Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Melody-makerDogađaji
2000. Objavljeno je da će nakon 74 godine prestati izlaziti britanski rock tjednik Melody Maker. Božićno izdanje od te godine ujedno je bilo i posljednje koje je objavljeno, a časopis je nastavio djelovati kroz NME magazin

1955. ‘Christmas Alphabet’ Dickieja Valentinea je postala prva božićna pjesma na vrhu britanske ljestvice singlova.
1966. Jimi Hendrix je ostvario svoj televizijski debi. Nastupio je s The Jimi Hendrix Experience u ITV-jevoj emisiji ‘Ready Steady Go!’, a u istoj je emisiji nastupio još jedan glazbenik u usponu, Marc Bolan (kasnije T-Rex).
2002. Britanski glazbeni kanal Music Choice najboljom je božićnom pjesmom proglasio ‘Mistletoe and Wine’ Cliffa Richarda iz 1988. godine.
2003. Jack White je u detroitskom noćnom klubu napao Jasona Stollsheimera, frontmana Von Bondies. Incident se navodno dogodio zbog Jasonove kritike Whitea u medijima.
2008. Kanye West se svojim četvrtim albumom ‘808’s & Heartbreak’ popeo na vrh američke ljestvice albuma.

Rođeni:
1948. Ted Nugent, rođen kao Theodore Anthony Nugent, američki gitarist. Bio je član The Amboy Dukes kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih, s kojima je ostvario hit ‘Journey to the Centre of the Mind’. Nakon toga započinje samostalnu karijeru te se proslavlja hitovima ‘Stranglehold’ i ‘Cat Scratch Fever’. Poznat je i po svojim konzervativnim političkim stavovima i zalaganju za pravo na oružje.
1949. Tom Verlaine, rođen kao Thomas Miller, američki pjevač i gitarist, član The Neon Boys i Television. S potonjim je bendom ostvario najveći uspjeh prvijencem ‘Marquee Moon’ iz 1977. godine. Svirao je i s Patti Smith i u supergrupi Million Dollar Bashes, a trebao je producirati drugi album Jeffa Buckleya.
1974. Nicholas John ‘Nick’ McCarthy, škotski gitarist, član Franz Ferdinand i Box Codax.
1981. Amy Lee, rođena kao Amy Lynn Hartzler, američka pjevačica i pijanistica. Najpoznatija je kao suosnivačica i pjevačica grupe Evanescence. Često je birana među najzgodnije i najtalentiranije glazbenice u medijima poput NME, VH1 i Revolver.
1989. Taylor Alison Swift, američka country i pop kantautorica. Najmlađa je glazbenica koja je potpisala za Sony (s 14 godina). Njen drugi album, ‘Fearless’ iz 2008., donio joj je četiri Grammyja te je bio najprodavaniji album u SAD-u 2009. godine. Godine 2014. je izdala peti album, ‘1989’. Do danas je prodala preko 40 milijuna primjeraka svojih albuma. Također je i glumila u tri filma. Forbes ju je uvrstio među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu 2010. i 2015. godine.