranije. Pjesma je bila broj jedan i u Britaniji te s vremenom postala soul klasik. 1970. Creedence Clearwater Revival objavljuje podjednako slavnu verziju u trajanju od gotovo 11 minuta.
1985. ‘Saving All My Love For You’ Whitney Houston postao je njen prvi singl broj jedan u Britaniji. Za nju je osvojila svoj prvi Grammy.

1987. Izašao je ‘You're Living All Over Me’ Dinosaur Jr., njihov drugi album. Smatra ga se klasikom alternativnog rocka, a izvršio je presudan utjecaj na My Bloody Valentine i Nirvanu. Pitchfork ga je proglasio 40. najboljim albumom 80-ih.
2003. ‘Changes’ u izvedbi Ozzyja i Kelly Osbourne popela se na vrh britanske ljestvice singlova. Pjesma je obrada s Black Sabbathovog albuma ‘Volume IV’ iz 1972. Ovo je bila prva pjesma na broju jedan oca i kćeri još od 1967. godine i Franka i Nancy Sinatre.

Rođeni:

1942. Drago Mlinarec, hrvatski glazbenik. Glazbenu karijeru počinje 1962. u sastavu Jutarnje zvijezde. Nakon toga osniva Grupu 220 koja uskoro postaje najpopularniji rock sastav na području bivše Jugoslavije. U prosincu 1966. snimaju skladbu ‘Osmijeh’, koju je Mlinarec napisao još u Jutarnjim zvijezdama, te ona postiže veliki uspjeh i postaje prvi autorski hit domaće rock glazbe. Mlinarec je u svom dugogodišnjem glazbeno radu dobio mnoga priznanja, a neka od njih su: Vjesnikova nagrada ‘Josip Štolcer Slavenski’, ‘Stari mačak’ za doprinos hrvatskoj rock glazbi i nagradu ‘Porin’ za životno djelo.
1946. Jane Mallory Birkin, britanska pjevačica i glumica, poznata po vezi s francuskim pjevačem Sergeom Gainsbourgom i duetu s njim ‘Je t'aime... moi non plus’ iz 1969. S njim je dobila dijete, Charlotte Gainsbourg, također glumicu i pjevačicu. Jane Birkin je poznata i po brojnim filmskim ulogama i humanitarnom radu.
1949. Clifford ‘Cliff’ Williams, britanski basist, najpoznatiji kao član hard rock grupe AC/DC od 1977. godine.

Umrli:
1963. Dinah Washington, rođena kao Ruth Lee Jones 1924., američka pjevačica i pijanistica, jedna od najpoznatijih crnoputih pjevačica 50-ih godina prošlog stoljeća. Sama se prozvala ‘Kraljicom bluesa’. Od 1948. do 1955. imala je 27 R&B Top 10 hitova, no najpoznatija je po pjesmama ‘What a Difference a Day Made’ iz 1959. te ‘September in the Rain’ dvije godine kasnije. U njenom bendu svirao je i Joe Zawinul, kasnije član Weather Report. Preminula je u snu nakon predoziranja tabletama, a imala je 39 godina. Inaugurirana je u Rock and Roll Hall of Fame 1993. godine.