Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Otis Redding1967. Otis Redding je snimio pjesmu ‘Sittin' on (The Dock of the Bay)’, koja će postati njegov najveći hit. Nesretni je Redding poginuo samo tri dana kasnije u padu aviona. Album ‘The Dock of the Bay’ postao je prvi posthumno izdani album na britanskom broju jedan.

1956. U kinima se počeo prikazivati jedan od prvih filmova rock tematike, ‘Rock, Rock, Rock!’. U njemu se pojavljuju Chuck Berry i slavni DJ Alan Freed.

1956. Tommy Steele održao je svoj prvi koncert u londonskom Finsbury Parku. Ubrzo je prozvan ‘britanskim odgovorom na Elvisa’. Steele ipak nije ostvario značajniju glazbenu karijeru.

1968. Pjevač The Animals, Eric Burdon, najavio je skori raspad grupe, jedne od nositeljica tzv. British invasiona. Okupili su se u još dva navrata, 1975./76. i 1983., a 1994. ušli su u Rock and Roll Hall of Fame.

1974. Barry White je imao svoj prvi britanski singl na broju jedan s ‘You’re the First, the Last, My Everything’.

2011. Grupa 30 Seconds to Mars održala je 300. koncert kojim su promovirali tada aktualni album ‘This Is War’. Time su oborili Guinessov rekord za najviše nastupa na promotivnoj turneji za jedan album.

Rođeni:

1949. Thomas Alan 'Tom' Waits, američki kantautor i glumac. Poznat je po osebujnom glasu i pjesmama u kojima kombinira jazz, blues, vodviljsku i eksperimentalnu glazbu. Najpoznatiji je po pjesmama koje su obradili drugi glazbenici: ‘Jersey Girl’ (Bruce Springsteen), ‘Ol’ 55’ (The Eagles) i ‘Downtown Train’ (Rod Stewart). Njegovim magnum opusom smatra se album ‘Rain Dogs’ iz 1985. godine. Dobitnik je dva Grammyja te stanovnik Rock and Roll Hall of Fame od 2011. godine.

1973. Damien Rice, irski kantautor. Karijeru je započeo u bendu Juniper, nakon kojeg se ostavio glazbe na nekoliko godina. Vratio se glazbi kao samostalni izvođač uspješnim albumom ‘O’ iz 2002. Krajem 2014. izdao je svoj treći album, ‘My Favourite Faded Fantasy’.

Preminuli:

1980. Darby Crash, rođen kao John Paul Beahm 1958., američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač punk skupine The Germs. Nju je suosnovao 1977. zajedno s prijateljem Georgom Ruthenbergom, gitaristom koji je uzeo nadimak Pat Smear te se kasnije proslavio svirajući s Nirvanom i Foo Fighters. The Germs su, predvođeni jedinstvenim vokalom i inteligentnim tekstovima Crasha, bili jednim od prvih hardcore-punk bendova u Kaliforniji i uopće. Izdali su samo jedan, no vrlo utjecajan album ‘GI’ 1979. prije nego se Darby Crash predozirao godinu kasnije, samo dan prije smrti Johna Lennona, čija je smrt zasjenila njegovu. O njegovom životu i bendu 2007. je snimljen biografski film ‘What We Do Is Secret’.

2016. Gregory Stuart ‘Greg’ Lake (r. 1947.), britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist King Crimson te basist i pjevač Emerson, Lake & Palmer.