Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

aretha-franklinDogađaji
1960. U njujorškom Village Vanguardu 18-godišnja Aretha Franklin je održala svoj prvi koncert.

1961. Elvis Presley je imao sedmi album na vrhu američke ljestvice. Ovaj put se radilo o albumu ‘Blue Hawaii’, njegovom ukupno četrnaestom studijskom albumu. ‘Blue Hawaii’ čini 14 pjesama koje su poslužile kao soundtrack za istoimeni film.
1982. U engleskom Brightonu je održan posljednji koncert uspješne mod punk skupine The Jam.
1988. U Los Angelesu je odana počast nedavno preminulom Royu Orbisonu, a nastupili su, između ostalih, Don Henley (The Eagles), Tom Petty, Graham Nash (CSN) i Bonnie Raitt.
2012. Objavljeno je kako će Public Enemy postati četvrta rap/hip hop skupina koja će ući u Rock and Roll Hall of Fame. Prije njih su kao predstavnici tih žanrova inaugurirani Grandmaster Flash and the Furious Five, Run-DMC i Beastie Boys.

Rođeni:
1944. Brenda Lee, rođena kao Brenda Mae Tarpley, američka pjevačica, poznata pod nadimkom ‘Little Ms. Dynamite’. Bila je jedna od najpopularnijih pjevačica 50-ih i 60-ih godina ne samo u SAD-u, već i u svijetu. Čak 47 njenih pjesama se pojavilo na američkoj ljestvici singlova, u čemu su jedino bolji Elvis, Ray Charles i The Beatles. Popularnost joj se smanjila koncem 60-ih, no u iduća dva desetljeća ponovno niže uspjehe kao country pjevačica. Dio je Rock and Roll, Country i Rockabilly Hall of Famea, a također je i dobitnica Grammyja za životno djelo.
1958. Nikki Sixx, rođen kao Frank Carlton Serafino Feranna Jr., američki basist, autor, radio voditelj i fotograf, najpoznatiji kao suosnivač i član sastava Motley Crue. Surađivao je i s Steveom Jonesom, Litom Ford, Aliceom Cooperom i Meat Loafom.

Umrli:
1964. Samuel ‘Sam’ Cooke (1931.), američki pjevač, jedan od trojice nositelja nadimka ‘Kralj soula’. Neki ga smatraju i ‘izumiteljem soula’. Razdoblje njegove najveće popularnosti bilo je između 1957. i 1964., kada je imao čak 30 američkih Top 40 hitova, uključujući pjesme ‘You Send Me’, ‘A Change Is Gonna Come’, ‘Cupid’, ‘Chain Gang’, ‘Wonderful World’ i ‘Twistin' the Night Away’. Bio je i aktivan u brizi za svoju karijeru (jedan od prvih među crnoputim glazbenicima) te dio Civil Rights Movementa. Upucala ga je voditeljica jednog hotela u L.A. nakon što ju je Cooke navodno napao. Imao je 33 godine. Posthumno je postao dio Rock and Roll Hall of Fame i Songwriters Hall of Fame, dobitnik je Grammyja za životno djelo, a Rolling Stone ga je proglasio četvrtim najboljim pjevačem svih vremena. Dobio je i ulicu u Chicagu, nazvanu ‘Sam Cooke Way’.

2017. Tigran Kalebota, suosnivač i bubnjar grupe Psihomodo pop. Imao je 53 godine.